Τι διαπιστώθηκε σε ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν σε μαζική ταφή στο Σόμερσετ

Ερευνητές του Ινστιτούτου Φράνσις Κρικ εντόπισαν στη Βρετανία τρία κρούσματα Yersinia pestis, του βακτηρίου που προκαλεί πανώλη, ηλικίας 4.000 ετών.

Πρόκειται για τα παλαιότερα μέχρι σήμερα στοιχεία για την πανώλη στη Βρετανία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση που έκαναν στο περιοδικό Nature Communications.

Η ερευνητική ομάδα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, την Ομάδα Τοπικής Ιστορίας του Λέβενς και το Μουσείο Wells and Mendip, εντόπισε δύο περιπτώσεις Yersinia pestis σε ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν σε μαζική ταφή στο Σόμερσετ και μία σε ταφή κάτω από μνημείο με δακτυλιόσχημο κρηπίδωμα στο Λέβενς, στην κομητεία Κούμπρια.

Οι ερευνητές πήραν δείγμα DNA από τα δόντια 34 ατόμων από τις δύο τοποθεσίες, ελέγχοντας για την παρουσία του βακτηρίου. Στη συνέχεια ανέλυσαν το DNA και εντόπισαν τρεις περιπτώσεις μόλυνσης με το βακτήριο, σε δύο παιδιά εκτιμώμενης ηλικίας 10-12 ετών όταν πέθαναν, και σε μία γυναίκα ηλικίας 35-45 ετών. Είναι επίσης πιθανό και άλλα άτομα στους ίδιους χώρους ταφής να είχαν μολυνθεί από το ίδιο στέλεχος πανώλης, καθώς το παθογόνο DNA χάνεται πολύ γρήγορα σε δείγματα που μπορεί να είναι ελλιπή ή διαβρωμένα.

Πανώλη είχε εντοπιστεί στο παρελθόν σε διάφορα άτομα από την Ευρασία και τοποθετούνταν χρονικά την περίοδο από 5.000 έως 2.500 ετών πριν από σήμερα, αλλά δεν είχε εντοπιστεί ξανά στη Βρετανία την περίοδο αυτή.

Η ευρεία γεωγραφική εξάπλωση υποδηλώνει ότι το στέλεχος αυτό της πανώλης μπορεί να μεταδιδόταν εύκολα. Πιθανώς μεταφέρθηκε στην κεντρική και δυτική Ευρώπη περίπου πριν από 4.800 χρόνια από ανθρώπους που μετακινούνταν και τώρα η έρευνα υποδηλώνει ότι επεκτάθηκε και στη Βρετανία.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:lifo.gr