Η πρόταση του τεχνικού προγράμματος, ο καθορισμός τελών και φόρων καθώς και ο προϋπολογισμός για το 2020  αποτελούν μια αναπόσπαστη τριάδα  που  δείχνουν την εναρμόνιση της εκάστοτε δημοτικής αρχής στην κυβερνητική πολιτική. Ο προϋπολογισμός  του Δήμου Δίου-Ολύμπου για το 2020 είναι κομμένος και ραμμένος στις οδηγίες της εγκυκλίου για ισοσκελισμένους και “ρεαλιστικούς” προϋπολογισμούς που επιτάσσει ο Κλεισθένης Ι.  Οι πόροι , το ύψος κρατικής  χρηματοδότησης της Τοπικής Διοίκησης  είναι  προσδιορισμένο μέσα από το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022.

Η οικονομική καχεξία του δήμου Δίου-Ολύμπου για την οποία «γκρινιάζει» η δημοτική αρχή, αλλά την αποδέχεται -όπως κάνουν και όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης- οφείλεται  στην πολιτική που απαλλάσσει το κράτος σε μεγάλο βαθμό από την χρηματοδότηση των δήμων (μείωση των ΚΑΠ κατά 62%  από το 2009), είναι οι αναδιαρθρώσεις (Καλλικράτης, Κλεισθένης Ι) στην τοπική διοίκηση που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις , ώστε αυτά τα κονδύλια να χαριστούν στο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ δεν υπάρχει πουθενά διεκδίκηση των παρακρατημένων κονδυλίων προς τον Δήμο Δίου-Ολύμπου  έσπευσε η δημοτική αρχή  να φορτώσει τις πλάτες των δημοτών  με δάνειο ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ,.

Επιπλέον, η σχετική πρόβλεψη του νόμου της ΝΔ (ν.4623/2019, άρ.12, παρ.1β) θεωρεί εγκεκριμένο έναν προϋπολογισμό ακόμη κι αν τον υπερψηφίσει μια μικρή μειοψηφία των παρόντων μελών του Δ.Σ, αφού ως «έγκυρες» μετρούν μόνο οι θετικές ψήφοι και εγκρίνεται η πρόταση που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. Καταργείται η δυνατότητα να ψηφίσει κάποιος κατά ή λευκό στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Ταυτόχρονα, ο ίδιος νόμος λέει πως οι όποιες εναλλακτικές προτάσεις πρέπει να είναι εγκεκριμένες από την οικονομική επιτροπή, στη βάση των ασφυκτικών όρων του Οικονομικού Παρατηρητηρίου – του κράτους δηλαδή – και μάλιστα στο σύνολο του προϋπολογισμού. Η όποια πρόταση θα πρέπει να είναι μέσα στα αυστηρά πλαίσια, στους αυστηρούς περιορισμούς που θέτει το κεντρικό αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο. Αυτό που βασικά επιδιώκεται είναι να μην αμφισβητηθεί ούτε στο ελάχιστο το αντιλαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, να προχωρήσουν χωρίς κωλύματα και αντιστάσεις οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, η επιχειρηματική δραστηριότητα με την συνδρομή και της Τοπικής Διοίκησης.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου» δεν μπαίνουμε στην  διαδικασία να καταθέσουμε δική μας  «εναλλακτική πρόταση» για τον Προϋπολογισμό, πρόταση κομμένη και ραμμένη στο ασφυκτικό πλαίσιο, στην ανεπαρκή κρατική χρηματοδότηση. ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ τον προϋπολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το 2020 ως αντιλαϊκό, που δεν ανταποκρίνεται στο ελάχιστο στις ανάγκες ζωής της λαϊκής οικογένειας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις πλευρές του που θα έχουν άμεσες συνέπειες στην τσέπη και στη ζωή του δημότη. Στον προϋπολογισμό του Δήμου Δίου-Ολύμπου του 2020 :

