“Φρένο” στην καλπάζουσα ανεργία με την επιδότηση χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας ευελπιστεί να βάλει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μέσω τριών νέων προγραμμάτων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προγράμματα θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τις αρχές έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Και τα τρία προγράμματα έχουν πάρει το “πράσινο φως”, με κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Μέχρι στιγμής ο ΟΑΕΔ έχει 47 ενεργά προγράμματα που αφορούν τόσο την επιχορήγηση όσο και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, ενώ τα τρία προγράμματα που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα είναι τα εξής:
“Επιταγή επανένταξης”
Το πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή επανένταξης αφορά 10.000 ανέργους, ενώ απευθύνεται σε επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες που προσλαμβάνουν δικαιούχους “Επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας”, προκειμένου να επανενταχθούν ταχύτερα στην αγορά εργασίας.
Το κουπόνι επανένταξης στην αγορά εργασίας θα έχει πολλές χρήσεις, αφού ο άνεργος θα έχει τη δυνατότητα να το εξαργυρώνει είτε για την κατάρτισή του είτε για την πρόσληψή του σε επιχειρήσεις. Η “Επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας” χορηγείται στον επιδοτούμενο λόγω τακτικής ή μακροχρόνιας ανεργίας ταυτόχρονα με την ένταξή του στους καταλόγους εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ.

Δύο φάσεις
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα διαρκεί από την πρόσληψη του ανέργου στην επιχείρηση μέχρι τη λήξη της διάρκειας επιδότησης και η δεύτερη φάση θα αφορά το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 24 μηνών για αμιγή απασχόληση ή των 30 μηνών όταν έχει υλοποιηθεί η κατάρτιση.
Προϋποθέσεις
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους, ούτε και να το μειώσουν στη διάρκεια του προγράμματος, το οποίο έχει διάρκεια τουλάχιστον 24 μηνών.
Τα τέσσερα βήματα για να υπαχθεί μια επιχείρηση στο πρόγραμμα είναι:
Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση υπαγωγής στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ, στο ΚΠΑ που βρίσκεται πλησιέστερα στην περιοχή έδρας της επιχείρησης.
Μετά την προέγκριση πραγματοποιείται επιτόπιος έλεγχος, ύστερα από την απόφαση ανάθεσης, από την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικού, προκειμένου να ελεγχθεί η δυνατότητα υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα.
Ακολουθεί η απόφαση έγκρισης από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας για την υπαγωγή της επιχείρησης στο πρόγραμμα.
– Τέλος, η επιχείρηση οφείλει να προχωρήσει στην πρόσληψη σε θέση πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης, εντός 35 ημερών. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι άνεργοι των ανωτέρω κατηγοριών, η αίτηση τίθεται σε “αναμονή” διάρκειας 7 ημερών μετά το πέρας των 35 ημερών από την προέγκριση.
10.000 θέσεις στον τουρισμό με επιχορήγηση εισφορών
Σε εξέλιξη είναι το πρόγραμμα που έχει στόχο τη διατήρηση 10.000 θέσεων απασχόλησης σε συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχειακά καταλύματα, με την επιχορήγηση του 40% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για 12 μήνες.
Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα: Ξενοδοχεία κλασικού τύπου. Ξενοδοχεία τύπου μοτέλ. Ξενοδοχεία τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων. Ξενοδοχεία κλασικού τύπου και επιπλωμένων διαμερισμάτων. Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις με ή χωρίς οικίσκους (κάμπινγκ).
Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι να διαθέτουν άδεια λειτουργίας του ΕΟΤ σε ισχύ, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και να μην έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού 3 μήνες πριν από την ένταξή τους.
Οι επωφελούμενοι από το πρόγραμμα είναι:
– Ξενοδοχοϋπάλληλοι οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα απασχολούνται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου και οι οποίοι συνεχίζουν να απασχολούνται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με το ίδιο καθεστώς απασχόλησης που απασχολούνταν κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα, για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών, και
– Ξενοδοχοϋπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, υπό την προϋπόθεση να έχει γίνει έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης επέκταση της σύμβασής τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος.