Το στοιχειωμένο νησί στην Ιταλία που αποκαλούν το πιο μακάβριο μέρος στον πλανήτη!
Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος με απίθανα μέρη, υπάρχουν ωστόσο μερικά που είναι “απαγορευμένα”, καθώς κανένας δεν μπορεί να τα επισκεφτεί, είτε γιατί μπορεί να αποδειχτούν μοιραία για την ζωή του, είτε γιατί προστατεύουν σπουδαία μυστικά.
Ένα από αυτά είναι το “στοιχειωμένο” νησί Poveglia (Ποβέλια), το οποίο βρίσκεται κοντά στη Βενετία, δεν έχει ιδιοκτήτες και απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος στο χώρο. Ο μύθος λέει ότι πάνω από 160.000 άνθρωποι κάηκαν εκεί κατά τη διάρκεια του “Μαύρου Θανάτου”.
Το μικρό νησί στις ενετικές λιμνοθάλασσες πρωτοεμφανίστηκε στα ιστορικά αρχεία το 421 μ.Χ και κατοικήθηκε μέχρι το 1379. Το 1793 υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις πανούκλας σε δύο πλοία, και κατά συνέπεια το νησί μετατράπηκε σε προσωρινό σταθμό εγκλεισμού για άρρωστους. Ο ρόλος αυτός του νησιού έγινε μόνιμος το 1805, υπό την κυριαρχία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο οποίος επίσης κατέστρεψε την παλιά εκκλησία του San Vitale.
Το 1922 τα υπάρχοντα κτίρια μετατράπηκαν ψυχιατρική κλινική, όπου ο επικεφαλής γιατρός βασάνισε και σφαγίασε πολλούς ασθενείς του πριν τρελαθεί και αυτοκτονήσει. Το ψυχιατρείο έκλεισε το 1968 και έκτοτε το νησί είναι ακατοίκητο.
Σε γενικές γραμμές, το Poveglia, το οποίο θεωρείται η “ιταλική Σπιναλόνγκα”, δεν το πλησιάζει κανείς… Ακόμη και οι ψαράδες δεν τολμούν να ρίξουν τα δίχτυα τους στις ακτές, με το φόβο της συλλογής ανθρώπινων οστών!
Το 2014 το ιταλικό κράτος δημοπράτησε μια 99ετή μίσθωση του νησιού, το οποίο θα συνέχιζε να αποτελεί κρατική περιουσία, ελπίζοντας ότι ο πλειοδότης θα αναδιαμόρφωνε την κλινική σε πολυτελές ξενοδοχείο. Η υψηλότερη προσφορά ήταν από τον Ιταλό επιχειρηματία Luigi Brugnaro, (513.000 ευρώ), ο οποίος σχεδίαζε να επενδύσει 20 εκατομμύρια ευρώ, η μίσθωση ωστόσο δεν προχώρησε επειδή το πλάνο του για αποκατάσταση δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις.
To Poveglia, το οποίο παραμένει ακόμα και σήμερα ακατοίκητο, λέγεται ότι είναι το πιο στοιχειωμένο νησί στη Γη ή ακόμα και το πιο στοιχειωμένο μέρος στον πλανήτη.
Πηγή: perpetual.gr