Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Καμία πρόνοια της κυβέρνησης για τους μυδοκαλλιεργητές
Με ποιο τρόπο και πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στον κλάδο των μυδοκαλλιεργητών ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, ρωτούν είκοσι πέντε (25) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, τους συναρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κλάδος των μυδοκαλλιεργητών με διακόσιες δώδεκα (212) μονάδες πανελλαδικά και την κύρια δυναμικότητά του να αναπτύσσεται στο Θερμαϊκό Κόλπο, όπου παράγεται το 85% της Ελληνικής παραγωγής, είναι κατά βάση εξαγωγικός και αποτελεί τον δεύτερο σε δυναμικότητα κλάδο της Ελληνικής υδατοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της γαλάζιας οικονομίας. Δεν λαμβάνει επιδοτήσεις από την Ε.Ε. και δεν εντάσσεται στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση των απωλειών, όπως και απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται σε συναφείς εργασίες π.χ. αποφλοιωτήρια, Κέντρα αποστολής, Κέντρα Εξυγίανσης κ.λπ.).
Λόγω της πανδημίας και του lockdown που ακολούθησε, ο κλάδος έχει πληγεί σημαντικά καθώς οι τιμές πώλησης και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί τραγικά. Παράλληλα, απαιτείται επιπλέον χρόνος και χρήμα ώστε να μαζευτεί η φετινή σοδειά, να προετοιμαστεί η επόμενη χρονιά και να διαφυλαχθεί ο γόνος αλλά και να προφυλαχθεί το οικοσύστημα και γενικά οι μυδοκαλλιέργειες από αυθαίρετες παρεμβάσεις.
Επειδή, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κανένα μέτρο, με αποτέλεσμα να πλήττεται ανεπανόρθωτα ένας ισχυρά εξαγωγικός και ανταγωνιστικός κλάδος του πρωτογενούς τομέα, οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς αν υπάρχει σχεδιασμός και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης εργαλείων ενίσχυσης των μυδοκαλλιεργητών, ώστε το σύνολο των απασχολούμενων στον κλάδο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του και ο κλάδος να προχωρήσει με την αναπτυξιακή του δυναμική.
Οι βουλευτές τέλος, ζητούν να μάθουν ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της θεσμικής θωράκισης του κλάδου με την έκδοση αλλά και την εφαρμογή των ΠΔ των ΠΟΑΥ που ακόμα εκκρεμούν, γεγονός που θα ωθήσει την επενδυτική του δυναμική, θα βάλει τάξη και θα διορθώσει τις παθογένειες, ιδιαίτερα για την περιοχή Θερμαϊκού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Αθήνα, 31 Ιουλίου 2020
Ερώτηση
Προς τους κ. κ.Υπουργούς
1.Αγροτικής Ανάπτυξης
2.Οικονομικών
3.Ανάπτυξης και Επενδύσεων
4.Περιβάλλοντος Ενέργειας
Θέμα: Σε αδιέξοδο ο δυναμικός εξαγωγικός κλάδος της μυδοπαραγωγής, κινδυνεύει με εξαφάνιση μετά το lockdown.
Ο κλάδος των μυδοπαραγωγών, περιλαμβάνει 212 μονάδες πανελλαδικά και 300 ΑΦΜ. Στο Θερμαϊκό Κόλπο παράγεται το 85% της Ελληνικής παραγωγής, περίπου 40.000 τόνοι. Μόνο στη περιοχή των Κυμίνων λειτουργούν 59 μονάδες δυναμικότητας 8.000-9.000 τόνων ετησίως, στη Χαλάστρα 23-25 και στο Μακρύγιαλο Πιερίας 63-65 μονάδες. Το 90% της συνολικής ποσότητας εξάγεται, με κύριους αποδέκτες την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Η υπόλοιπη ποσότητα καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες.
Λόγω της πανδημίας, του lockdown που ακολούθησε, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις βαριά πληττόμενες χώρες εξαγωγής της παραγωγής, οι ποσότητες που ζητήθηκαν μέχρι τα μέσα Ιουνίου άγγιζαν μόλις το 20% με 30% της συνήθους ποσότητας. Πρέπει να σημειωθεί δε, πως παρ’ όλο που η περίοδος ζήτησης είναι Μάιος με Σεπτέμβρη, ο κύριος όγκος της παραγωγής διατίθεται Μάιο με Ιούνιο, οπότε και δεν διατίθενται μύδια από άλλες περιοχές.
Επίσης, λόγω της ελλιπούς ζήτησης η τιμή πώλησης έχει μειωθεί τραγικά, περίπου 0,32 ευρώ /κιλό έναντι 0,50 ευρώ/κιλό πέρυσι, δηλαδή 36%.
