Τσιόδρας: Γιατί είναι καλύτερα να ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία
«Έχουμε πει για την 1η Ιουνίου στην Επιτροπή – Είναι η καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο περιβάλλον τους με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας – Τη Δευτέρα οι οριστικές αποφάσεις είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς – Κανένας νέος θάνατος κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο – Τέσσερα νέα κρούσματα, 22 διασωληνωμένοι ασθενείς
Θέση υπέρ της επιστροφής των μαθητών του δημοτικού στα θρανία πήρε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο περιβάλλον τους».
Όπως έκανε γνωστό κατά το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα κορωνοϊού, κανένας θάνατος, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων είναι πλέον 2.840. Από τις εντατικές έχουν πάρει εξιτήριο 95 ασθενείς, ενώ 22 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες για να βρεθεί εμβόλιο, και αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα τουλάχιστον δύο ερευνών που περνούν στη φάση 2, δηλαδή να πάρουν μέρος περισσότεροι άνθρωποι. Εξέφρασε, δε, την αισιοδοξία ότι ακόμη και στο τέλος του έτους θα μπορούσε να υπάρξει εμβόλιο.
Για τα σχολεία ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν διάφορες απόψεις. Δεν υπάρχουν, είπε, απόλυτα επιστημονικά δεδομένα ότι τα παιδιά δεν διατρέχουν κίνδυνο με την επιστροφή τους στο σχολείο. Τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αποτελούν εγγύηση ότι θα πάει το παιδί στο σχολείο και δεν θα νοσήσει – υπάρχουν και παιδιά που νοσούν σοβαρά. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά ότι είναι σπάνιο. Ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις που μπερδεύουν τους ανθρώπους. Ορισμένα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν κι άλλες ασθένειες, όπως τη γρίπη. Η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή.
Τα επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής στο σχολείο: Κρυφή ανισότητα στη μάθηση για τα παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών, κόστος σε χαμένη γνώση – η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε πλήρη πρόσβαση είτε δεν παρακολουθούσαν πλήρως, όπως προκύπτει από έρευνες στο εξωτερικό. Υπάρχουν, επίσης, και συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών. Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία. Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή στην τάξη, ειδικά για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.
Το άνοιγμα παραμένει σύνθετο δίλημμα. Η δεδομένη στιγμή, ωστόσο, μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα παιδιά ήδη παίζουν μαζί στις γειτονιές, πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.
Ερωτηθείς ειδικότερα για τα δημοτικά σχολεία και την προσωπική του θέση, είπε ότι υπάρχει ανησυχία στην κοινωνία, το ζήτημα συζητείται στην επιτροπή, πράγματι έχουν καλύτερα δεδομένα επιδημιολογικά τα παιδιά από τις μεγαλύτερες ηλικίας και έχει δοθεί το δικαίωμα στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην έρχονται σε επαφή. «Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον», είπε και πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή η ημερομηνία επιστροφής των παιδιών στα θρανία είναι η 1η Ιουνίου και υπάρχουν οι εισηγήσεις για τα μέτρα.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έκανε γνωστό ότι οι οριστικές αποφάσεις για το άνοιγμα ή μη των δημοτικών σχολείων θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα, 25 Μαΐου.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είπε ότι «είμαστε χαρούμενοι γιατί η πρώτη άρση των μέτρων συνοδεύεται από καλή πορεία, που σημαίνει ότι ο κόσμος τηρεί τα μέτρα και είναι προσεκτικός, αυτό είναι επιτυχία όλων μας. Κάποιες εικόνες αδικούν τον κοινό σκοπό και ευτυχώς που δεν υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού, γιατί αλλιώς θα είχαμε αύξηση. Θα περιμένουμε δεκαπέντε μέρες ακόμη».
Η πορεία των επιδημιολογικών δεικτών είναι καλή στην Ελλάδα, είπε ο κ. Τσιόδρας, και πρόσθεσε ότι δεν τηρήθηκαν σε άλλες χώρες περισσότερο τα μέτρα στη διάρκεια της καραντίνας. «Δεν θεωρώ ότι αυξήθηκε η ανοσία, περιμένουμε τα αποτελέσματα επιδημιολογικών ερευνών». Με τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται ότι έπεσε κατά 80% η κυκλοφορία του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι όχι μόνο ήταν αποτελεσματικά τα μέτρα, αλλά και ότι τα τήρησε ο κόσμος.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας κλήθηκε να σχολιάσει και τη δήλωση Τραμπ ότι λαμβάνει χάπι χλωροκίνη, είπε ότι οι έρευνες δείχνουν ότι δεν ξέρουμε ακόμη αν «δουλεύει» περιμένουμε μελέτες.