Ο Sir Πολ ΜακΚάρτνεϊ αποκάλυψε πως χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία αυτού που αποκαλεί «τελευταίο δίσκο των Beatles»

Η είδηση πως οι Beatles και ο Τζον Λένον επανενώνονται για τη δημιουργία ενός τελευταίου τραγουδιού αποτελεί από μόνη της κοσμοϊστορικό γεγονός, σκεπτόμενοι και μόνο πως ο θρυλικός τραγουδιστής του συγκροτήματος δεν είναι πλέον στη ζωή.

Κι όμως στη σήμερον εποχή, τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, ιδίως όταν έχουμε πλέον στα χέρια μας την τεχνητή νοημοσύνη.

Όσο κι αν ορισμένοι ειδικοί κρούουν των κώδωνα κινδύνου σχετικά με την ανάπτυξή της και της πιθανότητας αφανισμού της ανθρωπότητας από αυτήν, η επανένωση των Beatles χάρη σε αυτήν, μπορεί να μας κάνει μόνο σε χειροκροτήματα να ξεσπάσουμε.

Την είδηση την έκανε γνωστή το μέλος του συγκροτήματος από το Λίβερπουλ, Πολ ΜακΚάρτνεϊ σε συνέντευξη που έδωσε στο BBC Radio.

«Η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για να ‘εξάγει’ τη φωνή του Τζον Λένον από ένα παλιό demo, ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει το τραγούδι. Μόλις το τελειώσαμε και θα κυκλοφορήσει φέτος» αποκάλυψε.

Δεν κατονόμασε το κομμάτι, αλλά είναι πιθανό να είναι μία σύνθεση του Λένον που ονομάζεται «Now and Then», το οποίο είχε θεωρηθεί ως πιθανό «τραγούδι επανένωσης» για το συγκρότημα το 1995.

Σημειώνεται πως οι Beatles διαλύθηκαν επίσημα το 1970.

Ο ΜακΚάρτνεϊ είχε λάβει το demo ένα χρόνο νωρίτερα από τη χήρα του Λένον, Yoko Ono. Ήταν ένα από τα πολλά τραγούδια σε μια κασέτα με την ετικέτα «For Paul» που είχε φτιάξει ο Λένον λίγο πριν το θάνατό του το 1980.

Δύο από αυτά είχαν ολοκληρωθεί από τον παραγωγό Jeff Lynne και είχαν κυκλοφορήσει το 1995 και το 1996, σηματοδοτώντας το πρώτο «νέο υλικό» των Beatles τα τελευταία 25 χρόνια, μετά τη διάλυσή τους.

«Ήταν για τα σκουπίδια»
Το συγκρότημα προσπάθησε επίσης να ηχογραφήσει το «Now And Then», ένα απολογητικό ερωτικό τραγούδι που ήταν αρκετά χαρακτηριστικό της μετέπειτα καριέρας του Λένον, αλλά η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε γρήγορα.

Ο ΜακΚάρτνεϊ αποκάλυψε αργότερα πως ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, Τζορτζ Χάρισον αρνήθηκε να δουλέψει πάνω στο τραγούδι, λέγοντας ότι η ποιότητα ήχου των φωνητικών του Λένον ήταν για τα «σκουπίδια».

Λέγεται επίσης ότι υπήρχαν τεχνικά προβλήματα με την αρχική ηχογράφηση, η οποία παρουσίαζε ένα επίμονο «βουητό» από τα ηλεκτρικά κυκλώματα στο διαμέρισμα του Λένον.

Φαίνεται ότι η τεχνολογία έχει δώσει τώρα στον μουσικό την ευκαιρία να επιτύχει τον στόχο του.

Σύμφωνα με το BBC, το σημείο καμπής ήρθε με το ντοκιμαντέρ «Get Back» του Peter Jackson, όπου ο συντάκτης διαλόγων Emile de la Rey εκπαίδευσε τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν τις φωνές των Beatles και να τους διαχωρίζουν από τους θορύβους, ακόμη και από τα δικά τους όργανα, για να δημιουργούν «καθαρό» ήχο.

«Είναι κάπως τρομακτικό…»
Η ίδια διαδικασία επέτρεψε στον Πολ ΜακΚάρτνεϊ να κάνει «ντουέτο» με τον Λένον στην πρόσφατη περιοδεία του και να δημιουργηθούν νέες μίξεις ήχου από το άλμπουμ «Revolver» των Beatles πέρυσι.

«Είχαμε τη φωνή του Τζον και ένα πιάνο και μπορούσαν να διαχωριστούν με την τεχνητή νοημοσύνη. Λένε στο μηχάνημα, ‘αυτή είναι η φωνή. Αυτή είναι μια κιθάρα. Εξαφάνισε την κιθάρα» εξηγεί ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ.

Ωστόσο, ο μουσικός παραδέχτηκε ότι άλλες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης του προκάλεσαν ανησυχία.

«Είναι κάπως τρομακτικό αλλά συναρπαστικό, γιατί είναι το μέλλον. Θα πρέπει απλώς να δούμε πού οδηγεί αυτό» κατέληξε ο ίδιος.

 

 

Πηγή:in.gr