UNESCO: Η 9η Φεβρουαρίου να ανακηρυχτεί Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Μια ιστορική απόφαση έλαβε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO, έπειτα από πρωτοβουλία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον Οργανισμό, προτείνοντας ομόφωνα την ανακήρυξη της 9ης Φεβρουαρίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Η διεθνής αυτή αναγνώριση επισφραγίζει τη διαχρονικότητα, την οικουμενικότητα και την ανεκτίμητη προσφορά της ελληνικής γλώσσας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, γεμίζοντας χαρά και υπερηφάνεια την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Η απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου υπογραμμίζει τον θεμελιώδη ρόλο της γλώσσας ως φορέα πολιτισμού, κιβωτού αξιών και ταυτότητας, αλλά και ως γέφυρας επικοινωνίας και κατανόησης. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει για τέσσερα μοναδικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, για την αδιάσπαστη συνέχεια 40 αιώνων προφορικής και τουλάχιστον 28 αιώνων γραπτής παράδοσης με το αλφάβητο, καθιστώντας την την μακροβιότερη, αδιάκοπα ομιλούμενη και γραφόμενη γλώσσα στην Ευρώπη. Όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Γιώργος Σεφέρης, «η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ να ομιλείται».
Δεύτερον, για τη μοναδική της καλλιέργεια από κορυφαίες ιστορικές προσωπικότητες της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας και της επιστήμης, όπως ο Όμηρος, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης. Τρίτον, για την ευρεία της παρουσία σε πολλές γλώσσες, καθώς αποτέλεσε διαχρονικά πηγή έμπνευσης και επιρροής για όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Η διδασκαλία της αρχαίας, μεσαιωνικής και σύγχρονης ελληνικής σε πανεπιστήμια παγκοσμίως επιβεβαιώνει την διαρκή της σημασία. Τέταρτον, η ελληνική παραμένει μια ανεξάντλητη πηγή της διεθνούς επιστημονικής ορολογίας, ιδιαίτερα στην ιατρική και τις θετικές επιστήμες.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO αναγνώρισε την ελληνική ως γλωσσική κοιτίδα βασικών εννοιών του πολιτισμού, της επιστήμης και της φιλοσοφίας, τονίζοντας την ιστορική της συμβολή στην ανάπτυξη του αλφαβήτου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην κυριαρχία της ελληνικής ως πρώτης διεθνούς γλώσσας για έξι αιώνες κατά την Ελληνιστική Περίοδο, την επιρροή της στον Ρωμαϊκό Πολιτισμό, τη σημασία της για τα Ευαγγέλια, την Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό. Σημαντική αναφορά έγινε και στον «Ηλεκτρονικό Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας», που περιλαμβάνει εκατομμύρια λέξεις από χιλιάδες συγγραφείς.
Η επιλογή της 9ης Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας τιμά τη μνήμη του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονυσίου Σολωμού, ο οποίος απεβίωσε την ίδια ημέρα το 1857. Η UNESCO έχει ήδη αναγνωρίσει στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέονται με την ελληνική γλώσσα, όπως τα μολύβδινα χρηστήρια ελάσματα της Δωδώνης, τον Πάπυρο του Δερβενίου, το Πολυφωνικό Καραβάνι και τον Βυζαντινό Ψαλμό.
Σημαντικό είναι ότι η πρώτη χώρα που υποστήριξε την πρόταση για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας ήταν η Αϊτή, η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση. Η πρόταση υποβλήθηκε με την έγγραφη υποστήριξη 20 κρατών-μελών, επισφραγίζοντας την ευρεία διεθνή αναγνώριση της αξίας της ελληνικής γλώσσας. Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο παγκόσμιος αυτός εορτασμός θα ενισχύσει τη σχέση των Ελλήνων και των φιλελλήνων ανά τον κόσμο με την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.