Θετικά τα αποτελέσματα που καταγράφονται σχετικά με την πορεία του προϋπολογισμού

Εντυπωσιακά αποτελέσματα πέραν κάθε προσδοκίας αποφέρει πλέον για το ελληνικά δημόσιο η σταδιακή επιβολή των ηλεκτρονικών βιβλίων myDATA, αλλά και η καθολική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω POS και IRIS. Σε σχέση με όσα προέβλεπε τον Νοέμβριο του 2023 η κυβέρνηση στον Κρατικό Προϋπολογισμό, στους πρώτους τρεις μήνες του 2024 καταγράφεται υπέρβαση εισπράξεων φόρων εισοδήματος, κυρίως από εταιρίες (νομικά πρόσωπα) αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες (φυσικά πρόσωπα). Στο βαθμό που η υπερείσπραξη αυτή συνεχιστεί, αυξάνονται τα περιθώρια για νέες μόνιμες φοροελαφρύνσεις για όλους.

Στο οικονομικό επιτελείο βλέπουν από Ιανουάριο μέχρι Μάρτιο του 2024 εισπράχθηκαν 450 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον όσων αναμένονταν από φόρους εισοδήματος νομικών προσώπων και 66 εκατομμύρια επιπλέον από φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Η υπέρβαση αυτή κατά 500 εκατ. ευρώ τις προβλέψεις για το α΄τρίμηνο είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί σε σχέση με τους στόχους είσπραξης εσόδων στον προϋπολογισμό.

 

Δεν σχετίζεται όμως με τη συγκυριακή αύξηση των εμμέσων φόρων λόγω του υψηλού πληθωρισμού, αλλά αποδίδεται στη συνεχή αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων, από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο.

Το κέρδος για τα κρατικά ταμεία είναι σχεδόν όσο και το κόστος που θα έχει φέτος από τις αυξήσεις μισθών στο δημόσιο (600 εκατ. ευρώ καθαρά) αλλά και πολλαπλάσιο από το ετήσιο κόστος πολλών άλλων φοροελαφρύνσεων και παροχών που είχαν προϋπολογιστεί για το 2024 και 2025 χωρίς να υπάρχει αυτή η τόσο μεγάλη υπέρβαση εισπράξεων στους τρεις πρώτους μήνες του 2024.

Για παράδειγμα, τα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ του α΄τριμήνου καλύπτουν το ετήσιο κόστος νέων παροχών που ήδη ανακοινώθηκαν για φέτος και του χρόνου, όπως:

αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 135 εκατ. ευρώ)
αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 43 εκατ. ευρώ)

επίδομα μητρότητας των 11.600 ευρώ το χρόνο σε αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες (κόστος 37 εκατ. ευρώ)
κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025 (120 εκατ. ευρώ)
μείωση 0,5% των ασφαλιστικών εισφορών (κόστος 225 εκατ. ευρώ).

«Φαινόμενο myDATA»

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι λόγω της online καταγραφής των και παρακολούθησης των ηλεκτρονικών τιμολογίων από την ΑΑΔΕ, περιορίζονται οι εικονικές δαπάνες που δήλωναν οι επιχειρήσεις για να μειώνουν τεχνητά τα κέρδη τους.

Ταυτόχρονα αυξάνονται και τα έσοδά τους αφού, πλέον, δύσκολα αποκρύπτονται λόγω χρήσης των τραπεζικών μέσων πληρωμής», εξηγούν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Τα παραπάνω οδηγούν σε δήλωση μεγαλύτερων κερδών και άρα περισσότερους φόρους, που αλλιώς δεν θα εισπράττονταν από το Κράτος.

Και στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί και στους επόμενους μήνες μετά τον Μάρτιο, καθώς ολοκληρώνεται η διασύνδεση αλλά και η επέκταση χρήσης των POS σε κλάδους που ως τώρα εξαιρούνταν.

Κατά συνέπεια, το όφελος για το δημόσιο (500 εκατ. ευρώ ως τώρα) μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, όταν θα λειτουργήσει το σύνολο των εποχικών επιχειρήσεων με POS το καλοκαίρι, αλλά και όταν υποχρεωθούν πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο εισοδήματος όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν ελάχιστα κέρδη και φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια που θεσπίστηκαν από φέτος ειδικά για αυτούς.

Σε τέτοια περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος και για νέες ή μεγαλύτερες παροχές ή φοροελαφρύνσεις που έμεναν ως τώρα στο συρτάρι, εφόσον όμως διαφανεί πρώτα και ότι επιτυγχάνεται και δεν κινδυνεύει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2024.

 

 

Πηγή:typosthes