Όλοι μας γνωρίζουμε τις βιταμίνες και το πόσο σημαντικές είναι για την υγεία μας. Ειδικότερα, η βιταμίνη D έχει οφέλη που ούτε που φανταζόμαστε. Η επίδρασή της εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες όπως είναι η ηλικία και το φύλο ενώ αναγνωρίζεται σαν ισχυρός ανοσοτροποποιητικός παράγοντας.

Μάλιστα, οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ανοσορυθμιστικό ρόλο σε ανοσοδιαμεσολαβούμενες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων, αυτοάνοσων παθήσεων και κακοηθειών. Επίσης, εξισορροπεί τόσο την έμφυτη όσο και την προσαρμοστική ανοσία και επηρεάζει τη φλεγμονώδη διαδικασία.

Φλεγμονώδεις Παθήσεις του Εντέρου (IBD), Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος (SLE), Ρευματοειδής Αρθρίτιδα (RA), Ινσουλινοεξαρτώμενος Σακχαρώδης Διαβήτης (IDDM) και Σκλήρυνση κατά πλάκας (MS) έχουν συνδεθεί με την έλλειψη βιταμίνης D. Σύνδεση έχει όμως και με τον κορονοϊό.

Βιταμίνη D και κορονοϊός

Η σοβαρότητα της λοίμωξης του κοροναϊού καθορίζεται από την παρουσία πνευμονίας, σοβαρού συνδρόμου οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (SARS-CoV-2), μυοκαρδίτιδας, μικροαγγειακής θρόμβωσης μέσω της λεγόμενης καταιγίδας κυτοκινών, η οποία οδηγεί στην υποκείμενη φλεγμονή. Μια κύρια άμυνα κατά της ανεξέλεγκτης φλεγμονής και εν γένει της ιογενούς λοίμωξης, παρέχεται από τα ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα Τ (Tregs). Τα επίπεδα των Treg έχουν αναφερθεί ότι είναι χαμηλά σε πολλούς ασθενείς με COVID-19 και μπορούν να αυξηθούν με συμπλήρωση βιταμίνης D.

Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, από την άλλη, έχουν συσχετιστεί με αύξηση των φλεγμονωδών κυτοκινών και με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας και ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η βιταμίνη D αυξάνει την έκφραση της Καθελιδίνης ( Cathelidin), ένα αντιμικροβιακό πεπτίδιο, το οποίο είναι σημαντικό στην άμυνα του ξενιστού, ειδικά στην αναπνευστική οδό. Επίσης, η έλλειψή της σχετίζεται με αύξηση των θρομβωτικών επεισοδίων.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι η βιταμίνη D εμφανίζει ποικίλες ευνοϊκές επιδράσεις σε όλα σχεδόν τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Aναδυόμενες μελέτες αναδεικνύουν την στενή σύνδεσή της με σοβαρές φλεγμονώδεις καταστάσεις. Ωστόσο, το ερώτημα είναι κατά πόσο η έλλειψή της συνεισφέρει στην αιτιολογία της φλεγμονώδους παθήσεως ή αποτελεί απλώς μία εκδήλωση της νόσου.

Η απάντηση δίνεται αν σκεφτούμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της ρύθμισης της παραγωγής φλεγμονωδών κυτοκινών και της αναστολής του πολλαπλασιασμού των προφλεγμονωδών κυττάρων, τα οποία και τα δύο, είναι ζωτικής σημασίας για την διαιώνιση της φλεγμονής.

 

Πηγή: in.gr