Με τον νέο νόμο 3812/2009 οι νοσηλευτές δεν μπορεί
να μην αποδέχονται τον διορισμό τους χωρίς «ποινή»
αποκλεισμού από τους νέους διαγωνισμούς.

Διπλάσιες πιθανότητες διορισμού έχουν οι υποψήφιοι που πήραν μέρος στην προκήρυξη 7K/2009 του ΑΣΕΠ, για τις 2.987 θέσεις σε φορείς του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πρόταση του ΑΣΕΠ προς το Υπουργείο Υγείας, οι μη διοριστέοι της προκήρυξης του 2009, που θα μπουν στους κυλιόμενους πίνακες θα μπορούσαν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεων και ειδικοτήτων της νέας προκήρυξης 3.000 θέσεων στην Υγεία, που πρόκειται να εκδοθεί φέτος.
Oπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Γιώργος Βέης, για λόγους ταχύτητας και άμεσης κάλυψης των κενών θέσεων, θα μπορούσε να δημιουργηθεί από τους υποψηφίους της προκήρυξης του 2009  ένας κυλιόμενος πίνακας που θα λειτουργεί ως άτυπη επετηρίδα και θα περιλαμβάνει τους υποψηφίους που είχαν κάνει αίτηση για το κάθε νοσοκομείο χωριστά.

Οι διαδικασίες
Με αυτό τον τρόπο το Υπουργείο Υγείας μέσω ΑΣΕΠ θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλύψει τα κενά προσωπικού που δημιουργούνται, δίχως να μεσολαβούν οι χρονοβόρες διαδικασίες της προκήρυξης θέσεων, τουλάχιστον όχι για τις ειδικότητες που υπάρχουν στους κυλιόμενους πίνακες.
Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία που ακολουθείται συνήθως θέλει το ΑΣΕΠ να στέλνει προς τους ενδιαφερομένους σχετική επιστολή με την οποία τους ζητά μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 10 ημερών να απαντήσουν εάν αποδέχονται τον διορισμό τους και να επιλέξουν ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα στα οποία επιθυμούν να διοριστούν.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον νέο νόμο 3812/2009 όσοι αποδέχονται τον διορισμό τους τουλάχιστον δύο φορές και δεν προσέρχονται να αναλάβουν υπηρεσία ή παραιτούνται μέσα σε δώδεκα μήνες από την ημερομηνία πρόσληψής τους, απαγορεύεται να συμμετάσχουν για μία τριετία σε διαγωνισμούς πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας του ΕΣΥΚΑ.
Επίσης το νοσηλευτικό προσωπικό και το προσωπικό μαιευτικής και επισκεπτών υγείας δεν επιτρέπεται για μία πενταετία από την ημερομηνία πρόσληψής του να απομακρυνθεί από τη θέση στην οποία διορίστηκε για οποιονδήποτε λόγο (απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση).

Το υπουργείο
Σιγήν ιχθύος τηρεί το Υπουργείο Υγείας για το μέλλον της προκήρυξης, καθώς παρά τις οχλήσεις του ΑΣΕΠ δεν έχει διατυπώσει ακόμη το αίτημα για τις 3.000 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ την ίδια στιγμή η αρμόδια υπουργός δηλώνει δημόσια πως ο διαγωνισμός θα γίνει πριν από το καλοκαίρι (ομιλία στην Πάτρα, 15/5/2010).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Βέη, ο νέος διαγωνισμός δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους, αφού μεσολαβούν πολλά στάδια μέχρι την έκδοση της προκήρυξης, όπως η κατάρτιση των πινάκων με τις ειδικότητες και τον αριθμό των θέσεων, ο καθορισμός των θέσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις του Ν.2643 (ειδικές κατηγορίες) κ.ά.