Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εγχείρηση ήταν ανεπιτυχής και ο ασθενής έζησε για μικρό χρονικό διάστημα μετά από αυτήν.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα ανθρώπινο κρανίο ενός άνδρα, ο οποίος είχε υποβληθεί σε εγχείρηση εγκεφάλου πριν από 5.000 χρόνια.

Μάλιστα εντυπωσιάστηκαν όταν βρήκαν ενδείξεις ότι η επέμβαση στον 20χρονο άνδρα της εποχής του Χαλκού είχε γίνει με πέτρινο νυστέρι.

Στην τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση του κρανίου, το οποίο βρέθηκε στην Κριμαία και στην οποία προέβησαν οι επιστήμονες διακρίνονται κάποια σημάδια από «τρυπανισμό», ενώ και υπάρχει και μία τρύπα, η οποία έχει γίνει εσκεμμένα.

 

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εγχείρηση ήταν ανεπιτυχής και ο ασθενής έζησε για μικρό χρονικό διάστημα μετά από αυτήν.

Το κρανίο εντοπίστηκε σε σκελετό σε έναν βρέθηκε σε λόφο όπου υπήρχαν τάφοι, οι οποίοι χρονολογούνται από την εποχή των Σκύθων πριν περίπου 5.000 χρόνια.

Με το όνομα Σκύθες αναφέρονται από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς ένα σύνολο νομαδικών φυλών που έρχονταν σε επαφή μαζί τους και ζούσαν στην Κεντρική Ασία και στα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Η δρ. Μαρία Ντομπροβόλσκαγια επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανθρωπολογίας της Μόσχας, σχολίασε:

«Αυτός ο νεαρός άνδρας ήταν εξαιρετικά άτυχος. Παρόλο που το ποσοστό επιβίωσης μετά από τρυπήματα στο κεφάλι ήταν αρκετά υψηλός και στην αρχαιότητα, στη συγκεκριμένη. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκλείπουν ίχνη επούλωσης. Τα ίχνη τρυπανισμού με κάποιο εργαλείο είναι εμφανή πάνω στην επιφάνεια του οστού. Παραδόξως το εύρημα είναι σπάνιο καθώς οι άνθρωποι των αρχαίων χρόνων συνήθως επιβίωναν ακόμα και μετά από αρκετά τρυπήματα στο κρανίο».

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο τρυπανισμός κατά τους αρχαίους χρόνους διεξαγόταν τόσο για χειρουργικούς όσο και τελετουργικούς σκοπούς.

Ο σκοπός των ιατρικών επεμβάσεων ήταν για να απαλύνουν σοβαρούς πονοκεφάλους, είτε για να θεραπεύσουν αιματώματα, να επιδιορθώσουν τραυματισμούς στα κρανία και για την αντιμετώπιση της επιληψίας.

Για να μειώσουν τον πόνο οι προϊστορικοί γιατροί χρησιμοποιούσαν ως αναισθητικά όπως κάνναβη, μαγικά μανιτάρια, ακόμα και πρακτικές σαμάνων όπως χορευτικά.

 

 

 

Πηγή: Reader.gr