Ανοιχτές οι πόρτες για επιστήμονες

Λίγες και περιζήτητες θα είναι οι θέσεις μόνιμου προσωπικού που θα προκηρυχθούν στον δημόσιο τομέα το 2011, παρά το γεγονός ότι από το επόμενο έτος ισχύει η αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι κυβέρνηση και «τρόικα» συμφώνησαν να περιλαμβάνονται στην αναλογία των προσλήψεων και οι μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού των ΔΕΚΟ σε υπηρεσίες του «στενού» δημόσιου τομέα.
Με αυτό το δεδομένο ουσιαστικά «παγώνουν» για μία ακόμη χρονιά οι προσλήψεις στο δημόσιο. Οι λίγες θέσεις που αναμένεται να προκηρυχθούν αφορούν εξειδικευμένο προσωπικό πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης, κυρίως σε τομείς προτεραιότητας του δημοσίου τομέα, όπως είναι η Υγεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες έπειτα από τις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την «Τρόϊκα» οι τομείς της Παιδείας και της Ασφάλειας του Πολίτη θα ενταχθούν στην αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις».

40.000 αποχωρήσεις το 2010
Η δεινή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα σε συνδυασμό με την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξοικονομήσει 14,3 δισ. ευρώ τη χρονιά που έρχεται στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής, δημιουργούν συνθήκες υπό τις οποίες δεν θα μπορούσαν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Ιδίως στη συγκεκριμένη συγκυρία όπου τα σενάρια απολύσεων υπαλλήλων με συμβάσεις αορίστου χρόνου ή ακόμα και μονίμου προσωπικού παραμένουν «ανοιχτά» σε περίπτωση που τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επιτύχουν τους στόχους τους.
Ομως στον δημόσιο τομέα υπολογίζεται ότι οι αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων το 2010 θα πλησιάσουν τις 40.000.
Παράλληλα, ο αριθμός των συμβασιούχων θα μειωθεί την επόμενη χρονιά κατά 20.000 περίπου στο σύνολο των 63.770 που απασχολούνται σήμερα.
Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών υπολογίζουν σε 8.000-11.000 τις κενές οργανικές θέσεις που θα έπρεπε να προκηρυχτούν το 2011.
Ο τελικός αριθμός των κενών οργανικών θέσεων θα διαμορφωθεί ανάλογα με τον τελικό αριθμό των αποχωρήσεων που θα καταγραφεί στις 31/12/ 2010.

Ποιοι καλύπτουν τα «κενά»
Οι κενές οργανικές θέσεις θα καλυφθούν:

Από τις μετατάξεις προσωπικού από τις ΔΕΚΟ, κυρίως στις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ
Από προαιρετικές και υποχρεωτικές μετατάξεις πλεονάζοντος προσωπικού του «στενού» δημόσιου τομέα
Από μετατάξεις του προσωπικού των συγχωνευόμενων ή καταργούμενων οργανισμών
Από τους διοριστέους του ΑΣΕΠ των οποίων έχουν ανακοινωθεί τα οριστικά αποτελέσματα των διαγωνισμών, το 2009 και το 2010. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν και οι επιτυχόντες στον τομέα της Υγείας από τον διαγωνισμό 7Κ\2009.