Το κοτόπουλο στο φούρνο είναι σίγουρα από τα φαγητά που έχουμε συνδέσει με τα Κυριακάτικα τραπεζώματα στο σπίτι και μας φέρνει αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια.

Είναι ένα πιάτο που δε θα βαρεθούμε ποτέ να απολαμβάνουμε. Βέβαια, όσο απλό και να ακούγεται, θέλει προσοχή, καθώς το λάθος ψήσιμο μπορεί να κάνει το κρέας ξερό ή να το αφήσει ωμό σε μερικά σημεία.

Έτσι είναι πάντα καλοδεχούμενες οι συμβουλές για το πώς μπορούμε να πετύχουμε το τέλειο ψήσιμο, ώστε να το απολαμβάνουμε πάντα την καλύτερη εκδοχή του ψητού κοτόπουλου! Ρίξτε μια ματιά στα tips που ανακαλύψαμε!

Πριν βάλετε οποιοδήποτε άλλο καρύκευμα ή μπαχαρικό θέλετε, ρίξτε στο κοτόπουλο με μπόλικο αλάτι και πιπέρι. Ξεκινήστε με χοντρό αλάτι και έπειτα προσθέστε σχεδόν την ίση ποσότητα φρεσκοαλεσμένου πιπεριού. Απλώστε τα και στις δύο πλευρές για να απορροφηθούν και να νοστιμίσει το κρέας.

Για να βρει ζουμερό το κρέας και τραγανή η πέτσα πρέπει να αλείψετε το κοτόπουλο με κάτι λιπαρό, όπως βούτυρο ή ελαιόλαδο. Σύμφωνα με το FoodieCrush.com, αυτό θα του δώσει τη λαχταριστή χρυσαφένια απόχρωση στην οποία κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Ωστόσο, μην ξεχνάτε το σημείο ανάμεσα στο κρέας και την πέτσα, καθώς οι περισσότεροι αλείφουν μόνο την επιφάνεια και ξεχνούν τα «κρυφά» σημεία.

Σίγουρα ένα από τα πιο απαιτητικά στοιχεία στο ψήσιμο του κοτόπουλο είναι καταλάβει κανείς πότε είναι έτοιμο. Για να αποφύγετε το παραψημένο και στεγνό κρέας, αλλά και για τα άψητα σημεία, επενδύστε σε ένα θερμόμετρο κρέατος, ώστε να είστε σίγουροι. Σύμφωνα με το popsugar.com, το κοτόπουλο θεωρείται πλήρως ψημένο όταν φτάνει εσωτερική θερμοκρασία τους 165°F -δηλαδή σχεδόν 74°C, ενώ οι ειδικοί προτείνουν να το τοποθετήσετε στην εσωτερική μεριά από το μπούτι. Προσοχή: μην ακουμπήσετε με τη μύτη του θερμόμετρου το κόκκαλο, καθώς ενδέχεται να σας δείξει πιο υψηλή θερμοκρασία από την πραγματικότητα.

Αν ψήνετε το κοτόπουλο ολόκληρο, ξεκινήστε τοποθετώντας το με το στήθος προς τα κάτω -καθώς πρόκειται για το πιο μαστιχωτό μέρος του, έτσι θα το κάνετε πιο μαλακό, καθώς θα συγκεντρωθούν εκεί τα ζουμιά. Όταν το γυρίσετε, τα υγρά θα ανακατανεμηθούν, αφήνοντας ωστόσο το στήθος μαλακό και νόστιμο.

Σύμφωνα με άρθρο των New York Times, η θερμοκρασία του φούρνου ποικίλει ανάλογα με το πώς θέλουμε να βγει το κρέας. Για ένα ολόκληρο κοτόπουλο, προτείνει να το σιγοψήσετε για περίπου 1, 5 με 2 ώρες στους 150-170 βαθμούς, αν θέλετε να βγει πολύ τρυφερό το κρέας -το οποίο σχεδόν θα ξεκολλά από το κόκκαλο. Αν θέλετε πιο τραγανή πέτσα και πιο χρυσαφένιο και πιο σκληρό κρέας, ψήστε το για 45 λεπτά-1,5 ώρα στους 190-250 βαθμούς.

Μπορεί να είστε φαν των φιλέτων, χωρίς το δέρμα και το κόκκαλο, τα οποία είναι και πιο εύκολα στην ετοιμασία αλλά και την κατανάλωση, την επόμενη φορά ωστόσο δοκιμάστε να αγοράσετε ένα στήθος ή μπούτι ολόκληρο και να το ψήσετε έτσι, καθώς βγει σίγουρα πιο ζουμερό και νόστιμο και δε χάσει τα ζουμιά του.

Όπως διαβάζουμε στο finecooking.com, καλύτερα να μην κόψετε το κοτόπουλο αμέσως μόλις το βγάλετε από τον φούρνο. Αν το αφήσετε να «ξεκουραστεί» για 15 λεπτά τουλάχιστον, θα επιτρέψετε στα ζουμιά του να κατανεμηθούν ισόποσα στο εσωτερικό του, αφήνοντάς το ζουμερό και τρυφερό.

 

Πηγή: bovary.gr