Υφυπ. Μακεδονίας – Θράκης Στ. Καλαφάτης: «Στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.
Στ. Καλαφάτης: «Στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
«Στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι η μετεξέλιξή της σε δύναμη φυγής προς τα εμπρός. Σε φορέα επίλυσης τοπικών ζητημάτων και αξιοποίησης των ευκαιριών που προβάλλουν σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας. Είναι η θεσμική ενίσχυσή της προκειμένου ν΄ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη, να απαντά στις προκλήσεις των καιρών, να αξιοποιεί τις δυνατότητες που φέρνει η νέα εποχή», τόνισε σε χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:
Κύριε Υπουργέ, κυρίες κύριοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Καλώς ήρθατε στη Θεσσαλονίκη, καλώς ήρθατε στη Μακεδονία.
Είναι κοινή -πιστεύω- η πεποίθηση πως το φετινό Ετήσιο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας έχει ξεχωριστή σημασία και ιδιαίτερη σπουδαιότητα. Κι αυτό γιατί διανύουμε μια μεταβατική περίοδο που κρίνει την πορεία μας στο σήμερα και το αύριο. Περίοδο μεγάλων απαιτήσεων και ταυτόχρονα αυξημένων δυνατοτήτων.
Διανύουμε, πρώτ΄απ΄όλα, περίοδο κατά την οποία η οικονομία μας απελευθερώνεται και εκτινάσσεται σαν συμπιεσμένο ελατήριο. Και την απελευθέρωση αυτή από τα δεσμά της πανδημίας οφείλουμε, όχι μόνο να την στεριώσουμε, αλλά και να τη διευρύνουμε. Και μπορούμε να το κάνουμε αυτό, συμβάλλοντας όλοι -Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία και συλλογικοί φορείς- στην άμεση διεύρυνση του εμβολιασμού.
Διανύουμε περίοδο μετάβασης στην κανονικότητα που μας στέρησε η πανδημία, χωρίς ωστόσο να έχουμε απαλλαγεί από τον φονικό ιό. Και αυτό δημιουργεί αυξημένες ευθύνες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ξέρουμε, άλλωστε, ότι στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπάρχουν αυξημένα κρούσματα και μεγάλες απώλειες. Και θα ήταν σπουδαίο να επιδοθούμε σε ένα διαγκωνισμό που θα έδινε στις γειτονιές, τα χωριά και τις πόλεις μας το χρώμα της υγειονομικής ασφάλειας. Εντάσσοντάς τις στον κύκλο των αυξημένων εμβολιασμών και των μηδενικών απωλειών.
Διανύουμε περίοδο κατά την οποία η κλιματική κρίση, πέρα από την μακροπρόθεσμη απειλή σε βάρος του Πλανήτη, κουβαλά αυξημένους κινδύνους καταστροφικών φυσικών φαινομένων. Κινδύνους που επιβάλλουν στο κράτος και την Αυτοδιοίκηση αυξημένες υποχρεώσεις. Όπως επιβάλλουν και αναζωογόνηση των διαδικασιών και των μηχανισμών για την υποδοχή του οργανωμένου -σε τοπικό επίπεδο- εθελοντισμού. Έτσι ώστε να συμμετέχουμε όλοι -στο βαθμό και το πεδίο που καθένας μπορεί- στην πρόληψη, την αποτροπή, την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του κακού, πριν αυτό γιγαντωθεί. Αλλά και στην ανάπτυξη δράσεων προσφοράς και αλληλεγγύης.
Διανύουμε ταυτόχρονα περίοδο κατά την οποία απαιτείται μετάβαση στην πράσινη οικονομία, αλλά και στην πράσινη κοινωνική συμπεριφορά. Αλλαγή στον τρόπο που παράγουμε, που κινούμαστε, που συμπεριφερόμαστε καθημερινά. Και επενδύσεις για την προστασία και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, για πράσινες πόλεις και ανακύκλωση. Και σε όλα αυτά η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει σημαίνοντα ρόλο και λόγο. Έχει και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει πόρους του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του ΕΣΠΑ και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» για δράσεις και έργα υποδομής, που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών.
Διανύουμε περίοδο μετάβασης στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Και αυτό αφορά τον καθένα μας, το κεντρικό κράτος, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιβάλλει όχι απλώς τη χρήση νέων εργαλείων που παρέχουν οι τεχνολογίες της πληροφορικής, αλλά και το συνδυασμό τους με οργανωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Γνωρίζετε, άλλωστε, καλύτερα από όλους ότι τα νέα μοντέλα βιώσιμων πόλεων κινούνται γύρω από τον άξονα του “smart city”, Των πόλεων δηλαδή που λειτουργούν με «έξυπνη οικονομία», «έξυπνη μετακίνηση», «έξυπνο περιβάλλον» και «έξυπνη διαβίωση».
Κυρίες και κύριοι,
Στόχος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι η μετεξέλιξή της σε δύναμη φυγής προς τα εμπρός. Σε φορέα επίλυσης τοπικών ζητημάτων και αξιοποίησης των ευκαιριών που προβάλλουν σε κάθε γωνιά της Πατρίδας μας. Είναι η θεσμική ενίσχυσή της προκειμένου ν΄ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πολίτη, να απαντά στις προκλήσεις των καιρών, να αξιοποιεί τις δυνατότητες που φέρνει η νέα εποχή.
Κυρίες και κύριοι
Γνωρίζω τα ζητήματα και τα ζητούμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διότι την έχω υπηρετήσει για πολλά χρόνια, από διαφορετικές θέσεις. Πιστεύω στην αναβάθμιση του θεσμού και τη διεύρυνση των δυνατοτήτων του. Συνεργάζομαι και εμπιστεύομαι τα πρόσωπα που υπηρετούν τους Δήμους και τις Περιφέρειές μας.
Θέλω να σας βεβαιώσω ότι φιλοδοξώ να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην ενίσχυση του θεσμού και των δυνατοτήτων του. Στη στήριξη των προσπαθειών σας για έξυπνους και πράσινους Δήμους. Στις δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Θέλω να ξέρετε ότι είμαι κοντά σας. Ότι, στα βήματά που κάνετε, θα με βρίσκετε στο πλευρό σας.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας. Εύχομαι κάθε καλό στην καθεμιά και τον καθένα σας.
Σας ευχαριστώ.
(Δελτίο Τύπου)