Τριπλός στόχος για το Κλειστό Γυμναστήριο Αιγινίου – Προχωρούν οι διαδικασίες για την ενεργειακή του αναβάθμιση
Μέσω χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης προχωρούν οι διαδικασίες για ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο κτίριο
Το Κλειστό Γυμναστήριο Αιγινίου, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου της πόλης, συμπλήρωσε 15 χρόνια ζωής έχοντας στεγάσει στους χώρους του σημαντικές αθλητικές στιγμές και διακρίσεις τόσο για τον επαγγελματικό όσο και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Το έργο της κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου δημοπρατήθηκε το 2001, ολοκληρώθηκε το 2006 και η λειτουργία του ξεκίνησε επισήμως την επόμενη χρονιά. Με ένα… «διάλειμμα», ωστόσο, καθώς τον Φεβρουάριο του 2012 κατέρρευσε η στέγη του εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές και να χρειαστεί να μεταφερθούν οι δραστηριότητες αθλητικών συλλόγων για αρκετό διάστημα.
Σήμερα το Κλειστό Γυμναστήριο Αιγινίου συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο του αθλητισμού στην περιοχή συμβάλλοντας στην ανάδειξη ταλέντων και την άθληση των δημοτών και ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού, στο πλαίσιο της βελτίωσης της λειτουργίας του, αποφάσισε την ενεργειακή του αναβάθμιση. Συγκεκριμένα, το έργο με τίτλο «Ενεργειακή αναβάθμιση, εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο κτίριο του κλειστού γυμναστηρίου Αιγίνιου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020 τον Ιούλιο του 2019 και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Η δράση αυτή, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, έχει προϋπολογισμό 395.128 ευρώ και προθεσμία ολοκλήρωσης την 31/12/2023. Το έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα, τα οποία είναι: α) Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κλειστό γυμναστήριο Αιγινίου με προϋπολογισμό 187.000 ευρώ και β) Προμήθεια και εγκατάσταση Φ/Β συστήματος, αντλίας θερμότητας και BMS στο κλειστό γυμναστήριο Αιγινίου με προϋπολογισμό 208.128 ευρώ. Και τα δύο υποέργα έχουν προκηρυχθεί από τον Σεπτέμβριο του 2020 και ήδη οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει ώστε να ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο κτίριο του κλειστού γυμναστηρίου Αιγινίου του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού του Νομού Πιερίας.
Ειδικότερα, οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις του έργου αφορούν στην αντικατάσταση των υφιστάμενων κουφωμάτων και υαλοπινάκων με νέα πιστοποιημένα, υψηλής ενεργειακής απόδοσης και διπλό υαλοπίνακα, καθώς και στην εγκατάσταση συστημάτων σκίασης ανοιγμάτων.
Προβλέπεται επίσης η προμήθεια και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας αέρος-νερού, θερμαντικής ισχύος 194 KW, η αντικατάσταση των υφιστάμενων θερμαντικών σωμάτων με ανεμιστήρες (fan coils), η εγκατάσταση δοχείου αδρανείας διπλής ενέργειας, αλλά και όλα τα απαιτούμενα υδραυλικά εξαρτήματα που θα συνεισφέρουν στην ορθή λειτουργία του συνολικότερου συστήματος, ενώ όλα τα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα του αγωνιστικού χώρου θα αντικατασταθούν με φωτιστικά και λαμπτήρες τύπου LED, υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
Τέλος, στο έργο περιλαμβάνεται η προμήθεια φωτοβολταϊκού συστήματος ονομαστικής ισχύος 82 kWp, για σύνδεση με net metering, και συστήματος ενεργειακής διαχείρισης BMS (Building Management System). Μετά την εκτέλεση του έργου, το κτίριο θα αναβαθμιστεί ενεργειακά και θα παράγει το σύνολο των ηλεκτρικών φορτίων που χρειάζεται για την πλήρη λειτουργία του.
Για το κτίριο του κλειστού γυμναστηρίου του Αιγινίου προτάθηκε η εγκατάσταση συστοιχίας Φωτοβολταϊκών πάνελ, τα οποία θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια καθ’ όλη την διάρκεια του έτους. Τα πλεονεκτήματα των Φωτοβολταϊκών είναι: μηδενική ρύπανση, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής, δυνατότητα επέκτασης ανάλογα με τις ανάγκες, ελάχιστη συντήρηση, λειτουργούν χωρίς καύσιμα. Γενικότερα, η παρέμβαση αυτή συνεπάγεται σημαντικά οφέλη εκτός του περιβάλλοντος και για την κοινωνία, καθώς και οικονομικά οφέλη για τον καταναλωτή, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού.
Η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάνελ που προτείνεται, θα παράγει συνεχές ρεύμα, το οποίο με την βοήθεια των μετατροπέων (inverter) μετατρέπεται σε εναλλασσόμενο και τροφοδοτεί το κτίριο. Το παραγόμενο από τα Φ/Β πλαίσια ρεύμα που περισσεύει περνάει από τον μετρητή και πιστώνεται στο δίκτυο. Τις ημέρες που η παραγόμενη ενέργεια δεν θα είναι αρκετή για το σύνολο των αναγκών του κτιρίου, η κατανάλωση θα γίνεται μέσω του δικτύου κανονικά. Κάθε χρόνο θα γίνεται συμψηφισμός της ενέργειας που καταναλώνεται με αυτή που έχει πιστωθεί. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, στην παρούσα κατάσταση το κτίριο του κλειστού γυμναστηρίου καταναλώνει περίπου σε ένα έτος 76.510 kwh
Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στο πλαίσιο του έργου «Η Συνοχή δίπλα μας» με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα άρθρα των δημοσιογράφων στο πλαίσιο του έργου «Η Πολιτική Συνοχής δίπλα μας» είναι ανεξάρτητα από τις απόψεις της ΕΕ και το περιεχόμενο δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.