Τα θαλάσσια θηλαστικά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον θόρυβο.

Απειλούμενα θαλάσσια θηλαστικά όπως φυσητήρες και δελφίνια κινδυνεύουν από τον «αφόρητο θόρυβο» των σεισμικών ερευνών για φυσικό αέριο δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, λέει η Greenpeace.

Οι έρευνες θα πρέπει να ακυρωθούν «προτού η Μεσόγειος μετατραπεί από επίγειο παράδεισο σε μια κλειστή νεκρή θάλασσα» δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος εκστρατείας για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», η Greenpeace πραγματοποίησε το καλοκαίρι έρευνα σε τμήμα της βαθιάς Ελληνικής Τάφρου, συμπεριλαμβανομένων των δύο οικοπέδων που έχουν παραχωρηθεί σε κοινοπραξία της Total, της Exxon Mobil και των ΕΛΠΕ.

Στη διάρκεια της αποστολής εντοπίστηκαν 35 απειλούμενοι φυσητήρες και δεκάδες δελφίνια από τρία είδη (σταχτοδέλφινα, ζωνοδέλφινα και στενόρυγχα δελφίνια) σε βάθη μέχρι 4.200 μέτρα, αναφέρει η Greenpeace στην έκθεσή της.

Τα θηλαστικά αυτά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στον θόρυβο των σεισμικών ερευνών, κατά τις οποίες ισχυρά ηχητικά κύματα ανακλώνται στο βυθό για να αποκαλύψουν τυχόν υποθαλάσσια κοιτάσματα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι φάλαινες αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο από τα σόναρ των πολεμικών πλοίων, και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι σεισμικές έρευνες μπορεί να έχουν τις ίδιες επιπτώσεις.

Όπως λέει ο κ. Γριμάνης, «η Total Energies, η ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ με τα σχεδιαζόμενα έργα πρόκειται να εκθέσουν απειλούμενα είδη και κρίσιμα οικοσυστήματα σε αφόρητο θόρυβο και ρύπανση από τις σεισμικές εκρήξεις και τις γεωτρήσεις βαθέων υδάτων».

«Και για ποιο λόγο; Για να συνεχίσουν την παραγωγή και καύση πετρελαίου και αερίου, την πιο βρώμικη και ακριβή ενέργεια, τη στιγμή που οφείλουμε να απομακρυνθούμε επειγόντως από αυτά» συνέχισε.

Η Ελληνική Τάφρος, όπου βρίσκονται τα βαθύτερα νερά της Μεσογείου στα 5.267 μέτρα, είναι κρίσιμος οικότοπος για τους φυσυτήρες, τους ζιφιούς και άλλα κητώδη που ήδη απειλούνται από την αλιεία, τις συγκρούσεις με πλοία και την πλαστική ρύπανση.

Με ανακοίνωσή της, η Greenpeace ζητά «να ακυρωθούν αμέσως όλα τα σχέδια έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα».

«Οποιαδήποτε νέα επένδυση στο ψευδώς διαφημιζόμενο “καλό” ορυκτό αέριο θα μετατραπεί σε λίγα χρόνια σε αδρανή κεφάλαια με ολέθριες συνέπειες για την οικονομία, τους Έλληνες & Ευρωπαίους φορολογούμενους και τους φυσικούς πόρους της χώρας.

 

Πηγή: in.gr