Τι αξιοπερίεργο μπορεί να συμβεί σε μία περιοχή της Χαλκιδικής, της Πιερίας, των παραλιακών περιοχών της Καβάλας ή της Θεσσαλονίκης ή ακόμη και της Θάσου το καλοκαίρι;

Ολόκληρες πολυκατοικίες αποκτούν ή αλλάζουν ενοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον δεν είναι Έλληνες.

Σέρβοι, Σκοπιανοί, Βούλγαροι και λιγότερο Αλβανοί κατακλύζουν αυτές τις περιοχές ενοικιάζοντας διαμερίσματα για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Καταφθάνουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες από τα βόρεια σύνορα της χώρας και χωρίς οι περισσότεροι από αυτούς να υποστούν κανέναν έλεγχο στα σύνορα (κυρίως οι πολίτες τρίτων χωρών όπως τα Σκόπια και η Σερβία) «εισβάλλουν» με «ξεχειλισμένα» τα αυτοκίνητά τους από πάσης φύσεως αγαθό προς αναζήτηση της ποθητής παραλίας.

Πού διαμένουν; Στα εξοχικά ή ακόμη και σε μόνιμες κατοικίες Ελλήνων, τις οποίες είτε τις ενοικιάζουν είτε τις έχουν αγοράσει.

Στις περιπτώσεις των ενοικιάσεων παρατηρείται το ακόλουθο φαινόμενο: ο Έλληνας ιδιοκτήτης μισθώνει σε κάποιον αλλοδαπό ή σε κάποια αλλοδαπή εταιρεία (από τις παραπάνω χώρες) ένα ή περισσότερα διαμερίσματα και ο τελευταίος-α εκμισθώνει μετά στους ενδιαφερόμενους παραθεριστές.

Εννοείται πως για όλα τα παραπάνω δεν υπάρχουν παραστατικά και η φοροδιαφυγή οργιάζει.

Φέρνουν ακόμη και τα καύσιμά τους

Οι Βαλκάνιοι παραθεριστές βρίσκουν εύκολα τέτοιες «ευκαιρίες» για τις διακοπές τους, ακόμη και διαδικτυακά. Φορτώνουν τα αυτοκίνητά τους σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και με καύσιμα και κατεβαίνουν στη Χαλκιδική ή στην Πιερία κουβαλώντας επί της ουσίας ένα «μπακάλικο» στο πορτ-μπαγκάζ.

Στα σύνορα, όπου οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί (είναι αδύνατο να ελεγχθούν χιλιάδες ΙΧ κάθε ημέρα), οι επίδοξοι παραθεριστές καταφέρνουν να περνούν στη χώρα μας παράνομα ακόμη και τη φθηνότερη βενζίνη τους (ή πετρέλαιο κίνησης) σε μπιτόνια.

Αυτού του τύπου οι τουρίστες επί της ουσίας το μόνο που αγοράζουν από τη Χαλκιδική, την Πιερία ή την όποια άλλη περιοχή επιλέξουν, είναι κάποια επιπλέον τρόφιμα και καύσιμα βεβαίως, όταν τους τελειώσουν.

Στην Ελλάδα από το πέρασμα τέτοιων τουριστών δεν μένει απολύτως τίποτε, καθώς τα έσοδα από τις ενοικιάσεις είναι «μαύρα», η τοπική οικονομία δεν ωφελείται, ενώ την ίδια στιγμή οι ορδές αυτές των Βαλκανίων κατακλύζουν τις παραλίες με έναν καφέ στο χέρι από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Μαγειρεύουν στα ενοικιαζόμενα διαμερισματάκια, ψωνίζουν τα απολύτως απαραίτητα από κανέναν φούρνο ή σούπερ-μάρκετ και δεν ξοδεύουν «φράγκο» ούτε σε ταβέρνες ούτε για αγορές τοπικών τουριστικών προϊόντων.

Μαύρα παραξενοδοχειακά κυκλώματα

Εκτός από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb, υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της Χαλκιδικής, της Πιερίας, της Καβάλας, αλλά και της Θάσου, όπου εξελίσσεται με τακτικότητα το παραπάνω φαινόμενο και με μία άλλη παραλλαγή.

Οι μαζικές αγορές στις παραπάνω περιοχές μικρών ή και κάποιων μεγαλύτερων εξοχικών διαμερισμάτων και κατοικιών από Σέρβους, Σκοπιανούς και Βούλγαρους τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες συνεχίζονται και φέτος, έχουν δημιουργήσει μία άκρως κερδοφόρα, αθέατη και αποτελεσματική «παραξενοδοχειακή βιομηχανία» ενοικίασης κατοικιών για καλοκαιρινές διακοπές.

Πάρα πολλά από αυτά τα διαμερίσματα και τις κατοικίες (οι περισσότερες παλαιάς κατασκευής) αγοράστηκαν σε χαμηλές τιμές από Σέρβους, Σκοπιανούς και Βούλγαρους και αφού έτυχαν κάποιας ανακαίνισης, ενοικιάζονται συστηματικά σε ομοεθνείς τους για τη θερινή περίοδο, συγκροτώντας έτσι ένα εκτεταμένο άτυπο δίκτυο μαύρων μισθώσεων.

