Υπουργείο Ανάπτυξης: «Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης ελαιόλαδου, όσοι βάζουν πλαφόν ενισχύουν τον πανικό των καταναλωτών»
«Η ακρίβεια είναι ένα εξωγενές πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης. Δεν υπάρχει κανενός είδους εθνικό μέτρο σε κανένα σημείο του πλανήτη που να μπορεί να εφαρμοστεί και να αναχαιτίσει το κύμα ακρίβειας», είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
«Δυστυχώς, ο πληθωρισμός είναι κάτι το οποίο οφείλεται σε λόγους όπως η διεθνής κρίση, οι οποίες αντιμετωπίζουμε, αλλά και σε νομισματικούς λόγους που προσπαθούν να ελεγχθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από την Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών με τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων που παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια» πρόσθεσε επιπλέον ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.
Ερωτηθείς για την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας ανέφερε πως «σημαίνει ότι ξαναγυρίζει η εμπιστοσύνη του διεθνούς επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας είμαστε πιο αξιόπιστοι, δηλαδή τη δυνατότητα να δανειστούμε με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, από, τι στο παρελθόν» υπογραμμίζοντας πως «αυτό ήταν αδύνατο την εποχή των μνημονίων, επειδή ακριβώς τα επιτόκια σε σχέση με τις άλλες χώρες ήταν πολύ υψηλότερα. Τώρα τα επιτόκιά μας είναι αντίστοιχα με αυτά των υπολοίπων ανεπτυγμένων κρατών και αυτό προφανώς ευνοεί συνολικά την οικονομία μας».
Αναφορικά με το εάν αυτό φτάσει τελικά στον καταναλωτή σημείωσε πως «μέχρι να φτάσει πραγματικά στον καθημερινό άνθρωπο και στην αύξηση των εισοδημάτων, είναι κάτι που θα έρθει συν τω χρόνω, όμως είναι η αρχή μιας πολύ καλύτερης πορείας από ότι στο παρελθόν» προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως ο σκοπός είναι «να αυξήσεις το εισόδημα των καταναλωτών, να συγκρίνεις με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε ό, τι αφορά στους μισθούς, προκειμένου να μπορέσει ο Έλληνας καταναλωτής να μπορεί να έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη, δηλαδή να αυξήσει την πραγματική του αγοραστική δύναμη, η οποία είναι και καθοριστική για το βιοτικό μας επίπεδο».
Επιπλέον πρόσθεσε πως «όταν υπάρχουν αυξήσεις τιμών, γενικώς υπάρχουν ευκαιρίες για τους αισχροκέρδειας προκειμένου να βγάλουν χρήματα εις βάρος των καταναλωτών, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι επειδή οι τιμές έχουν να παρουσιάζουν αυξημένη μεταβλητότητα, οι καταναλωτές δεν έχουν μέτρα σύγκρισης για να κρίνουν ποιες είναι οι καλές οι κατάλληλες τιμές για να κάνουν τις αγορές τους.
Στο πλαίσιο αυτό, ορισμένες επιχειρήσεις οι οποίες απολαμβάνουν μεγάλης ισχύος στην αγορά, με την έννοια ότι δεν έχουν πολλούς καλούς ανταγωνιστές, εκμεταλλεύονται τη θέση αυτή προκειμένου να βγάλουν περισσότερα κέρδη.
Όμως στη χώρα μας υπάρχουν διατάξεις για την καταπολέμηση αθέμιτης κερδοφορίας που επιτρέπουν ένα μέγιστο ποσοστό κερδοφορίας στις επιχειρήσεις, που είναι το ίδιο με αυτό που είχαν πριν την έναρξη της κρίσης, Σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, η Ελλάδα είναι από τις φθηνότερες χώρες σε όλη την Ευρώπη στα προϊόντα και στα προϊόντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων»
Τέλος υπογράμμισε πως «ο έλεγχος που γίνεται στις επιχειρήσεις είναι ενδελεχής και τα αποτελέσματα των ελέγχων που θα προκύψουν, προφανώς εφόσον υπάρχουν παραβάσεις της μέγιστης και του μέγιστου περιθωρίου κέρδους, θα οδηγήσουν σε υψηλότατα πρόστιμα».
Αναφορικά με τον μέγιστο περιθώριο κέρδους σημείωσε πως είναι το περιθώριο κέρδους με το οποίο δούλευαν πριν από την έναρξη της κρίσης, δηλαδή πριν από την 31η Δεκεμβρίου του 2021 προσθέτοντας πως τα πρόστιμα μπορεί να φτάσουν και το 1 εκατομμύριο ευρώ για κάθε παράβαση.
Ερωτηθείς για το πλαφόν στην πώληση ελαιόλαδου, δηλαδή έως 4 τεμάχια, που φέρεται να έχουν βάλει κάποια σούπερ μάρκετ σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα έλλειψης ελαιολάδου στην αγορά» σημειώνοντας πως αυτό είναι μια μέθοδος μάρκετινγκ ενισχύοντας ουσιαστικά τον πανικό των καταναλωτών «οι οποίοι πιστεύουν ότι το λάδι θα τελειώσει και άρα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά από ότι θα πλήρωναν υπό κανονικές συνθήκες».
Πηγή:dnews.gr