Πράσινο φως για την πρόσληψη 1.098 ατόμων με συμβάσεις μίσθωσης έργου σε φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα άναψε το ΑΣΕΠ.
Πρόκειται για το πρώτο πακέτο προσλήψεων που ενέκρινε το ΑΣΕΠ βάσει του νέου νόμου για την «αναμόρφωση του συστήματος των προσλήψεων» ενώ τις επόμενες ημέρες η Ανεξάρτητη Αρχή αναμένεται να προχωρήσει και σε νέες εγκρίσεις πρόσληψης με συμβάσεις μίσθωσης έργου.
Θα πρέπει να σημειωθεί οτι αρχικώς οι εν λόγω φορείς είχαν αιτηθεί την πρόσληψη 1.544 ατόμων, αλλά το ΑΣΕΠ έκοψε 446 θέσεις καθώς διαπίστωσε οτι δεν πρόκειται για γνήσιες συμβάσεις έργου και πως υποκρύπτουν εξαρτημένη εργασία.
Εντός των επόμενων ημερών οι φορείς θα μπορούν να προχωρούν στη έκδοση των σχετικών προκηρύξεων για την πρόσληψη προσωπικού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι φορείς θα χρειαστεί προηγουμένως να περιμένουν την έκδοση υπουργικής απόφασης.
Για τις προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις έργου θα εφαρμοστούν τα κριτήρια που προβλέπονται για ητν επιλογής και πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου του άρθρου 21 του ν. 2190/1994, με πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ (έλεγχος ανακοίνωσης πινάκων κατάταξης και ενστάσεων).
Στην πελιοψηφία τους οι φορείς που θα προσλάβουν προσωπικό διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων είναι Δημοτικές Επιχειρήσεις, ΝΠΔΔ, ασφαλιστικά ταμεία, κοινωφελής επιχειρήσεις κ.α.
Σημειώνεται οτι δεν επιτρέπεται η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου:
α) Για την κάλυψη διοικητικών αναγκών ή γραμματειακής εξυπηρέτησης του φορέα, π.χ. για ανάγκες που εξυπηρετούνται από κλάδους/ ειδικότητες Διοικητικού, Διοικητικού Γραμματέων κ.λ.π. ανεξαρτήτως κατηγορίας εκπαίδευσης.
β) Εφόσον από τις διατάξεις του οργανισμού των υπηρεσιών και ΝΠΔΔ ή κανονισμού ή οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας των ΟΤΑ πρώτου βαθμού προβλέπονται οργανικές θέσεις ειδικότητας αντίστοιχης με αυτές για τις οποίες προτείνεται η κατάρτιση σύμβασης μίσθωσης έργου με φυσικά πρόσωπα.
Υπενθυμίζεται ωστόσο πως στο ΑΣΕΠ έχουν κατατεθεί περισσότερες από 8.000 προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις έργου και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η Ανεξάρτητη Αρχή άρχισε τη διαδικασία έγκρισης.

Περισσότερες από 40.000 θέσεις με συμβάσεις μίσθωσης έργου ζητούν εμπρόθεσμα και εκπρόθεσμα να εγκριθούν κατ αρχάς από το ΑΣΕΠ χιλιάδες φορείς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες επιλογής, η Ανεξάρτητη Αρχή με όλες τις δυνάμεις της θα ασχοληθεί στη συνέχεια με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που αναμένεται να είναι πολύ περισσότερες από τα αιτήματα για προσλήψεις με σύμβαση έργου. Το ΑΣΕΠ πάντως μέχρι αυτήν τη στιγμή έχει κόψει περίπου το 25% των θέσεων, διότι κρίνει ότι υποκρύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.  Οι θέσεις, που τελικά θα εγκριθούν από το ΑΣΕΠ, θα περάσουν από το υπουργείο Εσωτερικών, όπου αναμένεται να περικοπεί και λόγω της κρίσης το 30% των αιτημάτων, έτσι ώστε να προσληφθούν συνολικά περίπου 55.000 εποχικοί και με συμβάσεις έργου υπάλληλοι, αντί 90.000 του περασμένου χρόνου. Ενημερωμένο το ΑΣΕΠ

Ετοιμάζεται γραπτός διαγωνισμός για την Εθνική Τράπεζα.

Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου διαγωνισμός για 1.000 γιατρούς.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: 479 νέες θέσεις σε δεκαοκτώ μεγάλες επιχειρήσεις.

ΠΑΡΤ ΤΑΪΜ: Προθεσμίες για προσλήψεις σε  128 δήμους.

ΕΛ.ΑΣ.: Κατατακτήριες πτυχιούχων υπαξιωματικών για θέσεις αξιωματικών.

Υπ. Πολιτισμού: Προθεσμίες για 536 προσλήψεις σε 19 φορείς.

ΥΓΕΙΑ: 100 θέσεις γιατρών για 26 νοσοκομεία του ΕΣΥ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: 45 καθηγητές σε AEI-TEIEURES, ζητούν φυσικοθεραπευτές σε 6 χώρες.

ΜΟΝΙΜΟΙ: Υπογραφή Ραγκούση για δώδεκα θέσεις.