  • Αποτυπώνεται το δάνειο που πήρε η νέα δημοτική αρχή, μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, φορτώνοντάς το στις πλάτες των δημοτών ύψους, 1,5 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Αποτυπώνεται η μείωση – σαν ποσοστό επί των εσόδων – των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και η αύξηση των τελών, φόρων και προστίμων. Μελετώντας κανείς τα νούμερα του προϋπολογισμού διαπιστώνει ότι τα έσοδα που προβλέπονται από δημοτικά τέλη, φόρους και πρόστιμα αντιστοιχούν περίπου στο 60% των εσόδων ενώ η κρατική χρηματοδότηση προϋπολογίζεται στο 40%.
  • Αποτυπώνεται η απαξίωση των υπηρεσιών του Δήμου, η μείωση του προσωπικού, η μείωση μισθών και δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Δήμο, η αύξηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Οι προσλήψεις με δίμηνη απασχόληση αποτελεί πάγια τακτική στην υπηρεσία καθαριότητας αλλά και στον παιδικό σταθμό. Οι ελλείψεις σε προσωπικό  κάνουν σχεδόν αδύνατη την λειτουργία δομών και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο άνοιγμα της πόρτας στους μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Αποτυπώνεται η τάση ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δήμου και το «αλισβερίσι» με τους εργολάβους.
  • Αποτυπώνεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης στην τοπική διοίκηση με μειωμένη χρηματοδότηση.
  • Επιβεβαιώνεται και εδώ, αυτό που λέμε τα τελευταία χρόνια, ότι δεν υπάρχει πια τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά, τοπική διοίκηση – μακρύ χέρι του καπιταλιστικού κράτους.

Στην ερώτηση που  θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα,  απαντάμε πως μπορεί να βρεθούν πρώτα και κύρια από την φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου με 45%, φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, αύξηση του Φ.Π.Α στα είδη πολυτελείας, επιστροφή των παρακρατηθέντων ΚΑΠ, κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου» καταθέτει στους εργαζόμενους, στο λαό της περιοχής μια πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης, την οποία καταθέτουμε και στα πρακτικά:

  • πλήρης, επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου. Πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων φόρων από το κράτος στους ΟΤΑ γιατί είναι χρήματα που ανήκουν στους εργαζόμενους, αφαιρούνται από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους, τέλη, κλπ.,
  • κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου («Καλλικράτης», «Κλεισθένης Ι», ν. 4623/19, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι). Κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.
  • αντιπλημμυρικά έργα, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που να καλύψει όλα τα χωριά του Δήμου,
  • αντισεισμική θωράκιση με τον απαραίτητο προσεισμικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων και ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, επικαιροποίηση των σχεδίων έκτακτων αναγκών,
  • αντιπυρική προστασία, και ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία και αναβάθμιση όλων των δασικών οικοσυστημάτων,
  • μέτρα και έλεγχος για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ Λιτοχώρου, του Βιολογικού Καθαρισμού Νότιας Πιερίας, έργα αποχέτευσης,
  • ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων για επάρκεια σε φθηνό και ποιοτικό νερό παντού (ύδρευση και άρδευση),
  • έργα για τη συντήρηση όλου του οδικού και επαρχιακού δικτύου,
  • κρατική χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων, σχολικών επιτροπών, παιδικών σταθμών. Κατάργηση των τροφίων στους παιδικούς σταθμούς Νέας Εφέσου και Λεπτοκαρυάς,
  • μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ανάγκες του Δήμου,

Η «Λαϊκή συσπείρωση Δίου-Ολύμπου» καλεί τον λαό του δήμου να γυρίσει την πλάτη σε όσους ακολουθούν την αντιλαϊκή πολιτική  και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούται με βάση τις ανάγκες του και όχι με βάση το τι περισσεύει από τα κέρδη και τις κρατικές ενισχύσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου

Κατερίνα Κουρίτα