dimosio_450xΕπιχορήγηση εισφορών και για μερική απασχόληση

Στην τροποποίηση τριών προγραμμάτων απασχόλησης και επιχειρηματικότητας του ΟΑΕΔ προχώρησαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Οικονομικών και Εργασίας. Οι ΚΥΑ καταχωρίστηκαν στο ΦΕΚ 1771 11.11.2010, τεύχος Β’, και αφορούν τα προγράμματα «Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.500 ανέργων», «Πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών έτους 2009» και «Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων».

Τα προγράμματα
τροποποιούνται ως εξής:

«Ειδικό διετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 2.500 ανέργων»
Σύμφωνα με την αρχική απόφαση του ΟΑΕΔ για την υλοποίηση του προγράμματος, το πρόγραμμα προέβλεπε την επιχορήγηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων για μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 25.000 άνεργων με πλήρη απασχόληση, με έμφαση σε νέους έως 30 ετών και σε ειδικές ομάδες ανέργων.

Ωστόσο, η έκδοση της τροποποιητικής ΚΥΑ προβλέπει την επιχορήγηση των εισφορών όχι μόνο των πλήρως απασχολουμένων αλλά και των μερικώς απασχολουμένων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι: «Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την επιχορήγηση μέρους του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, που ως βάση υπολογισμού λαμβάνονται οι αποδοχές που αντιστοιχούν μέχρι του ύψους του κατώτατου βασικού μισθού, όπως ορίζεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, ως κίνητρο για την πρόσληψη 25.000 άνεργων, για πλήρη ή με μερική απασχόληση, με έμφαση στους νέους έως 30 ετών και στις ειδικές ομάδες ανέργων».
«Πρόγραμμα νέων ελεύθερων
επαγγελματιών έτους 2009»

Σε 4.500 ανέρχονταν οι θέσεις των νέων ελεύθερων επαγγελματιών τους οποίους θα επιχορηγούσε ο Οργανισμός για την ίδρυση της δικής τους επιχείρησης, ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα τροποποιητική ΚΥΑ, οι θέσεις των επιχορηγουμένων μειώνονται κατά 700 θέσεις και διαμορφώνεται στις 2.800.
«Ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων»
Την ένταξη στο ειδικό τετραετές πρόγραμμα και αυτοαπασχολούμενων γυναικών, οι οποίες απασχολούν έως ένα άτομο για τη δημιουργία μίας νέας θέσης εργασίας για να υποστηρίξουν την ατομική τους επιχείρηση για το χρονικό διάστημα από έξι έως 18 μηνών κατά τη διάρκεια της απουσίας τους από την επιχείρηση λόγω κυοφορίας, λοχείας ή φροντίδας των παιδιών, προβλέπει η τροποποιητική απόφαση του προγράμματος από τα συναρμόδια υπουργεία.
Επισημαίνεται ότι το αρχικό πρόγραμμα όπως συντάχθηκε από τον ΟΑΕΔ αφορούσε μόνο νέους έως 30 ετών και ειδικές ομάδες ανέργων για τους οποίους οι επιχειρήσεις θα λάμβαναν επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών τους για το χρονικό διάστημα των 48 μηνών.
Μετά τη λήξη της επιχορήγησης, οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες μπορούν εάν θέλουν να συνεχίσουν το πρόγραμμα για το υπολειπόμενο χρονικό διάστημα μέχρι τη συμπλήρωση των 48 μηνών επιχορήγησης και της δέσμευσης των 12 μηνών χωρίς επιχορήγηση.