Κανείς δεν ζει για πάντα και ο χρόνος τρέχει αδυσώπητα για κάθε πλάσμα που γεννιέται, ζει και πεθαίνει, με τους ρυθμούς που επιβάλλει το είδος του.

Όμως η επιστήμη έχει ήδη προχωρήσει αρκετά, και ιδιοκτήτες κατοικιδίων που δεν αντέχουν ούτε στην σκέψη πως θα χάσουν τα αγαπημένα τους σκυλιά ή γατιά, στέλνουν το DNA των ζώων τους σε εταιρείες βιοτεχνολογίας οι οποίες αναλαμβάνουν να τα κλωνοποιήσουν, για να τους κρατούν συντροφιά τα αντίγραφα.

Το «σπορ» είναι πάρα πολύ ακριβό και οι περισσότεροι πελάτες είναι είτε κροίσοι και σελέμπριτι, είτε κάτοχοι διάσημων ζώων-influencer στα social media, οι οποίοι πρακτικά βιοπορίζονται – και συχνά πλουτίζουν – από τις συμφωνίες με διαφημιστικές εταιρείες για τα viral κατοικίδιά τους.

Ο θάνατος του ζώου τους μπορεί να τους κοστίσει και οικονομικά εκτός από συναισθηματικά και για αυτό ορισμένοι αναζητούν τη δεύτερη καλύτερη εναλλακτική μετά την ανέφικτη αθανασία: την κλωνοποίηση.

Η Κέλι Άντερσον, ήταν απεγνωσμένη όταν η 5χρονη γάτα της, η Chai, πέθανε απροσδόκητα το 2017 μετά τις επιπλοκές ενός χειρουργείου. «Δεν είχα ποτέ μια σχέση με άνθρωπο, όπως είχα μαζί της», λέει η 32χρονη εκπαιδεύτρια σκύλων. «Ήμουν σε άθλια κατάσταση την ημέρα που πέθανε».
Η Άντερσον έστειλε ένα δείγμα του DNA της Chai στην εταιρεία κλωνοποίησης κατοικιδίων ViaGen Pets, με έδρα το Τέξας. Το γενετικό δείγμα ελήφθη και ταχυδρομήθηκε λίγο μετά τον θάνατο της γάτας και η διαδικασία που ακολούθησε δεν ήταν ούτε φτηνή, ούτε σύντομη: χρειάστηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια και 25.000 δολάρια για να πάρει η Άντερσον στην αγκαλιά της μία πανομοιότυπη γενετικά γάτα.

Η Chai πέθανε απροσδόκητα λόγω των επιπλοκών ενός χειρουργείου

Με τη βοήθεια της Chai, η Κέλι είχε καταφέρει να συγκεντρώσει στο Instagram 85.000 ακολούθους. Τώρα, επέστρεψε στις αναρτήσεις με τον κλώνο της Chai, την λευκή Belle που γεννήθηκε το 2021. «Έχασα περίπου 20.000 ακολούθους στο Instagram όταν πέθανε η Chai», εξηγεί η νέα γυναίκα.«Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο, εγώ αγόρασα έναν κλώνο. Για μένα άξιζε. Νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μου.»

Η Belle είναι μία γενετική ρέπλικα της Chai

Το 2017, η κλωνοποίηση μιας γάτας κόστιζε 25.000 δολάρια αλλά από τότε οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Σήμερα η ίδια εταιρεία χρεώνει 35.000 δολάρια για μία γάτα και 50.000 δολάρια για έναν σκύλο.

Η ViaGen έγινε πιο γνωστή το 2018, όταν κλωνοποίησε τον σκύλο της Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, την Σάμι, δημιουργώντας δύο ακριβή αντίγραφα, την Μις Βάιολετ και την Μις Σκάρλετ. «Ένα κλωνοποιημένο ζώο είναι πρακτικά ένας δίδυμος αδελφός του αρχικού κατοικιδίου», λέει η Μελέιν Ροντρίγκεζ, διευθύντρια εξυπηρέτησης πελατών στην εταιρεία.

