manitaria_1Στα δάση των Πιερίων

Με μουντό, συννεφιασμένο καιρό οι φίλοι των μανιταριών και τα μέλη της Επιτροπής αντάμωσαν το πρωί της περασμένης Κυριακής στη Ρητίνη Πιερίας, για «κυνήγι μανιταριών».  Στην εξόρμηση αυτή συμμετείχαν πάνω από 60 άτομα, τα οποία διαχωρίστηκαν σε τέσσερες ομάδες. Οι ομάδες αυτές, έχοντας ως «ξεναγούς» μέλη της Επιτροπής και ντόπιους γνώστες των μανιταρότοπων, επισκέφθηκαν διαφορετικούς βιότοπους, δασών οξιάς, δρυός και κωνοφόρων. Μετά από περιπλάνηση μερικών ωρών, υπήρξε πλούσια συγκομιδή των «παιδιών της βροχής».Το μεσημέρι οι μανιταροσυλλέκτες επέστρεψαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρητίνης, όπου ο εξαίρετος Δασολόγος-Μυκητολόγος Ζαχαρίας Αθανασίου ανέλαβε την ταυτοποίηση των διαφόρων μανιταριών.
Συνολικά αναγνωρίστηκαν γύρω από 50 διαφορετικά είδη, από τα οποία αναφέρουμε ενδεικτικά τα παρακάτω: Amanita caesarea, Αμανίτης ο καισαρικός, φαγώσιμο, πολύ νόστιμο, Amanita phalloides, Αμανίτης ο φαλλοειδής, θανατηφόρο, Macrolepiota procera, Μακρολεπιώτα η ψηλή, που διακρίνεται εύκολα από το μέγεθος και γίνεται καλό σνίτσελ, Lepiota aspera, δηλητηριώδες είδος, Lactarius delisiosus, Λακτάριος ο νόστιμος, Lactarius sanquifluus, Λακτάριος ο αιματορροών, φαγώσιμος, Russula cyanoxantha, Ρούσσουλα η κυανόξανθη, φαγώσιμη, Mycena pura, Μυκήνη η καθαρή, Mycena rosea, Μυκήνη η ρόδινη, αμφότερες τοξικές κλπ.

Ο κ. Αθανασίου έδωσε στη συνέχεια ένα ενδιαφέρον μάθημα «μανιταρογνωσίας», εξηγώντας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και τις ιδιότητες των ποικίλων μανιταριών. Τόνισε, ότι για τη συλλογή των μανιταριών δεν υπάρχουν εμπειρικοί κανόνες, ούτε ισχύουν μερικές δοξασίες, που εξασφαλίζουν απόλυτα την αναγνώριση του «κρέατος των φτωχών, όπως αποκαλούνται τα μανιτάρια του δάσους. Γι’ αυτό, όσοι δεν γνωρίζουν τα μανιτάρια να μην τα μαζεύουν. «ΦΑΕ ΧΟΡΤΑ όσα βρεις και μανιτάρια όσα ξέρεις». Αυτή η παροιμία για τα μανιτάρια ισχύει ακόμη και σήμερα.  Η συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μανιταρόφιλων για τα ευρήματα της ημέρας, ήταν ενδιαφέρουσα και πολύ εντυπωσιακή.
Ενθουσιασμένοι από τα ευρήματα τους οι μανιταρόφιλοι υποσχέθηκαν, ότι το κυνήγι, αυτή τη φορά των ανοιξιάτικων μανιταριών, θα συνεχιστεί μετά τις βροχές του Απρίλη και του Μάη και στο επόμενο χρόνο.
Η Οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί τον Δήμαρχο Πιερίων για την παραχώρηση της αίθουσας και τη θερμή υποδοχή.
Κ. Κατσάρας