Λένε ότι η καλύτερη θεραπεία ενός προβλήματος είναι η πρόληψή του, ειδικά δε εάν πρόκειται για πρόβλημα υγείας, ειδικότερα όμως αν πρόκειται για ασθένεια που δεν θεραπεύεται αλλά απλώς αντιμετωπίζεται, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Διαβητικών Πιερίας, εδώ και αρκετό καιρό, πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας λόγω Σακχαρώδους Διαβήτη. Ένα απ’ αυτά τα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν συμπολίτες μας με Διαβήτη είναι και η Υπογλυκαιμία.

Η εκδήλωση του Συλλόγου Διαβητικών

 Την Τρίτη 29 Μαΐου 2018 ο Σύλλογος Διαβητικών Πιερίας πραγματοποίησε ενημερωτική ομιλία στον Πολιτιστικό Κέντρο «Εκάβη», με δύο ομιλητές, τον Ειδικό Παθολόγο Ιωάννη Τούρτα, που έχει μετεκπαιδευτεί στον Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και την Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Γιουμίδου.

Θέμα της ομιλίας του Ι.Τούρτα ήταν: «Υπογλυκαιμία: Ορθή αντιμετώπιση – Πρόληψη – Διαχείριση της φοβίας». Από την πλευρά της η Ε. Γιουμίδου μίλησε για «Ψυχική Υγεία και Διαβήτη».

Πρόκειται για δύο νέους επιστήμονες και ενεργούς υποστηρικτές του Συλλόγου Διαβητικών Πιερίας.

«Υπογλυκαιμία: Ορθή αντιμετώπιση – Πρόληψη – Διαχείριση της φοβίας»

Ο Ιατρός Τούρτας Ιωάννης προσέγγισε και ανέλυσε το ζήτημα αποτυχίας ρύθμισης του Διαβήτη, την Υπογλυκαιμία, δίνοντας ουσιώδεις οδηγίες για την πρόληψή της αλλά και την ορθή της αντιμετώπιση. Επίσης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη φοβία που προκαλείται στην πορεία της νόσου με την αντίστοιχη αλλοίωση της ποιότητας ζωής, εξηγώντας τις ορθές βάσεις για την καταπολέμησή της.

«Ψυχική Υγεία και Διαβήτης»

 Τονίζοντας και ο ίδιος τη σημασία της ψυχολογίας στον Διαβήτη, πέρασε τη σκυτάλη στην Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτρια Ελένη Γιουμίδου, η οποία προσέγγισε γενικά και ειδικά την ψυχολογία ασθενούς που υφίσταται χρόνιο νόσημα, αναλύοντας τη βαρύτητά της στην αποδοχή του Διαβήτη, καθώς επίσης και τη σημασία της για την επίτευξη καλής ρύθμισης, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι λόγω επιτυχίας της ενημερωτικής ομιλίας και της μεγάλης αποδοχής από το κοινό, ο Σύλλογος Διαβητικών Πιερίας θα επιδιώξει, το επόμενο διάστημα, να πραγματοποιήσει νέα εκδήλωση ανάλογου ενδιαφέροντος.

Χαιρετισμοί – Ευχαριστίες

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Διαβητικών, Ραφαήλ Παπαδόπουλο, ο οποίος, λόγω της ημέρας, είχε μαζί του και μια ποντιακή λύρα.

Χαιρετισμοί πραγματοποιήθηκαν από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Πιερίας, Στέφανο Μπιτοπουλο και από την Αντιδήμαρχο Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου, που και οι δύο εκπρόσωποι των φορέων τους επαίνεσαν τον Σύλλογο Διαβητικών Πιερίας για τη δράση του, ενώ ο Δημήτρης Μπέης μίλησε για το ΨΝΠΟ και για τον τρόπο λειτουργίας του.

Η εκδήλωση έγινε με την παρουσία στελεχών των «Ολυμπιάδων», στελεχών του Ερυθρού Σταυρού Κατερίνης, της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας, της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικών κ.ά.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου, Σωτηρία Ουσταμπασίδου, ευχαρίστησε όλους και όλες, κυρίως όμως τις εθελόντριες νοσηλεύτριες για το έργο τους σε σχολεία του Νομού εξυπηρετώντας παιδιά με Διαβήτη και μάλιστα εκεί που δεν υπάρχει σχολικός νοσηλευτής, ευχαρίστησε όμως και τον Ερυθρό Σταυρό Κατερίνης.

Τέλος η εκδήλωση έκλεισε με φλάουτο από τη φίλη και υποστηρίκτρια του Συλλόγου Διαβητικών, Άννα Κελερμένου.

Τι είναι η Υπογλυκαιμία

 Όπως είναι γνωστό, «ο οργανισμός για την επιβίωσή του και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως την αναγκαία πηγή ενέργειας. Τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι 70-110 mg/dl.

Με τον όρο υπογλυκαιμία εννοούμε την κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα της γλυκόζης, δηλαδή του σακχάρου στο αίμα, μειώνονται κάτω του φυσιολογικού.

Τι προκαλεί την υπογλυκαιμία: Η υπογλυκαιμία είναι ένα από τα συχνότερα προβλήματα στην καθημερινή αντιμετώπιση και θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.

Οι κυριότερες αιτίες που την προκαλούν είναι: Πρόσληψη ανεπαρκούς ποσότητας υδατανθράκων στα κύρια ή ενδιάμεσα γεύματα, καθυστερημένη πρόσληψη των γευμάτων αυτών ή παράλειψή τους, έντονη, μη προγραμματισμένη σωματική άσκηση ή δραστηριότητα, υπερβολική δόση ινσουλίνης ή αντιδιαβητικών δισκίων, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας: Τα αρχικά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας, που συνήθως εμφανίζονται όταν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα πέσουν κάτω από 60 mg/dl, μπορεί να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: Ταχυκαρδία, εφίδρωση, έντονο αίσθημα πείνας, ζαλάδα, τρέμουλο, αδυναμία και κούραση, μούδιασμα γύρω από το στόμα, πόνος στην κοιλιά, πονοκέφαλος, άσχημη διάθεση, αδυναμία συγκέντρωσης.

Ωστόσο, η αντίληψη των συμπτωμάτων της υπογλυκαιμίας διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ακόμη και στο ίδιο άτομο μπορεί να είναι διαφορετική ανάλογα με το πόσο έχει μειωθεί η γλυκόζη στο αίμα ή αν το άτομο αυτό έχει πολλά χρόνια διαβήτη. Εάν συνυπάρχει και διαβητική νευροπάθεια, η αντίληψη των συμπτωμάτων μπορεί να απουσιάζει εντελώς.

Υπογλυκαιμία χωρίς συμπτώματα μπορεί επίσης να συμβεί τη νύχτα και χαρακτηρίζεται από πονοκέφαλο το πρωί. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει ο Διαβητικός να δει τον γιατρό του, διότι ίσως χρειαστεί μείωση της δόσης της ινσουλίνης ή των αντιδιαβητικών δισκίων».