Το πολύ απλό, εύκολο και δημοφιλές σνακ που «τρώει» την ενέργειά σας όταν εργάζεστε
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει μία πτώση στην ενέργειά σας και μία μικρή νωθρότητα η οποία επηρεάζει την αποτελεσματικότητά σας στη δουλειά, μετά το διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα. Αυτό που δεν έχετε παρατηρήσει, ωστόσο, ίσως είναι ότι η αυτή η επιρροή προέρχεται από αυτό που θα επιλέξετε να φάτε για το γεύμα σας.
Έτσι, αυτό που επιλέγετε να φάτε το μεσημέρι μπορεί να συμβάλει τουλάχιστον, αν όχι να είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την απογευματινή σας πτώση. Και αν επιλέγετε το πολύ απλό, εύκολο και δημοφιλές σάντουιτς για το γεύμα σας, τότε ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να το αποφεύγετε, αν θέλετε να είστε πιο αποδοτικοί στη δουλειά σας.
Πώς το ψωμί επηρεάζει την ενέργειά σας
Όπως εξηγεί το Livestrong, αν τα σάντουιτς σας κάνουν να αισθάνεστε υποτονικοί, μπορεί το ψωμί να σας εξαντλεί την ενέργεια με περισσότερους από έναν τρόπους. Για αρχή, το λευκό ψωμί μπορεί να αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα σας. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα τρόφιμα έχουν αυτό που είναι γνωστό ως υψηλός γλυκαιμικός δείκτης, πράγμα που σημαίνει ότι διασπώνται από το σώμα σας πιο γρήγορα από ό,τι άλλα τρόφιμα, οδηγώντας σε αυτή τη γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Και όπως επισημαίνει η κλινική διατροφολόγος Lauryn Lax στο Livestrong «το ψωμί γενικά ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα, μόνο και μόνο για να το στείλει ξανά προς τα κάτω λίγο αργότερα λόγω της γλυκαιμικής επίδρασης στο σώμα». Αυτή η πτώση του σακχάρου στο αίμα είναι που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι.
Εκτός από τον γλυκαιμικό δείκτη, όμως, τα ψωμιά που παρασκευάζονται από δημητριακά όπως το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι μπορεί, επίσης, να περιέχουν πρωτεΐνες γνωστές ως γλουτένη. Και σύμφωνα με το Institute of Food Science & Technology, αν πάσχετε από κοιλιοκάκη ή έχετε δυσανεξία στη γλουτένη, τότε η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αυτές τις πρωτεΐνες μπορεί όχι απλώς να μειώσει την ενέργειά σας, αλλά να σας κάνει να νιώθετε πολύ κουρασμένοι εξηγεί το Harvard Health Publishing.
Πηγή: newsbeast