proslipseisKύμα με αιτήματα για νέους διαγωνισμούς πρόσληψης τακτικού προσωπικού αναμένεται να υποβληθούν μέχρι το καλοκαίρι στο ΑΣΕΠ, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «ξεπαγώσει» τις προσλήψεις και σε ΟΤΑ α βαθμού (δήμοι – κοινότητες) και στις ΔΕΚΟ.

Προτεραιότητα έχουν οι φορείς, των οποίων οι προκηρύξεις «πάγωσαν» στο παρά πέντε των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, αλλά και εκείνοι που είχαν πάρει την έγκριση του ΑΣΕΠ και περίμεναν το ΦΕΚ για τη δημοσίευση των διαγωνισμών τους.

Ακολούθως δήμοι, κοινότητες, καθώς και δημόσιες επιχειρήσεις, που έχουν άμεση ανάγκη από προσωπικό, δεν θα διστάσουν να «κεραυνοβολήσουν» το υπουργείο Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ με νέα αιτήματα, προκειμένου να διεκδικήσουν την ενίσχυσή τους με νέο μόνιμο προσωπικό.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, που απέστειλε σε όλους τους αρμόδιους φορείς, αναφέρονται αναλυτικά οι εξαιρέσεις του νόμου περί «παγώματος» των προσλήψεων και αποκαλύπτεται πως τόσο οι ΟΤΑ α βαθμού όσο και οι ανώνυμες εταιρείες του Δημοσίου δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση.

Η νέα εγκύκλιος με ημερομηνία 13/4/2010 αναφέρεται στον «περιορισμό των προσλήψεων» και τελικά ανατρέπει σημεία του νόμου 3812/2009. Σημειώνεται πως η προηγούμενη εγκύκλιος του υπουργείου με ημερομηνία 9/11/2009 μιλούσε ρητά για αναστολή προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ στον νόμο 3833/2010 για την εισοδηματική πολιτική (ΦΕΚ 40/15-3-2010 Τεύχος Α) είχε περάσει «στα ψιλά» η εν λόγω εξαίρεση.

Στη νεότερη εγκύκλιο διευκρινίζεται πως από την αναστολή προσλήψεων και διορισμών του νόμου εξαιρείται «το προσωπικό που προβλέπεται στις περιπτώσεις β έως και κ της παρ. 1 του άρθρου 4 της ΠΥΣ 33/06, όπως ισχύει.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: το προσωπικό των ΟΤΑ α βαθμού, το προσωπικό των ανωνύμων εταιρειών, για τις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφ. Β του Ν. 3429/2005 κ.ά. Οι προσλήψεις και οι διορισμοί των ανωτέρω κατηγοριών συνεχίζονται κανονικά».

Ετσι, παρά τη δυσμενή δημοσιονομική συγκυρία, το υπουργείο αποφάσισε να κάνει «στροφή 180 μοιρών» στη σκληρή δέσμευσή του περί γενικευμένης αναστολής προσλήψεων στο Δημόσιο το 2010, επιτρέποντας την προκήρυξη νέων θέσεων σε δήμους (εν όψει μάλιστα και των δημοτικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου) και ΔΕΚΟ.

Ειδικά για την περίπτωση των δημόσιων επιχειρήσεων (πολλές εκ των οποίων είναι εισηγμένες στο ΧΑ) υπήρξε καθολική αντίδραση στην απαγόρευση των προσλήψεων, δεδομένου ότι εφόσον λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες και δεν ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα, μπορούν να προσλαμβάνουν προσωπικό, αφού καλύπτουν τη δαπάνη από τον δικό τους προϋπολογισμό.

Σε επικοινωνία,  ήδη με τοπικούς άρχοντες και επικεφαλής δημοσίων εταιρειών, οι οποίοι χαρακτήρισαν σωστή, δίκαιη και αναμενόμενη την απόφαση αυτή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου οι ελλείψεις εξειδικευμένων υπαλλήλων παραμένουν και οι συνταξιοδοτήσεις αυξάνονται κατακόρυφα, η πρόσληψη νέου προσωπικού είναι μονόδρομος.

Το ΑΣΕΠ στο εξής είναι υποχρεωμένο να δέχεται αιτήματα για νέες προσλήψεις από δήμους-κοινότητες και δημόσιες ανώνυμες εταιρείες, όπως ακριβώς κάνει για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τομέα Υγείας, το εκπαιδευτικό προσωπικό του τομέα Παιδείας και το ένστολο προσωπικό του τομέα Ασφαλείας.

Η πρώτη προκήρυξη που θα προωθήσει η ανεξάρτητη αρχή μετά την αλλαγή πλεύσης του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά τους περίπου 800 τροφίμους ορφανοτροφείων, για να ακολουθήσουν δεκάδες άλλες, αφού προηγουμένως εξασφαλίσουν το «πράσινο φως» από την τριμελή επιτροπή υπουργών.   
Με τον τρόπο αυτό άλλωστε το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να ελέγξει κάπως την αλόγιστη υποβολή αιτημάτων, εγκρίνοντας μόνο εκείνα που ανταποκρίνονται σε πραγματικά επείγουσες ανάγκες.