Προβληματισμό προκαλούν στους επιστήμονες τα στοιχεία που δείχνουν ότι εντοπίστηκε κορωνοϊός στο σπέρμα ασθενών με Covid-19.

Ειδικότερα, Κινέζοι ερευνητές που εξέτασαν σπερματοζωάρια ανδρών, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από κορωνοϊό, διαπίστωσαν ότι μια μικρή μειοψηφία από αυτούς είχε τον Covid-19 στο σπέρμα του.

Το γεγονός αυτό αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχει μικρή πιθανότητα ο κορωνοϊός να μεταδίδεται με το σεξ. Στη μελέτη που έκαναν οι γιατροί, σε δείγμα 38 ανδρών που νοσηλεύονταν με την ασθένεια, διαπίστωσαν ότι σε έξι από αυτούς (ποσοστό 16%) βρέθηκε ο κορωνοϊός στο σπέρμα τους. Οι ερευνητές τόνισαν ότι μολονότι τα ευρήματα αυτά είναι «προκαταρκτικά» και βασίζονται μόνο σε έναν μικρό αριθμό ασθενών με κορωνοϊό, χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες για να διαπιστωθεί αν η σεξουαλική μετάδοση μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας Covid-19.

Σημειώνεται ότι έχουν γίνει μελέτες, οι οποίες διαπίστωσαν ότι δεν φαίνεται ο κορωνοϊός να μεταδίδεται μέσω του ανδρικού σπέρματος.

«Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, σε ό,τι αφορά λεπτομερείς πληροφορίες για τον χρόνο επιβίωσης του ιού και τη συγκέντρωσή του στο σπέρμα», γράφει η ιατρική ομάδα στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA).

«Αν αποδειχθεί ότι ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά (…) αυτό μπορεί να είναι ένα κρίσιμο σημείο για την πρόληψη» εξήγησαν.

 

Κορωνοϊός στο σπέρμα: Χρειάζονται περισσότερες έρευνες

Από τη μεριά τους, ανεξάρτητοι ειδικοί είπαν ότι τα ευρήματα αυτά είναι ενδιαφέροντα αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς σε άλλες μελέτες δεν εντοπίστηκε κορωνοϊός στο σπέρμα ασθενών με Covid-19, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε μια από αυτές, μάλιστα, που έγινε επίσης στην Κίνα σε 19 ασθενείς τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο όλα τα δείγματα σπέρματος βρέθηκαν αρνητικά στον κορωνοϊό.

Ο Άντριου Πέισι, καθηγητής ανδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Σέφιλντ της Μεγάλης Βρετανίας, είπε ότι οι μελέτες αυτές δεν θα πρέπει να θεωρηθούν καθοριστικές, επειδή υπήρχαν κάποιες τεχνικές δυσκολίες στην εξέταση του σπέρματος για ιούς. Η παρουσία του SARS-CoV-2 στο σπέρμα δεν αποδεικνύει αν είναι ενεργός ή ικανός να προκαλέσει μόλυνση.

«Ωστόσο, δεν θα πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη αν ο ιός που προκαλεί την Covid-19 βρεθεί στο σπέρμα κάποιων ανδρών, αφού κάτι τέτοιο έχει συμβεί με πολλούς άλλους ιούς, όπως τον Έμπολα και τον Ζίκα» πρόσθεσε.

Η Σίνα Λιούις, καθηγήτρια αναπαραγωγικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κουίνς του Μπέλφαστ επεσήμανε ότι η μελέτη ήταν «πολύ μικρή» και τα ευρήματά της συνάδουν με εκείνα άλλων μικρών ερευνών που δείχνουν μικρή ή και καμία παρουσία του SARS-CoV-2 στα δείγματα σπέρματος. «Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του SARS-CoV-2 στην αναπαραγωγική ικανότητα των ανδρών δεν είναι ακόμη γνωστές» κατέληξε.