Ο κρατήρας Yilan έχει διάμετρο περίπου 1,15 μίλια (1,85 χιλιόμετρα) και πιθανότατα σχηματίστηκε πριν από περίπου 46.000 έως 53.000 χρόνια, με βάση τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα από άνθρακα και οργανικά ιζήματα λίμνης από την τοποθεσία, αναφέρει η δήλωση της NASA.

Ρεκόρ μεγέθους κατέκτησε κρατήρας στην βορειοανατολική Κίνα, καθώς οι ερευνητές θεωρούν ότι είναι ο μεγαλύτερος κρατήρας πρόσκρουσης στη Γη που σχηματίστηκε τα τελευταία 100.000 χρόνια

Πριν από το 2020, ο μόνος άλλος κρατήρας πρόσκρουσης που ανακαλύφθηκε ποτέ στην Κίνα βρέθηκε στην κομητεία Xiuyan της παράκτιας επαρχίας Liaoning, σύμφωνα με δήλωση του Παρατηρητηρίου Γης της NASA. Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2021, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι μια γεωλογική δομή στην οροσειρά Lesser Xing’an είχε σχηματιστεί ως αποτέλεσμα ενός διαστημικού βράχου που χτυπούσε τη Γη. Η ομάδα δημοσίευσε μια περιγραφή του νεοανακαλυφθέντος κρατήρα πρόσκρουσης εκείνο τον μήνα στο περιοδικό Meteoritics and Planetary Science.

Ο κρατήρας Yilan έχει διάμετρο περίπου 1,15 μίλια (1,85 χιλιόμετρα) και πιθανότατα σχηματίστηκε πριν από περίπου 46.000 έως 53.000 χρόνια, με βάση τη χρονολόγηση με ραδιενεργό άνθρακα από άνθρακα και οργανικά ιζήματα λίμνης από την τοποθεσία, αναφέρει η δήλωση της NASA. Οι ερευνητές συνέλεξαν αυτά τα δείγματα ιζήματος εξάγοντας έναν πυρήνα από το κέντρο του κρατήρα, ανέφερε το Forbes.

Σύμφωνα με την ομάδα, κάτω από περισσότερα από 328 πόδια (100 μέτρα) πολυεπίπεδων ιζημάτων λιμνών και βάλτων βρισκόταν μια πλάκα σχεδόν 1.000 ποδιών (320 m) από σπαστό γρανίτη, ο οποίος είναι γρανίτης που αποτελείται από πολλά βραχώδη θραύσματα τσιμεντωμένα μαζί σε μια μήτρα. Αυτός ο βράχος φέρει ενδεικτικά σημάδια ότι χτυπήθηκε από μετεωρίτη.

Για παράδειγμα, θραύσματα του βράχου παρουσιάζουν σημάδια τήξης και ανακρυστάλλωσης κατά τη διάρκεια της κρούσης, καθώς ο γρανίτης θερμαινόταν γρήγορα και στη συνέχεια ψύχθηκε. Άλλα θραύσματα του βράχου διέφυγαν από αυτή τη διαδικασία τήξης και αντ ‘αυτού περιέχουν «σοκαρισμένο» χαλαζία που έσπασε σε ένα ευδιάκριτο σχέδιο όταν ο διαστημικός βράχος κατέρρευσε, σύμφωνα με το Forbes.

Η ομάδα αποκάλυψε, επίσης, θραύσματα γυαλιού σε σχήμα δάκρυ και κομμάτια γυαλιού που τρυπήθηκαν με μικροσκοπικές τρύπες που έγιναν από φυσαλίδες αερίου. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά υποδεικνύουν, επίσης, ότι μια πρόσκρουση υψηλής έντασης σημειώθηκε εκεί, σύμφωνα με τη δήλωση της NASA.

Ένα τμήμα του νότιου χείλους του κρατήρα Yilan λείπει, επομένως η γεωλογική δομή φαίνεται σε σχήμα ημισελήνου από ψηλά, ανέφεραν οι Global Times. Τέτοιοι κρατήρες πρόσκρουσης σε σχήμα ημισελήνου είναι σχετικά σπάνιοι στη Γη, δήλωσε στους Global Times ο Chen Ming, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου και ερευνητής από το Ινστιτούτο Γεωχημείας του Guangzhou.

Τον Οκτώβριο του 2021, ο δορυφόρος Landsat-8 κατέγραψε ένα εντυπωσιακό στιγμιότυπο του βόρειου χείλους του κρατήρα και οι επιστήμονες διερευνούν τώρα πώς και πότε εξαφανίστηκε το νότιο χείλος, σύμφωνα με τη δήλωση της NASA.

Ο λεγόμενος κρατήρας μετεωρίτη στην Αριζόνα κατείχε προηγουμένως το ρεκόρ για τον μεγαλύτερο κρατήρα πρόσκρουσης ηλικίας μικρότερης των 100.000 ετών. Είναι περίπου 49.000 έως 50.000 ετών και έχει διάμετρο 0,75 μίλια (1,2 km). Ο κρατήρας Xiuyan, συγκριτικά, έχει πλάτος 1,1 μίλια (1,8 km), αλλά η ηλικία του είναι άγνωστη, ανέφερε το Forbes.

 

 

 

Πηγή:livescience.com