Μάλιστα αυτού του τύπου οι μισθώσεις εκτός από το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να εντοπισθούν από τις φορολογικές αρχές (καθώς οι εμπλεκόμενοι σε μεγάλο βαθμό είναι φορολογικοί κάτοικοι τρίτων κρατών εκτός ΕΕ), δεν προσφέρουν και σχεδόν τίποτε στο τουριστικό προϊόν και στα σχετικά έσοδα της χώρας.

Εννοείται βέβαια πως και οι Έλληνες με εξοχικά έχουν τη «χρυσή ευκαιρία», είτε μέσω κάποιας πλατφόρμας ενοικίασης, είτε μέσω μεσιτικών γραφείων (ελληνικών ή ξένων), είτε από μόνοι τους, να εισπράξουν ένα καλό και κατά προτίμηση αφορολόγητο ενοίκιο για τα σπίτια τους.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών ή και μεγάλων εξοχικών στη Χαλκιδική ή αλλού έχουν βρει και ένα άλλο «κόλπο» να εισπράττουν αθέατα από την εφορία τα ενοίκιά τους: ανοίγουν έναν λογαριασμό σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ και εκεί τους καταθέτει ο δυνητικός ενοικιαστής το μίσθωμα.

Όταν έρχεται στην Ελλάδα, παραλαμβάνει τα κλειδιά, μπορεί να πληρώσει και μετρητοίς την εξόφληση του ενοικίου και απομένει μόνο όταν τελειώσει τις διακοπές του να καταβάλει τα χρήματα για το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό που κατανάλωσε (λαμβάνονται οι σχετικές ενδείξεις από τους μετρητές όταν έρχεται και όταν φεύγει).

Το όργιο της φοροδιαφυγής, όταν τα χρήματα κατατίθενται σε τράπεζα της αλλοδαπής, είναι και πάλι δύσκολο να εντοπιστεί, αλλά όχι αδύνατο, ενώ οι επιτόπιοι έλεγχοι στα παράνομα μισθωμένα οικήματα απαιτούν κλιμάκια ελέγχου, τα οποία είναι είδος εν ανεπαρκεία στις τουριστικές περιοχές.

Αθέμιτος ανταγωνισμός για τον τουρισμό

Σε κάθε περίπτωση η πρόσκαιρη τόνωση των εσόδων κάποιων τουριστικών περιοχών για χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων δεν αντισταθμίζει σε τίποτε ούτε την καταπόνηση έως και κατάρρευση των υποδομών τους, ενώ την ίδια στιγμή ασκείται έντονος αθέμιτος ανταγωνισμός στα ξενοδοχεία και στις νόμιμες τουριστικές επιχειρήσεις.

Οι αρνητικές συνέπειες από όλο αυτό το φαινόμενο δεν έχουν να κάνουν μόνο με την απώλεια φορολογικών εσόδων, αλλά και με την τεράστια ζημιά που υφίσταται ο τουρισμός της χώρας μας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, στην περιοχή για κάθε 400.000 επισκέπτες από τα Βαλκάνια, που διαμένουν σε νόμιμα τουριστικά καταλύματα, υφίστανται και άλλες 100.000 αφίξεις περίπου σε παράνομα.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι αφίξεις δεν συμβαδίζουν με τις διανυκτερεύσεις: πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες αρχικά εισέρχονται στη χώρα, αλλά στη συνέχεια εξαφανίζονται, δηλαδή κανείς δεν ξέρει πού κοιμούνται, καθώς επιλέγουν καταλύματα του ευρύτερου παραξενοδοχειακού κυκλώματος.

Ειδικά στη Χαλκιδική τα ακίνητα που διατίθενται στο πλαίσιο της παραξενοδοχείας ξεπερνούν τις 6.000, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα περίπου 4.500 του Airbnb.

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ AIRBNB: Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Το «ξέφραγο αμπέλι» της ενοικίασης πάσης φύσεως ακινήτων δεν δείχνει πάντως να ανησυχεί και τόσο πολύ τις φορολογικές αρχές.

Αλλιώς δεν εξηγείται η καθυστέρηση στην προετοιμασία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για τη δήλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών μέσω ιντερνετικών πλατφορμών διαμοιρασμού.

Τελικά η σχετική υποδομή είναι έτοιμη και ξεκινά να λειτουργεί πολύ σύντομα, ενώ θα εκκινήσει και η διαδικασία ελέγχων για τον εντοπισμό ιδιοκτητών που δεν δηλώνουν το σχετικό εισόδημα. Σημειώνεται ότι το εισόδημα από τις βραχυχρόνιες εκμισθώσεις φορολογείται ως εισόδημα από ενοίκια, δηλαδή με την εξής φορολογική κλίμακα:

-έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 15%
-από 12.001 έως 35.000 ευρώ με συντελεστή 35% και
-από 35.001 και άνω με συντελεστή 45%

Εκτός από τη δήλωση του εισοδήματος στην ετήσια φορολογική δήλωση, ο Διαχειριστής του ακινήτου υποχρεούται να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

-Εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.
-Yποβολή της Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή.
-Καταχώρηση στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στοιχείων (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.ά.) απαραίτητων για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος ανά δικαιούχο εισοδήματος.

Για καθεμία από τις παρακάτω παραβάσεις:

α. Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής
β. Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής κατά την ανάρτηση του Ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής και
γ. Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) στην ανάρτηση του Ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους Διαχειριστές, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής
θα επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ στους διαχειριστές των ακινήτων.

Πηγή: thessnews.gr