1_-_650 εκ ευρώ σε επιχορηγήσεις
1,5 δις ευρώ σε φορολογική απαλλαγή

Στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου επενδυτικού νόμου 3908/11 θα διατεθούν 650 εκ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1.500 εκ. ευρώ σε φορολογικές απαλλαγές. Η κατανομή του ποσού των επιχορηγήσεων κεφαλαίου έχει ως εξής:

400 εκ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια Περιφερειακής Συνοχής: Στην κατηγορία αυτή αναμένεται να ενταχθούν επενδυτικά σχέδια της περιφέρειας σε παραγωγικές δραστηριότητες της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης, του τουρισμού και των υπηρεσιών, που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες και περιφερειακά προβλήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές, εισάγουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και συμβάλλουν στη φιλική προς το περιβάλλον ανασυγκρότηση, ανάπλαση και ανάπτυξη περιοχών οικονομικής δραστηριότητας.

100 εκ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια Τεχνολογικής Ανάπτυξης: Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, με τη χρησιμοποίηση τεχνολογικών και οργανωτικών καινοτομιών, όπως συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποίηση, τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, έργα και προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και αξιοποίηση εξειδικευμένου επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού.

100 εκ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια Επιχειρηματικότητας των Νέων: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται για την ίδρυση και τη λειτουργία μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στο εταιρικό κεφάλαιο των οποίων συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υπερβεί το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας τους και ασκούν αποκλειστικά τη διαχείριση της Εταιρείας.

50 εκ. ευρώ σε επενδυτικά σχέδια Συνέργειας και Δικτύωσης: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται από σχήματα συνέργειας και δικτύωσης 10 τουλάχιστον επιχειρήσεων στην Αττική – Θεσσαλονίκη ή 5 τουλάχιστον επιχειρήσεων στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπό μορφή Κοινοπραξίας και αποσκοπούν στην υλοποίηση προγραμμάτων, τα οποία είτε αξιοποιούν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στις παραπάνω κατηγορίες θα έχουν και το πρόσθετο όφελος της φορολογικής απαλλαγής σε συνδυασμό με αυτό της επιχορήγησης. Τα επενδυτικά σχέδια που δεν εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες (γενικής επιχειρηματικότητας) θα έχουν το όφελος της φορολογικής απαλλαγής μόνον.

Σε κάθε περίπτωση, το συνολικό όφελος κάθε επενδυτικού σχεδίου (επιχορήγηση και φορολογική απαλλαγή), θα κυμαίνεται από 15% έως 55%, ανάλογα με την περιοχή της επένδυσης και το μέγεθος της επιχείρησης.
Επιλέξιμα είναι τα επενδυτικά σχέδια ίδρυσης νέας μονάδας, επέκτασης ή εκσυγχρονισμού υφιστάμενης μονάδας, σε τομείς όπως αγροτική παραγωγή, μεταποίηση, τουρισμός, μεταφορές, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, εκδόσεις, αλλά και επιλεγμένοι κλάδοι του τομέα των υπηρεσιών, όπως νοσοκομειακής φροντίδας – οίκοι ευγηρίας.

Ενδεικτικές επιλέξιμες δαπάνες αφορούν σε:

Δαπάνες κατασκευής, επέκτασης, εκσυγχρονισμού κτιριακών ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων (έως 40% του επιλέξιμου προϋπολογισμού).
Αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
Aϋλες δαπάνες και δαπάνες αμοιβών συμβούλων.

Η υποβολή των προτάσεων θα πραγματοποιείται το αργότερο μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Απριλίου και Οκτωβρίου, πλην των Μεγάλων Επενδυτικών Σχεδίων, τα οποία υποβάλλονται οποτεδήποτε.

Με βάση τη βαθμολογία των κριτηρίων αξιολόγησης, καταρτίζονται Πίνακες κατά κατηγορία επενδυτικών σχεδίων, στους οποίους κατατάσσονται κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά τα αξιολογούμενα επενδυτικά σχέδια, πλην των Μεγάλων Επενδυτικών Σχεδίων, τα οποία αξιολογούνται και εγκρίνονται αυτοτελώς.
Για τα επενδυτικά σχέδια της κατηγορίας Περιφερειακής Συνοχής, οι Πίνακες καταρτίζονται κατά Περιφέρεια. Με βάση τη σειρά κατάταξης στους εν λόγω Πίνακες, εντάσσονται στο καθεστώς ενισχύσεων τα υποβληθέντα επενδυτικά σχέδια μέχρι την εξάντληση του ποσού των ενισχύσεων.