Μένουμε στα σπίτια μας, αλλά ο πολιτισμός δεν σταματάει – Μάθετε τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και τον κόσμο, ανακαλύψτε δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για όλη την οικογένεια, με ένα κλικ

«Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της», έλεγε ο γνωστός Ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και αυτή η φράση -τροποποιημένη- βρίσκει εφαρμογή στις αναπάντεχες ημέρες που βιώνουμε. Οι πολίτες δεν βγαίνουν έξω, μένουν στα σπίτια τους για το καλό της ατομικής και δημόσιας υγείας, όμως ο πολιτισμός δεν σταματά ακόμα και στη δύσκολη συνθήκη του κορωνοϊού.

Η «περιέργεια» των ανθρώπων επιμένει και οι online μεταδόσεις πληθαίνουν για όλους όσοι θέλουν να κρατούν το πνεύμα τους ζωντανό και να το διανθίζουν. Τώρα, τα views και τα κλικς μετρούν με άλλους όρους την ανταπόκριση του κοινού στα διαδικτυακά καλέσματα. Μικροί και μεγάλοι, αξιοποιούν με τον πιο επικοδομητικό τρόπο την τεχνολογία και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σε πολλαπλά επίπεδα, καθώς μέσα από την άνεση και την ασφάλεια του σπιτιού τους έχουν τη δυνατότητα (και το χρόνο) να επισκεφθούν όλες τις πηγές γνώσεων.

Η ψηφιακή περιήγηση και τα διαδραστικά ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα στα μουσεία είναι από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Είναι βέβαιο, ότι η εμπειρία από τη φυσική παρουσία στα κέντρα πολιτισμού δεν μπορεί να αντικατασταθεί, ωστόσο υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες του συνολικού περιορισμού η τεχνολογία προσφέρει (ευχάριστη) λύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, ανοίγει τις διαδικτυακές πύλες του και δίνει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους όσοι έχουν περιέργεια να ανακαλύψουν σημαντικές στιγμές ή άγνωστες πτυχές της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Τι έχει να μας διδάξει ο Κόμης Μοντεκρίστο για τις τηλεπικοινωνίες; Με ποιο τρόπο η εφεύρεση της τηλεγραφίας τον βοήθησε να εκδικηθεί τους ανθρώπους που τον φυλάκισαν; Το κλασικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας του Αλέξανδρου Δουμά περιλαμβάνει στην πλοκή του τον τηλέγραφο. Όχι όμως τον ηλεκτρονικό τηλέγραφο του Μορς, αλλά τον οπτικό τηλέγραφο του Chappe. Κάνοντας εδώ κλικ μπορείτε να γνωρίσετε άγνωστες πτυχές της ιστορίας των τηλεπικοινωνιών.

Επιπλέον, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, βασισμένα στα εκθέματα και τις συλλογές του μουσείου και με περιεχόμενο που ανανεώνεται συνεχώς, είναι διαθέσιμα για όλη την οικογένεια: για παιδιά από 4 έως 12 ετών αλλά και για ενήλικες. «Μένοντας σπίτι», οι μικρότεροι μπορούν να φτιάξουν ένα 3d τηλέφωνο από ανακυκλώσιμα υλικά, να γνωρίσουν τη Mona Liza που «επισκέπτεται» το Μουσείο, να φτιάξουν το δικό τους τετράδιο με απλά βήματα ή να τυπώσουν και να ζωγραφίσουν εκθέματα του Μουσείου, μαθαίνοντας παράλληλα και την ιστορία τους. Οι μεγαλύτεροι, ή και όλη η οικογένεια μαζί μπορεί να φτιάξει ένα «memory game» με κάρτες, να δημιουργήσει ένα χειροποίητο επιτραπέζιο, να σχεδιάσει το δικό του comic και άλλα πολλά με οδηγίες βήμα-βήμα αλλά και μικρά videos.

Με ένα απλό κλικ, μπορείτε να δείτε και μάθετε για τις ψηφιακές εφαρμογές επαυξημένης (AR) & εικονικής πραγματικότητας (VR) της έκθεσης. Γνωρίστε τον Μόρς και την εφεύρεσή του, κάντε βόλτα στο καλωδιακό πλοίο «Θαλής ο Μιλήσιος», ανακαλύψτε τα αναλογικά τηλεφωνικά κέντρα και τον πρώτο τηλεφωνικό θάλαμο δεκαετίας ’30.

 

 

 

 

Πηγή: protothema.gr