Η μη διάθεση όμως μέχρι τώρα των μυδιών πέραν της οικονομικής ασφυξίας, δημιουργεί και επί πλέον προβλήματα για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η υψηλή θερμοκρασία οδηγεί στην αύξηση της θερμοκρασίας των παράκτιων υδάτων, με συνέπεια τη θνησιμότητα των μυδιών με εμπορεύσιμο μέγεθος, τα οποία αν δεν γίνει κάποια παρέμβαση θα καταλήξουν μαζικά στο βυθό με απρόβλεπτες επιπτώσεις.
Για την αποτροπή αυτής της πιθανότητας και την ασφαλή συνέχεια της παραγωγής και των οικονομικών δραστηριοτήτων και την επόμενη χρονιά απαιτείται να γίνει η συλλογή (κόστος και εργασία που πρέπει να επωμισθεί ο μυδοκαλλιεργητής) και όσα δε μπορέσουν να πουληθούν να μεταποιηθούν σε δευτερογενές προϊόν στο πλαίσιο της λογικής της κυκλικής οικονομίας. Μ’ αυτό το τρόπο θα δημιουργηθεί χώρος για την εισαγωγή και διαχείριση του γόνου που θα δώσει βιώσιμη παραγωγή και την επόμενη (2021) χρονιά.
Επειδή για να συμβούν τα παραπάνω στο επίπεδο της εργασίας και των δαπανών, οι μυδοκαλλιεργητές θα αναγκαστούν να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα σα να πρόκειται για μια κανονική παραγωγή μέσα στο χρόνο, χωρίς τα αναμενόμενα έσοδα αυτής.
Επειδή οι τιμές πώλησης έχουν συρρικνωθεί.
Επειδή ο κλάδος δεν λαμβάνει επιδοτήσεις από την ΕΕ και δεν εντάσσεται στον ΕΛΓΑ για αποζημίωση των απωλειών.
Επειδή ως κλάδος απασχολεί μεγάλο αριθμό εργαζομένων (μόνο στη Κεντρική Μακεδονία απασχολεί περί τους 2.500 εργαζομένους πλέον αυτών που εργάζονται σε συναφείς εργασίες π.χ. αποφλοιωτήρια, Κέντρα αποστολής, Κέντρα Εξυγίανσης κ.λπ.).
Επειδή σύμφωνα και με το ΕΒΕΘ ο κλάδος της μυδοκαλλιέργειας (Mytilus galloprovincialis) αποτελεί το δεύτερο σε δυναμικότητα κλάδο της Ελληνικής υδατοκαλλιέργειας στο πλαίσιο της γαλάζιας ανάπτυξης.
Επειδή χωρίς κάποια ενίσχυση – βοήθεια, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι», οι περισσότεροι μυδοκαλλιεργητές δεν θα καταφέρουν να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους και να δημιουργήσουν παραγωγή για το 2021 με αποτέλεσμα την απώλεια επενδεδυμένου κεφαλαίου και θέσεων εργασίας.
Επειδή ο χρόνος για την διαχείριση του προβλήματος έχει τελειώσει (ο Αύγουστος αποτελεί κρίσιμο όριο) και παρ’ όλες τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει τόσο από τους ενδιαφερόμενους όσο και από το ΕΒΕΘ επιδεικνύεται μια ηχηρή σιωπή και μια αδιάφορη στάση από τη μεριά των συναρμόδιων Υπουργείων.
Επειδή εκκρεμεί ακόμα και η θεσμική θωράκιση του κλάδου που θα ωθήσει την επενδυτική του δυναμική, θα βάλει τάξη και θα διορθώσει τις παθογένειες (συλλογή πλαστικών σκουπιδιών, βαρελιών, ισορροπία του οικοσυστήματος) λόγω της καθυστέρησης έκδοσης των απαιτούμενων ΠΟΑΥ (μόνο μία έχει εκδοθεί για μυδοκαλλιέργειες μέχρι τώρα, στη Πιερία τον Ιούνιο του 2019 και ακόμα δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια εγκατάστασης νέου μυδοτροφείου).
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
- Με ποιο τρόπο και πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της πανδημίας τον κλάδο των μυδοκαλλιεργητών ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του;
- Υπάρχει σχεδιασμός εργαλείων ενίσχυσης των μυδοκαλλιεργητών και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, ώστε το σύνολο των απασχολούμενων στον κλάδο να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά του και ο κλάδος να προχωρήσει με την αναπτυξιακή του δυναμική;
- Σκοπεύει η Κυβέρνηση και σε ποιο χρόνο να προχωρήσει με την ολοκλήρωση της θεσμικής θωράκισης του κλάδου με την έκδοση αλλά και τη λειτουργία των ΠΔ των ΠΟΑΥ, ιδιαίτερα για την περιοχή Θερμαϊκού;
Ο ερωτών βουλευτής
Φάμελλος Σωκράτης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νίκος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Τσίπρας Γιώργος
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης