thanasis-papageorgiouΣκληρή κριτική προς την προηγούμενη κυβέρνηση για την διάλυση και υπερχρέωση του ΕΛΓΑ αλλά και σημαντικές διορθώσεις και προτάσεις έκανε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας»
Όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παπαγεωργίου «η συμβολή του ΕΛΓΑ στη γεωργία μετά την ίδρυσή του το 1988 – και να το θυμόμαστε αυτό – ήταν πάρα πολύ σπουδαία. Πάρα πολλοί αγρότες μας που επλήγησαν, που μειώθηκε το εισόδημα τους, που βρέθηκαν στο δρόμο, βρήκαν καταφύγιο, βρήκαν ανταπόκριση, βρήκαν ένα ζεστό σπίτι, αυτό του ΕΛΓΑ. Νομίζω, λοιπόν, ότι η έμπνευση εκείνης της περιόδου για τη δημιουργία του ΕΛΓΑ, ήταν πρωτοπόρα έμπνευση και δικαιώθηκε στο διάβα του χρόνου. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι υπήρχαν και κακές στιγμές.

Ο ΕΛΓΑ στην ουσία τα τελευταία χρόνια κακοποιήθηκε, ο ΕΛΓΑ παραμορφώθηκε, διότι υπετάγη σε μια λογική του λεγόμενου «συλλογικού ή περιφερειακού ρουσφετιού» ή ακόμα και του ατομικού ρουσφετιού. Και η μέθοδος ήταν γνωστή. Κατ’ εξαίρεση, αν θέλαμε να κάνουμε ρουσφέτι συλλογικό σε μια περιφέρεια ή ατομικό, βάζαμε τον ΕΛΓΑ να κάνει αποτιμήσεις ή και μέσα από τον μηχανισμό του ΕΛΓΑ γίνονταν πάρα πολλές φορές και επιλεκτικές αποτιμήσεις και εκτιμήσεις για πρόσωπα τα οποία πρόσκειντο φιλικά στην κυβέρνηση. Υπό αυτή την έννοια ο κομματισμός και η επιλεκτική στάση και συμπεριφορά ήταν ένα μέτρο στο πολιτεύεσθαι την προηγούμενη περίοδο.

Έτσι, λοιπόν, αυτός ο σπουδαίος οργανισμός κατήντησε, ένας οργανισμός ο οποίος σήμερα θεωρείται από τους πιο υπερχρεωμένους. Δεν είναι ο ΟΣΕ ο πιο υπερχρεωμένος οργανισμός. Αν δει κανένας τη σχέση εσόδων και χρέους, θα δει ότι ο ΕΛ.Γ.Α. με τα τέσσερα, πέντε περίπου δισεκατομμύρια είναι ο πιο υπερχρεωμένος οργανισμός στην Ελλάδα. Έχει ξεπεράσει δηλαδή –πάντα υπό την οπτική αυτή γωνία, της σχέσης εσόδων με χρέος- όλους τους οργανισμούς και έκανε, κατά τη γνώμη μου, το ρεκόρ».