xionidis_gia_efimeridaΕγκρίθηκαν για το Δήμο Κατερίνης

 

250.000 ευρώ εγκρίθηκαν για το Δήμο Κατερίνης με στόχο την προστασία των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.  Το έργο αφορά στην ανέγερση τριών (3) Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης των 4 ατόμων η καθεμία (συνολικά 12 ατόμων) για Άτομα με νοητική υστέρηση, σε οικόπεδο που βρίσκεται στην ενότητα της επέκτασης του Καπνικού Σταθμού στο Ο.Τ. 720 του Δήμου Κατερίνης.
Η κατασκευή των τριών (3) Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αφορά διώροφο κτίριο : ισόγειο και α΄ όροφος κατοικίας με τμήμα υπογείου και στέγη.
Περιλαμβάνει α) στο ισόγειο (1) μία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και τους ακόλουθους χώρους: γραφείο προσωπικού υποστήριξης, κοιτώνας προσωπικού, αποθήκη και WC, β) στον α’ όροφο (2) δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και γ) στο υπόγειο λεβητοστάσιο και αποθηκευτικό χώρο.
Το έργο αφορά επίσης, την προσθήκη κατ’ επέκταση και κατασκευή ισόγειας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και εσωτερικές διαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτίσμα στο Μικτό Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΕΔΗΦ) ατόμων με αναπηρίες (υπ’ αριθμό 337/89 οικοδομικής άδειας) που λειτουργεί στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο. Ειδικότερα θα κατασκευαστεί μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού Ε=318,57τ.μ. και θα γίνουν εσωτερικές διαρρυθμίσεις ως εξής: μια αίθουσα ανακατασκευάζεται και δημιουργούνται :4 WC, 1 WC για ΑΜΕΑ και 1 WC για ΑΜΕΑ με ντουζιέρα.
Στους υπάρχοντες χώρους υγιεινής προστίθεται 1 WC για ΑΜΕΑ. Επίσης μετατρέπεται ακόμη μία αίθουσα σε χώρο αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Τέλος με το δεύτερο υποέργο θα πραγματοποιηθεί η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού όπως: έπιπλα, ιματισμός – εξοπλισμός δωματίων, ηλεκτρικά είδη – ηλεκτρονικό & ηλεκτρολογικό υλικό, φωτιστικά, είδη φυσικοθεραπείας-εργοθεραπείας– λογοθεραπείας, ψύξη–θέρμανση.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής, ο Δήμος Κατερίνης θα προβεί στην προμήθεια ειδικού παιδαγωγικού εξοπλισμού με σκοπό την προαγωγή σχολικών μονάδων και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη μέσα στο σχολικό περιβάλλον, των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν στα ειδικά σχολεία του Δήμου (ειδικό δημοτικό, ΕΕΕΕΚ και ΤΕΕ ειδικής αγωγής) και σε 14 τμήματα ένταξης των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου.
Ο υπό προμήθεια εξοπλισμός περιλαμβάνει είδη από τις ακόλουθες κατηγορίες: υπολογιστές – μηχανές γραφείου – συσκευές ήχου και εικόνας, διαδραστικοί πίνακες, έπιπλα, εξοπλισμός φυσιοθεραπείας, εξοπλισμός γυμναστικής, αθλοπαιδιών και ψυχοκινητικής αγωγής, εξοπλισμός εργαστηρίων αυτόνομης διαβίωσης, εξοπλισμός εργαστηρίων κηπουρικής, ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με κινητικά προβλήματα, ειδικός εξοπλισμός για παιδιά με προβλήματα όρασης και λοιπός εξοπλισμός.
«Κλείνουμε έτσι τον πρώτο κύκλο παρεμβάσεων πρώτα δίνοντας το κτίριο για την Ειδική Επαγγελματική Κατάρτιση στην 19ης Μαΐου, συμπληρώνουμε με το κέντρο ημιαυτόνομης διαβίωσης και το τελικό είναι ο εξοπλισμός των ειδικών σχολείων», ανέφερε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, σημειώνοντας  την άριστη συνεργασία που έχει με τους υπεύθυνους της Μέριμνας του Παιδιού, τονίζοντας ότι «κάναμε το καθήκον μας, δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία. Μια υγιής κοινωνίας οφείλει να προσφέρει στα ΑΜΕΑ τις ίδιες δυνατότητες στη ζωή».
Τα έργα αυτά, μαζί με το ειδικό δημοτικό σχολείο που θα ξεπεράσει τα 3 εκ. ευρώ, έχουν 100% χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.  Ο δήμος αξιοποιεί συγκεκριμένα προγράμματα χρηματοδότησης, που προβλέπουν έργα σαν και αυτά που γίνονται, τα οποία όμως αναβαθμίζουν και περιοχές της πόλης. Παράλληλα, ο κ. Χιονίδης υπενθύμισε και τις 11 μελέτες που έχει καταθέσει ο δήμος σε μέτρα προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με κοινό παρονομαστή όλων τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν.