Εργαζόμενους ίδιας ειδικότητας, αλλά, «δύο ταχυτήτων» -τους «εντός» και ακριβότερους λόγω επασφάλιστρου και τους «εκτός» λίστας- δημιουργεί ο νέος κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινώντον οποίο οριστικοποίησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Η νέα λίστα έλαβε, κατά πλειοψηφία (πλην της ΓΣΕΕ) την έγκριση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης και, σύμφωνα με υπολογισμούς, περιλαμβάνει 120.000 λιγότερους εργαζόμενους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, ώστε μόνο το 10% του εργατικού δυναμικού (περί τις 420.000) να συνεχίσει να έχει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης.
Δύο κατηγορίες

Με δεδομένη την πρόβλεψη του ασφαλιστικού νόμου ότι δεν θίγονται, παρά τη διαγραφή των ειδικοτήτων τους από τη λίστα, όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2015 αλλά και το γεγονός ότι άλλοι εργαζόμενοι της ίδιας ειδικότητας (όπως οι σερβιτόροι) θα είναι στη λίστα και άλλοι όχι, στελέχη της αγοράς θεωρούν ότι θα υπάρξουν καταστρατηγήσεις στους εργασιακούς χώρους και στο καθεστώς ασφάλισης και αμοιβής.
Ποιοι διαγράφονται
Με βάση την τελική λίστα διαγράφονται από τα βαρέα και ανθυγιεινά όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι επιχειρήσεων όπου το σύνολο των εργαζομένων τους ήταν στα βαρέα και ανθυγιεινά καθώς και οι εργαζόμενοι στο χώρο της ζαχαροπλαστικής και σε κλάδους τροφίμων, ειδικότητες απασχολουμένων στο λιανικό εμπόριο (π.χ. ταμίες), οι κομμωτές και οι κομμώτριες, οι εργαζόμενοι στο χώρο της ψυχαγωγίας (τραγουδιστές, μουσικοί) αλλά και στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού, όπως οι καμαριέρες, οι μάγειροι και οι σερβιτόροι, με εξαίρεση τους συναδέλφους τους οι οποίοι απασχολούνται τις νυκτερινές ώρες, μετά τις 10 μ.μ. Εξαιρούνται ακόμη, εργαζόμενοι σε πλυντήρια αυτοκινήτων, γκαράζ, φωταέριο, γεμιστές βυτιοφόρων, θερμαστές, φορτοεκφορτωτές, μανουβραδόροι, ανελκυστές, αμαξοκαραγωγείς, τσαγκάρηδες, λαντζέρηδες, δασεργάτες, αρβυλεργάτες, εμφανιστές και τυπωτές φιλμ, στα χαμάμ, στην ιχθυαγορά, στην κρεαταγορά κ.ά. (Πηγή: www.imerisia.gr)