Τουλάχιστον 5 αεροπορικές εταιρείες σχεδιάζουν ένα ψηφιακό πάσο για τους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο που θα αποδεικνύει ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Σκέψεις να εφαρμοστεί και σε χώρους δουλειάς, θέατρα, ξενοδοχεία και αλλού.

Το υγειονομικό διαβατήριο δεν είναι κάτι καινούριο για τις ελεύθερες μετακινήσεις των πολιτών. Υπήρχε από όταν πήγαιναν μετανάστες στις ΗΠΑ και περνούσαν από τη νήσο Ελις στη Νέα Υόρκη και έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι υγιείς.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια και πολλές πανδημίες και ακόμα και σήμερα υπάρχουν κράτη που ζητούν από τους ταξιδιώτες που φτάνουν σε αυτά να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του κίτρινου πυρετού αν ο προηγούμενος σταθμός τους θεωρείται περιοχή υψηλού κινδύνου.

Όπως και να έχει η συζήτηση έχει επανέλθει με αφορμή τον κορονοϊό και όπως γράφουν οι Financial Times, ήδη αεροπορικές εταιρείες θα αξιώνουν από τους επιβάτες τους να έχουν μαζί τους αποδεικτικό στοιχείο ότι εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού.

Και αυτό ίσως να επεκταθεί και σε εργασιακούς χώρους αλλά και σε ξενοδοχεία και θέατρα όπου όσοι θα εισέρχονται θα πρέπει να προσκομίζουν απόδειξη ανοσίας.

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θεωρείται αδύνατον να κάνουν υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς καθώς αυτό μπορεί να προσκρούσει στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πως οι πολίτες δηλαδή θα επιτρέπουν τόσο προσωπικά τους στοιχεία να αποθηκεύονται σε τεράστιες βάσεις δεδομένων; Και πως αυτά τα δεδομένα δεν θα πέσουν σε χέρια που δεν θα έπρεπε να πέσουν;

Πάντως, οι 5 αεροπορικές εταιρείες που σκοπεύουν να προχωρήσουν το σχέδιο αυτό, να φτιάξουν δηλαδή ένα ψηφιακό πάσο για τους επιβάτες τους, χρησιμοποιούν μια πλατφόρμα την CommonPass που αποθηκεύει μόνο περιορισμένα δεδομένα στο κινητό του επιβάτη, έναν κώδικα QR που δείχνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις για είσοδο.

 

 

 

Με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