Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για λήξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και η σύνδεσή του με την τρίτη δόση
«Τον Δεκέμβριο αναμένονται οι αποφάσεις για λήξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και η σύνδεσή του με την τρίτη δόση», όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γεωργαντάς, ο οποίος ανέφερε και ότι αναμένεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων λόγω των τεστ που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.
Σε ερώτηση για το αν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των rapid test οδήγησαν στην αύξηση των ραντεβού για τον εμβολιασμό, ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε:
«Τα πρώτα ραντεβού έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Αυτό ξεκίνησε από την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη, πριν ανακοινωθούν τα υποχρεωτικά μέτρα, το νέο πλαίσιο. Ο κόσμος από τη Δευτέρα έκανε 15 χιλιάδες ραντεβού την πρώτη δόση, την Τρίτη 20 χιλιαδες ραντεβού πρώτη δόση, την Τετάρτη 25 χιλιάδες, δηλαδή ξεκίνησε ήδη με την ανησυχία που δημιουργήθηκε βλέποντας τη νέα έξαρση και βλέποντας από το κοντινό τους περιβάλλον ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί οι οποίοι είναι σε ταλαιπωρία.
Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα είναι ότι έχουμε τετραπλασιασμό των ραντεβού πρώτης δόσης σε σχέση με τον Οκτώβριο. Να σας δώσω τα νούμερα από τρία Σάββατα, στις 23 Οκτωβρίου ήταν 3.500 , 4.200 στις 30 Οκτωβρίου και 17.400 στις 6 Νοεμβρίου, είναι πολλαπλάσια. Είναι πολύ καλό, μακάρι να συνεχιστεί. Είναι από όλες τις ηλικιακές ομάδες, λίγο περισσότερο προς τους νέους, και ενώ κάποιο διάστημα είχε σταματήσει το 60 plus κινείται και αυτό.
Αναφορικά με τα rapid test, «είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη σε αριθμό τεστ στο σύνολο του πληθυσμού. Σήμερα θα έχουμε μια καθαρή εικόνα για Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα. Θα έχουμε προφανώς αύξηση κρουσμάτων, όμως το σημαντικό είναι ο δείκτης θετικότητας να μην ανεβαίνει. Σήμερα θα έχουμε πάρα πολλά τεστ, ήδη κάποιοι γιατροί αναφέρουν ότι μπορεί να έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην τρομάζουμε τον κόσμο, σημασία έχει ο δείκτης θετικότητας».
Αναφορικά με τα «μαϊμού» πιστοποιητικά, ο υφυπουργός σημείωσε ότι πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την άλλη χώρα για να δούμε ακριβώς και για τους υπαλλήλους αλλά και πόσοι Έλληνες συνδέονται.
«Εδώ όταν ελέγχεις το barcode, έχει δικαίωμα ένας Έλληνας που εργάζεται και διαμένει στη Βουλγαρία να κάνει το εμβόλιό του εκεί. Οι βουλγαρικές αρχές κινητοποιήθηκαν πάνω σε αυτόν τον τομέα, γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο με την Ελλάδα, αλλά έχει να κάνει συνολικά με την Ευρώπη. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού. Η έρευνα αυτή για να οδηγηθεί σε ένα αποτέλεσμα θα πρέπει όποιος θέλει να δείξει ότι έκανε εμβολιασμό σε μια ξένη χώρα σε οποιαδήποτε, να πούμε για την Βουλγαρία εν προκειμένω, θα πρέπει να αποδείξει την επίσκεψή του και το λόγο της επίσκεψής του.
Όσον αφορά τα πιστοποιητικά από την Βρετανία και τις ΗΠΑ, σημείωσε ότι «θα έρθει νομοθετική ρύθμιση το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή, με την οποία θα προβλέπουμε για όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι εμβολιάστηκαν με τα εμβόλια τα οποία είναι αναγνωρισμένα στην ΕΕ σε άλλες χώρες να υπάρχει μια διαδικασία που να αναγνωρίζεται αυτό το πιστοποιητικό, να αναγνωρίζεται ο εμβολιασμός που έγινε σε άλλη χώρα».
Από κει και πέρα, σχετικά με την τρίτη δόση, «την Παρασκευή και το Σάββατο στείλαμε ως υπουργείο περίπου 650.000 μηνύματα σε αυτούς που είτε συμπλήρωσαν είτε πλησιάζει ο χρόνος για να συμπληρώσουν το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση τους ή το δίμηνο σε αυτούς που κάναν Johnson οπότε αυτό θα γίνεται σταδιακά σε όλους τους δικαιούχους. Με το που πλησιάζει η ώρα που γίνονται δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης εμείς θα τους αποστέλλουμε SMS» σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.
Τέλος, αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την ένταξη της τρίτης δόσης, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «η συζήτηση ξεκίνησε πρώτα στην επιστημονική κοινότητα η οποία ευλόγα είπε ότι δεν μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα κάποιος που έκανε τη δεύτερη δόση για παράδειγμα πριν έξι μήνες ή 12 μήνες δεν είναι το ίδιο οπότε πρέπει να αξιολογηθεί. Ότι γίνει θα γίνει σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είπε και ο κ. Πλεύρης μια τέτοια συζήτηση θα γίνει αρχές Δεκεμβρίου στη Σύνοδο Υπουργών Υγείας».
Πηγή:dikaiologitika.gr