«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ τους οι αγρότες & ετοιμάζονται για συλλαλητήριο στη ΔΕΘ
Την ανάγκη να μπει ένα «φρένο» στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, που επιτείνει, αντί να δίνει λύσεις, στα ζέοντα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, τονίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, και δίνουν «ραντεβού» στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα, προκειμένου να ενώσουν τις φωνές τους και με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που βιώνουν τα απόνερα των μνημονίων και να διεκδικήσουν αλλαγή πολιτικής.
Εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων από τη Λάρισα, τη Δυτική, Κεντρική και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων παραχώρησαν τη περασμένη Πέμπτη 30 Αυγούστου συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη και απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους τους να δώσουν το παρόν στο συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ, την ημέρα των εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ.
«Καλούμε όλους όσοι πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική και δεν χαύτουμε το παραμύθι που μας σερβίρει με θράσος η κυβέρνηση για δήθεν έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση, την ίδια ώρα που υπάρχουν εκατοντάδες νόμοι και συνοδευτικές ρυθμίσεις που παραμένουν σε ισχύ», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, προσθέτοντας πως «τα χαράτσια είναι εδώ, ο ΕΦΚΑ αυξάνει, το αφορολόγητο είναι ψηφισμένο να μειωθεί από τον Ιανουάριο του 2020, το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο είναι στα ύψη, καθιστώντας το κόστος παραγωγής ασήκωτο, ενώ οι τιμές παραμένουν εξευτελιστικές και διώχνουν τον κόσμο από τις καλλιέργειες. Θα έχουμε παραγωγή, αλλά δεν θα έχουμε αγρότες να την παράξουν. Θα γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι, διότι τα χωράφια μας θα τα πάρουν επιχειρήσεις».
Ο ίδιος επισήμανε πως τα αιτήματα που διεκδικεί ο αγροτικός κόσμος, είναι μεταξύ άλλων να πάει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και τα φορολογικά και ασφαλιστικά βάρη, να θεσπιστεί ακατάσχετος λογαριασμός 15.000 ευρώ για τους αγρότες και να διαμορφωθούν τιμές που να εξασφαλίζουν την επιβίωση των παραγωγών.
Στην παρέμβασή του ο Τάκης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αγροτών Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» υποστήριξε πως με την εφαρμοζόμενη πολιτική ξεκληρίζεται ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας, ενώ εστίασε ιδιαίτερα στην περίπτωση του Ρωσικού εμπάργκο και πως αυτό έχει επηρεάσει τους παραγωγούς στην Ημαθία και στην Πέλλα.
«Στη Ρωσία πήγαινε το 80% της παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου και η μέση τιμή, ανά κιλό, το 2014 ήταν στα 60 λεπτά, ενώ σήμερα, εξαιτίας του εμπάργκο, η τιμή έχει κατρακυλήσει στα 15 λεπτά και το κόστος παραμένει δυσθεώρητο», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε την αναπλήρωση εισοδήματος των παραγωγών. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν επίσης και με τον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας πως «αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί πως οι άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου ευθύνονται για τις μεγάλες καταστροφές στα πυρηνόκαρπα και να μας αποζημιώσει, ενώ και από τις περσινές ζημιές πολλοί συνάδελφοί μας αποκλείστηκαν ακόμη και από τις αποζημιώσεις – ψίχουλα που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ».
Ως εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων ο Κώστας Τζέλας, εστίασε στις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που κάνουν δυσβάσταχτο το κόστος παραγωγής, ενώ από τον Αγροτικό Σύλλογο του Αμυνταίου η Διαμαντούλα Κρητικού υποστήριξε πως «κατακλυζόμαστε από άσχημα καιρικά φαινόμενα, φέτος είχαμε ακαρπίες λόγω της πρόωρης ζέστης» και πρόσθεσε ότι «τα παιδιά μας θέλουν να φύγουν γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει βιωσιμότητα στον κλάδο.
Εκ μέρους των αγροτών Πέλλας ο Θεόδωρος Κωνσταντίνου τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ώστε να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, λέγοντας μάλιστα πως δεδομένων των συνθηκών «δεν χωράει εφησυχασμός», ενώ την ανάγκη για μαζικές κινητοποιήσεις ανέδειξε στην παρέμβασή του και ο Μιχάλης Δημητρίου, από την Κατερίνη, επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, στο πλαίσιο και της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: agronews.gr