Μέλη οργάνωσης «εθελοντών πυροσβεστών» κατηγορούνται ότι έβαζαν φωτιές σε διάφορα σημεία της χώρας και εκβίαζαν εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εισπράξουν χρηματικά ποσά υπό τη μορφή συνδρομών και χορηγιών για τη λειτουργία δεκάδων σταθμών πυρόσβεσης που είχαν ιδρύσει ανά την Ελλάδα.

Η φερόμενη δράση της ερευνήθηκε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, τα αποτελέσματα της οποίας διαβιβάστηκαν στην εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, η οποία άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος τεσσάρων προσώπων.

Ως βασικός κατηγορούμενος για τα αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης και του εμπρησμού, φέρεται ένας 66χρονος, πρόεδρος της οργάνωσης, ενώ μεταξύ των συγκατηγορουμένων του είναι και ένας απόστρατος πυροσβέστης. Η υπόθεση διαβιβάζεται σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν να απολογηθούν τα τέσσερα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι η συγκεκριμένη οργάνωση φέρεται να προέβη στη σύναψη συμβολαίων συνεργασίας με αντικείμενο την δασοπυρόσβεση με δεκάδες δήμους ανά την Ελλάδα (μεταξύ αυτών δήμοι της Ηλείας, της Αχαΐας, της Μαγνησίας, της Ημαθίας κ.ά.). Εκπρόσωποι δημοτικών αρχών που δεν δέχθηκαν να πληρώσουν τη συνδρομή φαίνεται πως εκβιάστηκαν από μέλη της, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει τουλάχιστον τρεις δασικές πυρκαγιές που φαίνεται να ήταν “προϊόν εμπρησμού” και προκλήθηκαν από κατηγορούμενα μέλη της.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η οργάνωση είχε έδρα το Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και διέθετε κέντρο εκπαίδευσης στα Ριζώματα Ημαθίας. Διαπιστώθηκε δε ότι ο στόλος των οχημάτων ήταν ανασφάλιστος και μη ταξινομημένος. Ο 66χρονος παραπέμφθηκε για ένα σκέλος της υπόθεσης να δικαστεί για λαθρεμπορία σε βαθμό πλημμελήματος, πράξη για την οποία όμως αθωώθηκε.

Για την συγκεκριμένη οργάνωση η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης είχε κάνει ανακοινώσεις το Φεβρουάριο του 2014. Μεταξύ αυτών είχε ανακοινώσει ότι απέσπασε από δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις (κατά την περίοδο 2001-2013) ποσά που ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ, μεταξύ των φερόμενων ως θυμάτων της, ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία, Χανς – Γιοάχιμ Φούχτελ που σε ειδική εκδήλωση στο Λευκό Πύργο, τον Οκτώβριο του 2013, είχε παραδώσει σε εθελοντές τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα.

 

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος

Αναφορικά με χθεσινά και σημερινά δημοσιεύματα στα ηλεκτρονικά & έντυπα Μ.Μ.Ε. σχετικά με δίωξη Εθελοντών Πυροσβεστών που φέρεται να έβαζαν φωτιές και να εκβίαζαν δημάρχους θα θέλαμε να ενημερώσουμε το ευρύ κοινό και τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. ότι τα εν λόγω άτομα δεν είναι Εθελοντές Πυροσβέστες αλλά είναι Μέλη Εθελοντικής Οργάνωσης.

·         Σύμφωνα με τις διατάξεις του παρ.6 του Άρθρου 15 του Ν.4029/2011 ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης» προσδιορίζει τους πολίτες που υπηρετούν Εθελοντικά και Άμισθα στο Πυροσβεστικό Σώμα, μαζί με τους Μόνιμους Πυροσβέστες, του Πενταετείς Πυροσβέστες και τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες.

·         Σύμφωνα με τον Ν.4249/2014 τα μέλη Εθελοντικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Πολιτικής Προστασίας προσδιορίζονται ως «Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας»

Μετά τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η ευρεία χρήση του όρου Εθελοντής Πυροσβέστης για τον προσδιορισμό πολιτών που δεν προσφέρουν εθελοντικά πυροσβεστικό & διασωστικό έργο μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος είναι εσφαλμένη, και ειδικότερα σε περιπτώσεις σαν τις παραπάνω, η μη ακριβής διατύπωση από τα Μ.Μ.Ε. έχει ως αποτέλεσμα να παραπληροφορείται το ευρύ κοινό και να στιγματίζονται οι 1700 Εθελοντές Πυροσβέστες  που υπηρετούν σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Μέχρι και σήμερα κανένας Εθελοντής Πυροσβέστης δεν έχει με κάποιον τρόπο εμπλακεί ή κατηγορηθεί για εμπρησμό, έστω και από αμέλεια. Δημοσιεύματα προηγουμένων ετών για περιπτώσεις εμπλοκής ατόμων σε υποθέσεις εμπρησμών τα οποία αναφέρονταν ως εθελοντές πυροσβέστες, ανακριβώς προσδιορίστηκαν με αυτή την ιδιότητα.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