Σε νέα δήλωση προέβη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας μέσω twitter σημειώνοντας ότι προχωρούν βήμα-βήμα στην Μεσόγειο.

«Το Ορούτς Ρέις σκανάρει τις θάλασσές μας. Έως τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 χιλιόμετρα σεισμικού καλωδίου θα ποντιστούν στη Μεσόγειο για 2D σεισμική έρευνα», αναφέρει ο Φατίχ Ντονμέζ.

 

 

Τα τελευταία 24ωρα η Αγκυρα προχώρησε σε νέα κλιμάκωση με αλλεπάλληλες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, προαναγγέλλοντας τη συνέχιση των ερευνών ακόμα και εντός περιοχών του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου. Τον χορό των δηλώσεων άνοιξε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σημείωσε πως η Τουρκία θα προχωρήσει σε νέες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα, προσδιόρισε και χρονικά τις νέες έρευνες, λέγοντας ότι οι σχετικές άδειες της Αγκυρας αναμένονται έως το τέλος Αυγούστου. «Εχουμε καθορίσει τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας, όπου στα τέλη Αυγούστου θα παραχωρήσουμε οικόπεδα και θα πραγματοποιήσει το “Ορούτς Ρέις” έρευνα σε αυτή την περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας ουσιαστικά σεισμογραφικές έρευνες και εξορύξεις σε νέες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ μιλάει για «δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας» αναφέρεται στα όρια Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου και Κρήτης και συγκεκριμένα στα 6 μίλια. Πρόκειται ουσιαστικά για έρευνες εντός περιοχών του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο η Αθήνα έχει χαρακτηρίσει σε κάθε τόνο παράνομο.

Σημειώνεται πως, παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για «συμφωνία που θα προστατεύει τα συμφέροντα όλων». Λίγες ώρες πριν, ο Τούρκος αξιωματούχος του ΥΠΕΞ Τσαγατάι Ερτσιγές έθεσε ευθέως θέμα Καστελόριζου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι δημιουργεί εντάσεις με τους «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της» και δημοσιεύοντας στο Twitter χάρτες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που δείχνουν τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους «Oρούτς Ρέις», το οποίο, σύμφωνα με την Αγκυρα, κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και στα σύνορα της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

 

 

Πηγή: kathimerini.gr