«Εξυπηρετούσαν το αφήγημα του Κρεμλίνου»

Οι αναρτήσεις ή τα κανάλια συνδέονταν με τον πόλεμο στην ουκρανία

Το YouTube «κατέβασε» πάνω από 70.000 βίντεο και 9.000 κανάλια που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, για παραβίαση κανόνων περιεχομένου.

Μεταξύ άλλων, απομάκρυνε υλικό που χαρακτήριζε την εισβολή στην Ουκρανία σαν «αποστολή απελευθέρωσης».

Το YouTube είναι εξαιρετικά δημοφιλές στη Ρωσία όπου, σε αντίθεση με άλλες αμερικανικές πλατφόρμες, εξακολουθεί να λειτουργεί, παρότι φιλοξενεί περιεχόμενο και από κορυφαίες μορφές της αντιπολίτευσης, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, το YouTube έχει κατεβάσει πλήθος καναλιών, ακόμη και κυβερνητικών υπηρεσιών. Μεταξύ των «απαγορευμένων» είναι το κανάλι του φιλοκυβερνητικού δημοσιογράφου Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, κανάλια συνδεόμενα με τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών – που τους τελευταίους μήνες ανεβάζουν βίντεο όπου χαρακτηρίζουν τον πόλεμο «αποστολή απελευθέρωσης».

«Έχουμε μια σημαντική πολιτική κατά των βίαιων επεισοδίων που έχει εφαρμογή σε πράγματα όπως άρνηση μεγάλων βίαιων επεισοδίων: οτιδήποτε από το Ολοκαύτωμα έως το Σάντι Χουκ. Και ασφαλώς, αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο βίαιο επεισόδιο. Οπότε χρησιμοποιούμε αυτήν την πολιτική αναλαμβάνοντας πρωτόγνωρη δράση» εξηγεί ο επικεφαλής παραγωγής τού μέσου, Νιλ Μόχαν.

«Η πρώτη και ίσως υψίστης σημασίας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε πως οι άνθρωποι που αναζητούν πληροφορίες για αυτό το συμβάν, μπορούν να βρουν ακριβείς, ποιοτικές και αξιόπιστες πληροφορίες στο YouTube. Η προβολή επίσημων καναλιών στην πλατφόρμα μας έχει αυξηθεί σημαντικά, ασφαλώς στην Ουκρανία, αλλά και σε χώρες γύρω της, όπως η Πολωνία, ακόμη και στην ίδια τη Ρωσία»λέει ο ίδιος.

Το YouTube δε γνωστοποίησε την ταυτότητα των καναλιών ή του περιεχομένου που κατέβασε, ωστόσο ο Μόχαν διευκρίνισε πως αναπαρήγαγαν το αφήγημα του Κρεμλίνου για την εισβολή.

Το YouTube διατηρεί περί τα 90 εκατομμύρια χρήστες στη Ρωσία, αν και πλέον δεν επιτρέπεται η διαφήμιση στην πλατφόρμα.

 

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή: lifo.gr