ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΥΦΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
odelalis,
28 Σεπτεμβρίου, 2011
4 λεπτά ανάγνωσης
Τι σημαίνουν τα νέα χαράτσια για τις ΜμΕ
Τι σημαίνουν τα νέα χαράτσια για τις ΜμΕ
Ν έα μείωση αφορολογήτου ορίου, αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες, εξίσωση φόρων στα καύσιμα και αύξηση αντικειμενικών αξιών εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης. Όμως, σε περιόδους οικονομικής κρίσης, η επιβολή νέων φόρων επιτείνει την ύφεση.
Σύγχυση, αγωνία, απόγνωση. Οι λέξεις αυτές περιγράφουν την πραγματικότητα που επικρατεί στους κόλπους της επιχειρηματικής κοινότητας.
Η όλο και επιδεινούμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η βαθιά ύφεση συνοδεύονται από τη συνεχή επιβολή νέων φόρων χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η ύφεση βαθαίνει ενώ μέρα με τη μέρα η επιχειρηματική πρωτοβουλία εξαλείφεται από την ελληνική πραγματικότητα αφού η κρίση δεν φαίνεται να έχει τέλος.
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου:
«Η πολιτική λιτότητας και η επιβολή νέων φόρων δεν στηρίζουν το επιχειρείν»
«Μέσα στο ήδη δυσχερές κλίμα, η ανακοίνωση των νέων μέτρων του Σεπτεμβρίου, καταδεικνύει την αδυναμία ελέγχου της κατάστασης αφού μέχρι και σήμερα, παρά τις επίμονες εκκλήσεις των ΜμΕ, η Κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο για την ανάπτυξη παρά μόνο φορολογικά εισπρακτικά μέσα, χαράτσια, που ως γνωστόν δεν μπορούν να βγάλουν την ελληνική οικονομία από το τέλμα. Απεναντίας οδηγούν την ελληνική κοινωνία σ’ ένα εφιαλτικό τέλος.
Οι σκληρές πολιτικές, η λιτότητα και τα νέα φορολογικά μέτρα δεν οδηγούν στην ανάπτυξη, αλλά στην ύφεση. Η Κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι η επιχειρηματική πρωτοβουλία είναι ο μόνος δρόμος για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.
Ο επιχειρηματικός κόσμος απευθύνει έκκληση για επίσπευση μέτρων υπέρ της αγοράς, της ρευστότητας, της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και κυρίως να δοθούν οι απαραίτητες φοροελαφρύνσεις ώστε να υπάρξουν επενδύσεις», σημειώνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.
Τα νέα μέτρα που εξαγγέλλονται
και πως «θίγουν» το επιχειρείν
Εξίσωση πετρελαίου
θέρμανσης – κίνησης
Αν και το μέτρο της εξίσωσης των ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είχε εγκαταλειφθεί μετά την αντικατάστασή του από την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για τα είδη εστίασης, πληροφορίες αναφέρουν ότι επανέρχεται, λόγω της εκτίμησης για λιγότερα έσοδα από τον φόρο στα ακίνητα.
Με την άμεση εξίσωση των φόρων από τις 15 Οκτωβρίου που αρχίζει η χειμερινή περίοδος, το πετρέλαιο θέρμανσης εκτιμάται πως θα πωλείται ακριβότερα τουλάχιστον κατά 40 λεπτά το λίτρο. (δηλαδή 1,40 €). Για τον ίδιο λόγο προτείνεται η αύξηση των εμμέσων φόρων σε ποτά, τσιγάρα και είδη πολυτελείας, ταυτόχρονα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Έλεγχοι τραπεζικών
λογαριασμών στο εξωτερικό
Αναδρομικούς ελέγχους σε όσους μετέφεραν στο εξωτερικό καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ από το 2009 ξεκινάει το Υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας από τις τράπεζες να στείλουν στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λίστες οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ποσά και προορισμό.
Τρόπος είσπραξης φόρων
Καινοτόμες θεωρούνται οι προτάσεις για αλλαγή του τρόπου απόδοσης και είσπραξης των φόρων, αφού προτείνεται ενεργότερος ρόλος του τραπεζικού συστήματος αλλά και των εργοδοτών. Για παράδειγμα η είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης που γίνεται σήμερα μέσω του πολυεκκαθαριστικού στις τράπεζες, προτείνεται για τους μισθωτούς και συνταξιούχους να γίνεται μέσω της μηνιαίας παρακράτησης. Δηλαδή, η εισφορά θα παρακρατείται και θα αποδίδεται από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών ταμείων, όπως ακριβώς και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών.
Το τέλος ακινήτων
Τα βασικά σημεία της ρύθμισης για το νέο τέλος στα ακίνητα που επιβάλει η Κυβέρνηση είναι:
– Επιβάλλεται ειδικό τέλος διάμεσου ύψους 4 ευρώ ανά τ.μ. στις ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες, οι οποίες αποτελούν και τη βάση επιβολής του Τ.Α.Π. του άρθρου 24 το Ν. 2130/1993.
– Το τέλος αυτό θα εισπραχθεί μέσω των επόμενων λογαριασμών της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθεί άμεση εισπραξιμότητα και η υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού του 2011.
– Αφορά 5.079 ε
κατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
κατομμύρια οικιακές και εμπορικές παροχές που αφορούν δομημένες επιφάνειες συνολικού εμβαδού 562 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, 560 δισ. ευρώ και εμπορικής αξίας 1 τρισ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
– Το επιβαλλόμενο, συνεπώς, τέλος αντιστοιχεί σε 2 τοις χιλίοις της πραγματικής αξίας των ακινήτων. Για την αναλογικότητα του μέτρου, τα δομημένα κτήρια επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με τα παλαιότερα και σε βάθος 25ετίας.
…και νέο ποινολόγιο
από την εφορία
Σύστημα βαθμολόγησης ποινών, για την επιλογή των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που θα ελεγχθούν, θέτει σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών. Με απόφαση του υπουργείου, καθορίζονται τα μόρια για περίπου 300 φορολογικές παραβάσεις, καθώς και στοιχεία φορολογικής συμπεριφοράς, όπως είναι η συναλλαγή με offshore εταιρεία ή το γεγονός ότι έχει η εταιρεία λάβει επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις.
Για κάθε παράβαση, ο φορολογούμενος θα συγκεντρώνει μόρια και θα επιλέγονται για φορολογικό έλεγχο αυτοί που θα συγκεντρώνουν την υψηλότερη «βαθμολογία». Παράλληλα, η βαθμολογία, θα προσαυξάνεται με το μέγεθος της επιχείρησης, δηλ. το ύψος των ακαθάριστων εσόδων της.
Η βαθμολογία κάθε φορολογούμενου, επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία θα καταχωρείται σε ειδικό πρόγραμμα του πληροφοριακού συστήματος ELNXIS, το οποίο θα εκδίδει και τις λίστες των προς έλεγχο φορολογουμένων με βάση την ανάλυση κινδύνου φοροδιαφυγής (risk analysis). Στη συνέχεια, οι επικεφαλής των ελεγκτικών κέντρων του υπουργείο Οικονομικών θα εκδίδουν σχετικές εντολές έλεγχου. (Πηγές: Ναυτεμπορική, Κέρδος, Capital)