Αφορά κυρίως
οικοδόμους,
εργάτες, τεχνίτες
Το πρόγραμμα θα έχει 3ετή διάρκεια και θα ξεκινήσει
τον Φεβρουάριο 2012
Αφορά κυρίως οικοδόμους, εργάτες, τεχνίτες
Το πρόγραμμα θα έχει 3ετή διάρκεια και θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο 2012
Tο «πράσινο φως» έχει δώσει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Γιαννίτσης, προκειμένου να ενεργοποιηθούν άμεσα τα προγράμματα αυτεπιστασίας και να ανοίξει ο δρόμος της απασχόλησης για 100.000-120.000 άνεργους που θα εργαστούν στους δήμους της χώρας. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται κυρίως σε οικοδόμους, εργάτες και τεχνίτες που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και για ανειδίκευτους ανέργους που είναι μέχρι 29 ετών. Τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα είναι κυρίως: συντήρηση και επισκευή δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, αποκατάσταση ΧΑΔΑ, δημιουργία μικρών και ευέλικτων φραγμάτων που συγκρατούν το νερό και εμπλουτίζουν τους υδροφόρους ορίζοντες, πρόληψη και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών (αποψίλωση, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, αναδασώσεις), συντήρηση-επισκευή κοινωνικών υποδομών (βρεφονηπιακοί σταθμοί, αθλητικά κέντρα), συντήρηση-επισκευή κοινόχρηστων χώρων (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια) κ.ά.

Εργα μικρής κλίμακας
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο τον Φεβρουάριο του 2012 και θα χρηματοδοτηθεί μέχρι το 2015. Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, η «αυτεπιστασία» θα συμβάλει όχι μόνο στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά μέσω των μικρών έργων θα δοθεί η δυνατότητα στους ΟΤΑ να παρέμβουν με έργα μικρής κλίμακας σε όλες τις δημοτικές ενότητες.
Μέχρι 135 ημερομίσθια
Η απασχόληση στο πρόγραμμα θα διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο αυτεπιστασίας των δήμων, θα αφορά συμβάσεις ορισμένου έργου και σε καμία περίπτωση απασχολούμενος στο πρόγραμμα δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 135 ημερομίσθια ετησίως. Η απασχόληση του προσωπικού σε έργα ή καθήκοντα άσχετα ή ξένα με την ειδικότητά του απαγορεύεται. Μεταφορά από έργο σε άλλο έργο δεν επιτρέπεται.
Το προσωπικό αυτό απολύεται αυτοδικαίως μόλις περατωθεί το έργο ή λήξει ο χρόνος διάρκειας της σύμβασής του, χωρίς καμία αποζημίωση. Σε περίπτωση που οι ανάγκες απασχόλησης του προσωπικού στο έργο αυτό δεν είναι συνεχείς, συνάπτονται συμβάσεις αντίστοιχες με τα χρονικά διαστήματα απασχόλησής του.
Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του έργου προ της συμπληρώσεως των 135 ημερών εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους, ο άνεργος παραμένει με τα ίδια αρχικά κριτήρια στον ισχύοντα κυλιόμενο πίνακα κατάταξης και δύναται να απασχοληθεί σε έργο δήμου, συνδέσμου ή νομικού προσώπου της αρχικής επιλογής του μέχρι τη συμπλήρωση των 135 ημερών.
Η αμοιβή των απασχολουμένων θα είναι αυτή που προβλέπεται για το εργατικό προσωπικό των δήμων, σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση εργασίας που έχει υπογράψει η ΠΟΕ ΟΤΑ με την ΚΕΔΚΕ. Θα καταβάλλεται από ευρωπαϊκά κονδύλια του Κοινωνικού Ταμείου, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα θα είναι τριετούς διάρκειας, 2012-2014.
Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να υποβάλουν ενστάσεις για την κατάταξη θα πρέπει να τις υποβάλουν εντός 10 ημερών. Οι υποψήφιοι, μετά την οριστικοποίηση του πίνακα από το ΑΣΕΠ, πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις για τους δήμους που επιθυμούν να απασχοληθούν.
Στην αίτησή τους μπορούν να επιλέξουν μέχρι τρεις δήμους.
Για την πρόσληψη σε έργα αυτεπιστασίας ενός δήμου προτάσσονται οι άνεργοι, οι οποίοι έχουν δηλώσει τον οικείο δήμο ως πρώτη επιλογή και ακολουθούν αυτοί που έχουν δηλώσει τον συγκεκριμένο ΟΤΑ ως δεύτερη και τρίτη επιλογή.
Οι δήμαρχοι θα αποφασίζουν την πρόσληψη του προσωπικού με βάση την κατάταξη που προκύπτει από τον Κυλιόμενο Πίνακα που θα δημοσιεύει το ΑΣΕΠ. Επίσης η ανεξάρτητη αρχή θα μπορεί να κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους στους δήμους για τις προσλήψεις και αν διαπιστώσει ότι υπάρχει παρατυπία στις προσλήψεις, τότε αυτές θα ανακαλούνται άμεσα.