Tα σημάδια της στην οικονομική ζωή της Βόρειας Ελλάδας άφησε η κρίση. Κλειστά εργοστάσια, ανεργία πάνω από 30% και μαύρη εργασία χαρακτηρίζουν πλέον την κατάσταση σε πολλούς νομούς. Τα στοιχεία έδωσαν οι πρόεδροι των εργατικών κέντρων στη Βόρεια Ελλάδα σε συνέντευξη που έδωσαν ενόψει της 84ης ΔΕΘ.

Στη Θεσσαλονίκη παρά τις προσπάθειες που γίνονται η ανεργία είναι σε υψηλά επίπεδα και ξεπερνά το 30%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΘ, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη. Η ανεργία στον Εβρο φτάνει στο 20%, σημείωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Στάθης Ασπιώτης.

Στον νομό Ροδόπης η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα περίπου στο 40%. Είναι χαρακτηριστικό όπως είπε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ροδόπης- Κομοτηνής, Παντελής Μαγαλιός,  πριν την κρίση λειτουργούσαν 99 εργοστάσια και πλέον είναι σε λειτουργία μόλις 10!

Στην Ξάνθη οι θέσεις απασχόλησης από ελαστικές μορφές εργασίας φτάνουν στο 55% όπως είπε ο Άγγελος Μπεμπεκίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Τα ποσοστά ανεργίας στον νόμο του φτάνουν στο 45%!

Στον νομό Χαλκιδικής ελπίδες για ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας προκάλεσε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία έγιναν δεκτές οι αιτήσεις αναίρεσης που είχε καταθέσει η εταιρία για αποφάσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έτσι προχωράει η έκδοση αδειών για την ολοκλήρωση της επένδυσης στις Σκουριές Χαλκιδικής. Ο γενικός γραμματέας του εργατικού κέντρου Χρήστος Ζαφειρούδας, δήλωσε πως η απόφαση του ΣτΕ θα προκαλέσει τη δημιουργία 1000 νέων θέσεων, με την έναρξη των εργασιών της «Ελληνικός Χρυσός».

«Αυτή τη στιγμή απασχολούνται με πλήρη απασχόληση, όλον τον χρόνο, 1.400 άτομα. Ευελπιστούμε ότι εντός του επόμενου μήνα θα ξεκινήσει εκ νέου η επένδυση στις Σκουριές. Μέχρι του τέλους του χρόνου θα πρέπει να γίνουν οι επιπλέον 1.000 προσλήψεις στο κατασκευαστικό κομμάτι. Όταν λειτουργήσει, μόνον η μονάδα των Σκουριών θα έχει περίπου 800 μόνιμους εργαζόμενους» είπε.

Στην Κατερίνη η κατάσταση είναι δραματική. Η πρόεδρος του εργατικού κέντρου Δέσποινα Κωνσταντίνου τόνισε ότι οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι στα οκτάμηνο των δήλων και υπηρεσιών του δημοσίου, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι περισσότεροι εργάζονται με συμβάσεις ημιαπασχόλησης.

Στο νομό Πέλλας η ανεργία φτάνει σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό πως στα Γιαννιτσά φτάνει στο 57%. «Έχουμε 7. 452 εγγεγραμμένους ανέργους, με τις περισσότερες να είναι γυναίκες» είπε η πρόεδρος του εργατικού κέντρου Θεανώ Ζουρνατζίδου.

Ο Τάσος Καπνίδης, πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κιλκίς, μίλησε για έναν από τους φτωχότερους νομούς, με τρεις βιομηχανικές ζώνες όπου οι επιχειρήσεις υπέστησαν διαδοχικά λουκέτα.

Σύμφωνα με τον Παύλο Συμεωνίδη, γενικό γραμματέα του εργατικού κέντρου Σερρών το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αποβιομηχάνιση. «Η μεγαλύτερη βιομηχανία μας είναι τα σούπερ μάρκετ, που έχουμε 80 σε όλων τον νομό» τόνισε.

Στη Δράμα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μαύρη εργασία που φτάνει στο 20% όπως είπε ο Γιώργος Σαυρίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας.

Στο νόμο Κοζάνης, οι άνεργοι ξεπερνούν τους 20.000, ενώ «η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία γνωρίζει πραγματική.. άνθηση» όπως δήλωσε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Κοζάνης, Άρης Κουρκούτας. Επισήμανε πως η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη εξαιτίας του κλεισίματος μονάδων της ΔΕΗ.

Στη Φλώρινα τα ποσοστά ανεργίας φτάνουν στο 42% ενώ στους νέους κάτω των 25 ξεπερνούν το 75%, τόνισε ο Κώστας Σιάκος, πρόεδρος του εργατικού κέντρου Φλώρινας.

Στην Καστοριά οι καλές μέρες της… γούνας έχει περάσει και πλέον η ανεργία φτάνει στο 48%, όπως τόνισε ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Γιώργος Μαλέας.

 

Πηγή: ethnos.gr