Το 2019 είναι μια χρονιά – ορόσημο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, καθώς στις 19 Μαΐου συμπληρώνονται 100 από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.

Επίσης το 2019 είναι χρονιά ορόσημο και για το Σύλλογο «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Νέας Τραπεζούντας, καθώς φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια πολιτιστικής δράσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, ύστερα από σχετική πρόταση του αείμνηστου Γιάννη Μεγαλόπουλου, αποφάσισε να προβεί στην κατασκευή ενός κενοταφίου του κενοταφίου για τα Οφίτικης καταγωγής θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας όπως και για τα Οφίτικής καταγωγής θύματα των Σταλινικών Εκκαθαρίσεων στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Συμπαραστάτες στην υλοποίηση της ανωτέρω απόφασης ήταν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, το Τοπικό Συμβούλιο της Νέας Τραπεζούντας, ο Δήμος Κατερίνης αλλά και πλήθος επωνύμων και ανωνύμων.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκαναν ο Δημήτρης Ντούρος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης, ο Βασίλειος Παραδεισόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου «Αλέξανδρος Υψηλάντης» και ο Λεωνίδας Ζανέτας, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Τραπεζούντας. Πριν τα αποκαλυπτήρια ο Δημοσθένης Σεϊταρίδης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, ανέπτυξε στους παρευρισκόμενους το ιστορικό πλαίσιο της Ποντιακής Γενοκτονίας και των Σταλινικών Εκκαθαρίσεων ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων που αναγράφονται στο κενοτάφιο.

Παραβρέθηκε στην εκδήλωση και ο Βουλευτής Πιερίας Κωνσταντίνος Κουκοδήμος.