Η Ρόντρίγκεζ εξηγεί πως η διαδικασία απαιτεί ένα μικρό δείγμα δέρματος που μπορεί να ληφθεί από το ζώο ακόμα και πέντε ημέρες μετά θάνατον. «Ο ιστός αποστέλλεται στα εργαστήριά μας, όπου αναπτύσσουμε εκατομμύρια κύτταρα από αυτό το δείγμα δέρματος».

Με ένα ωάριο από ζώο – δωρητή, οι βιοτεχνολόγοι δημιουργούν την βιολογική βάση για ένα έμβρυο που αρχίζει να αναπτύσσεται. Τα έμβρυα τοποθετούνται σε ένα παρένθετο ζώο που τα κυοφορεί, τα γεννά και τα φροντίζει, θηλάζοντάς τα όσο είναι μικρά.

Οι παρένθετες μαμάμες γεννούν συνήθως μία ή δύο φορές, πριν δοθούν και αυτές για υιοθεσία. Τις περισσότερες φορές γεννούν ένα ή δύο σκυλιά ή γατιά αλλά κάποιες φορές προκύπτουν πολλαπλοί κλώνοι από ένα και μόνο δείγμα.

Αυτό συνέβη με τον κλώνο που είχε παραγγείλει η 29χρονη φωτογράφος και influencer Courtney Udvar-Hazy με δείγμα από τον σκύλο της Willow που πέθανε το 2018. Η διαδικασία έδωσε ζωή στον νέο της σκύλο τον Phoenix και πέντε ακόμα πανομοιότυπα κουτάβια που γεννήθηκαν το 2019.

Η εταιρεία λέει ότι κάνει ευθανασία μόνο στα ζώα που γεννιούνται με δυνητικά θανατηφόρα προβλήματα υγείας.

Η Tinkerbelle είναι ένα Μαλτίζ 2,5 κιλών με περισσότερους από 800.000 ακολούθους στα social media. Έχει «επιβεβαιωμένους» λογαριασμούς σε Instagram, TikTok και Facebook με το κλασικό τικ.

Η Σαμ Κάρελ, που έχει σχολή χορού για παιδιά, είχε υιοθετήσει την Tinkerbelle από ένα καταφύγιο το 2012 και τότε ξεκίνησε η καριέρα «μόντελινγκ» για το σκυλάκι, στη Νέα Υόρκη. Έναν χρόνο αργότερα, έκλεινε την πρώτη της καμπάνια με τον οίκο Ralph Lauren και έχει κάνει μέχρι και πασαρέλα στην εβδομάδα μόδας.

Η Κάρελ λέει πως ο προγραμματισμός των event και των συμφωνιών για την Tinkerbelle είναι εργασία πλήρους ωραρίου. Το 2018, η ίδια η ViaGen την προσέγγισε για συνεργασία και η Κάρελ ανακοίνωσε στους 500.000 ακολούθους της στο Instagram πως διαφύλαξε DNA του διάσημου σκυλιού. Η Τίνκερμπελ είναι ήδη δέκα ετών – ή 60 ετών σε «ανθρώπινα χρόνια». Η ViaGen χρεώνει 1.600 δολάρια για τηναρχική διαδικασία και 150 δολάρια επιπλέον για κάθε έτος που περνά.

Η οργάνωση Humane Society των ΗΠΑ πάντως δεν συστήνει την κλωνοποίηση ζώων, υπενθυμίζοντας πως εκατομμύρια ζώα συντροφιάς που έχουν γεννηθεί στους δρόμους χρειάζονται σπίτι. «Το να χάσετε ένα κατοικίδιο, αν και τραγικό, μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για να γνωρίσετε ένα νέο ζώο, με τα δικά του χαρακτηριστικά και προσωπικότητα», καταλήγει η CEO Κίτι Μπλοκ.

 

Πηγή: lifo.gr