Αυτά τα σκεύη στην κουζίνα κρύβουν τα περισσότερα μικρόβια.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, υπάρχει μια περιοχή στην κουζίνα σας που πιθανότατα δεν είχατε συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να έχει μικρόβια. Και μάλιστα πολλά.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection, ερευνητές με επικεφαλής τον Donald Schaffner, καθηγητή στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στη Σχολή Περιβαλλοντικής και Βιολογικής Επιστήμης Rutgers, μοιράστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους που μέτρησε τον επιπολασμό και τον βαθμό μόλυνσης σε διάφορες επιφάνειες της κουζίνας κατά τη διάρκεια προετοιμασίας ενός γεύματος.

Και το μέρος που βρήκαν οι ερευνητές ότι έχει τη μεγαλύτερη ποσότητα μόλυνσης είναι… τα βάζα με τα μπαχαρικά σας.

Ναι, δεν είναι οι πάγκοι, ο νεροχύτης ή το ξύλο κοπής, αλλά σύμφωνα με το healthstat.gr, τα βάζα με τα μπαχαρικά σας που μπορεί να φιλοξενούν τα περισσότερα βακτήρια στην κουζίνα σας.

Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η ομάδα ζήτησε από 371 συμμετέχοντες να ετοιμάσουν ένα γεύμα που θα αποτελείται από μπιφτέκια γαλοπούλας (που περιείχε τον βακτηριοφάγο MS2, το οποίο δεν είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο, αλλά και να ετοιμάσει μια σαλάτα μαρουλιού.

Το 48% στα δοχεία – βαζάκια μπαχαρικών ήταν μολυσμένα

Μετά την προετοιμασία του γεύματος, οι ερευνητές έλαβαν περιβαλλοντικά δείγματα για να αξιολογήσουν τη διασταυρούμενη μόλυνση με MS2.

«Για τις περισσότερες επιφάνειες, η θετικότητα δεν ξεπέρασε το 20%, με εξαίρεση τα δοχεία μπαχαρικών, για τα οποία το 48% των δειγμάτων παρουσίασαν στοιχεία διασταυρούμενης μόλυνσης από MS2».

«Εκπλαγήκαμε γιατί δεν είχαμε δει ενδείξεις μόλυνσης των δοχείων με μπαχαρικά στο παρελθόν», σημείωσε ο Schaffner.

Όπως πρόσθεσε: «Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τη διασταυρούμενη μόλυνση των επιφανειών της κουζίνας λόγω χειρισμού ωμού κρέατος ή προϊόντων πουλερικών επικεντρώθηκαν σε σανίδες κοπής κουζίνας ή λαβές βρύσης και έχουν παραμελήσει επιφάνειες όπως δοχεία μπαχαρικών, καπάκια κάδου απορριμμάτων και άλλα μαγειρικά σκεύη. Αυτό καθιστά αυτή τη μελέτη και παρόμοιες μελέτες από μέλη αυτής της ομάδας πιο ολοκληρωμένες από προηγούμενες».

Το ηθικό δίδαγμα εδώ είναι πιθανότατα ξεκάθαρο.

Καθαρίστε ό,τι αγγίζετε – συμπεριλαμβανομένων των βάζων με μπαχαρικά – μετά την προετοιμασία του γεύματος. Και ίσως μπλοκάρετε μερικά μικρόβια ή και βακτήρια από το πιάτο σας και μακριά από τον οργανισμό σας.

 

 

Πηγή:dnews