koukos--koukodimosΗ μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, η πρωτοφανής πτώση του τζίρου στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και σε συναφή επαγγέλματα, οι επικείμενες αλλαγές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, τα προβλήματα που θα προκύψουν από την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης σε τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο που αφορά τις μελέτες-κατασκευές και ο νόμος για τις παραμεθόριες περιοχές και τις συνέπειες του στον κατασκευαστικό κλάδο, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν τα μέλη της διοίκησης της Ν.Ε. Πιερίας του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας  με τον βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμο. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο πρόεδρος   κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Οικονόμου, η Γραμματέας κ. Αναστασία Ζωγράφου και τα μέλη κ. Τάσος Τασιούλας και κ. Βασίλειος Ταβαντζής.
Ο πρόεδρος της Ν.Ε. Πιερίας του ΤΕΕ αναφέρθηκε στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην οικοδομή αλλά και σε συναφή με τον κατασκευαστικό κλάδο επαγγέλματα, στην μείωση του τζίρου αλλά και στην πρωτοφανή όπως είπε χαρακτηριστικά πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Η κρίση όπως τόνισε για τον κλάδο, ξεκίνησε το 2005 με τη στρεβλή ενσωμάτωση του ΦΠΑ στην οικοδομή, όπου και παρατηρήθηκε το φαινόμενο της υπερ-προσφοράς, έναντι της συνεχώς μειούμενης ζήτησης.Ένα ακόμη θέμα που έθεσε ο κ. Τσιτλακίδης ήταν αυτό των επικείμενων αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, όπου τόνισε πως θα ήταν καταστροφικό για την Πιερία να υπάρξει νέα αύξηση, ενώ πρόσθεσε πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι αντικειμενικές αξίες έχουν υπερβεί τις τιμές αγοράς.
Τόνισε τις θέσεις του ΤΕΕ που είναι να μην υπάρξει νέα αύξηση, λέγοντας πως αν συμβεί νέα αύξηση θα είναι καταστροφική για τον κλάδο στην Πιερία. Στη συνέχεια, έγινε συζήτηση για το θέμα της αναγκαιότητας άρσης του καθεστώτος της παραμεθορίου που ισχύει για την Πιερία και την Χαλκιδική, σημειώνοντας πως δημιουργεί πλείστα προβλήματα στη λειτουργία της οικοδομικής δραστηριότητας στην Πιερία, αφού προβλέπει ειδική άδεια για ξένους αγοραστές και χρονοβόρες διαδικασίες που λειτουργούν αποτρεπτικά.  Για το θέμα αυτό μάλιστα, υπήρξε σύμφωνη γνώμη όλων να πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών του νομού, ώστε να επιτύχουν με κοινή ερώτηση στο αρμόδιο υπουργείο την άρση του καθεστώτος.  Στο θέμα του Καλλικράτη και των αλλαγών που θα επιφέρει στις τεχνικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες Πολεοδομίας αναφέρθηκε τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ όσο και η Γραμματέας κ. Ζωγράφου, που περιέγραψε τα προβλήματα που προκύπτουν, την αβεβαιότητα και τη σύγχυση που επικρατεί ακόμη και στους κόλπους των εργαζομένων, πόσο δε μάλλον στους πολίτες.
Τόνισε πως με τη συνένωση των δήμων και την κατάργηση της Ν.Α. ουδείς γνωρίζει τι θα ισχύσει την επομενη της εφαρμογής του Καλλικράτη, με αποτέλεσμα να σημειωθεί δυσλειτουργία, ταλαιπωρία των πολιτών και αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας σε πολλές υπηρεσίες. Στο θέμα του επικείμενου νόμου που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη βουλή και αφορά τον τομέα των μελετών και κατασκευών των έργων, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται άρθρο που προβλέπει την κατάργηση των οικονομικών προσφορών, έθεσε ο αντιπρόεδρος της Ν.Ε. Πιερίας του ΤΕΕ κ. Οικονόμου, καταθέτοντας στον κ. Κουκοδήμο και τις προτάσεις του ΤΕΕ για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης όλων των θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη και την κατασκευή μεγάλων έργων στην Πιερία έθεσε ο κ. Τασιούλας σημειώνοντας πως η έλλειψη ενιαίου μετώπου τα προηγούμενα χρόνια σε προβλήματα και έργα της Πιερίας, είχαν ως συνέπεια, να μην επιτευχθούν σημαντικοί στόχοι.