1Ημερίδα από το Επιμελητήριο Πιερίας και το ΙΣΑΠ

Το αδιαχώρητο επικράτησε στην ενημερωτική εκδήλωση για το νέο επενδυτικό νόμο 3908/2011 που πραγματοποίησαν από κοινού το Επιμελητήριο Πιερίας και το Ινστιτούτο Στρατηγικής Ανάπτυξης Πιερίας (ΙΣΑΠ), το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιούνιου στη συνεδριακή αίθουσα του Επιμελητηρίου. Την εκδήλωση, μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης Νίκος Μπουρονίκος, εκπρόσωποι βουλευτών, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕ Μάρκος Κουλούμογλου, το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕ Νίκος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΠ Χρήστος Εξίζογλου και ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Κελπετζίδης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑΠ Χρήστος Τσικούρας, τα μέλη του Ινστιτούτου και επιχειρηματίες της Πιερίας.
Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Προϊστάμενος Τμ. Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης
Την «αδήριτη ανάγκη στις παρούσες οικονομικές συνθήκες «να επιχειρήσουν» οι έλληνες», τόνισε ο εισηγητής της ημερίδας Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Προϊστάμενος του Τμήματος Κινήτρων Περιφερειακής Ανάπτυξης της Δ/νσης Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Ο κ. Παπαγεωργίου ανέλυσε στο πολυπληθές ακροατήριο το θεσμικό πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου και των επενδυτικών κινήτρων που προσφέρει και εξειδίκευσε τις διατάξει τους νόμου στα δεδομένα της επιχειρηματικότητας στην Πιερία.
«Είναι γεγονός ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό», σημείωσε ο εισηγητής απαντώντας στο κατά πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τον ελλήνων και πρόσθεσε: «στην πρώτη προκήρυξη του νέου επενδυτικού νόμου 3908/2011 το ενδιαφέρον ήταν πολύ μικρό. Αυτό βέβαια σχετίζεται με τους εξής δύο παράγοντες: πρώτον, ότι λόγω της δεδομένης οικονομικής κατάστασης οι επιχειρηματίες είναι επιφυλακτικοί και δεύτερον, ότι το πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου ψηφίστηκε πρόσφατα και δεν πρόλαβε να διαδοθεί ευρέως ώστε να γίνει κατανοητό από τους επιχειρηματίες».

Συγκρίνοντας το νέο πλαίσιο του νόμου με τον προηγούμενο αναπτυξιακό, ο κ. Παπαγεωργίου υπογράμμισε ότι «και στον νέο επενδυτικό νόμο έχουν γίνει προσπάθειες να εξαντληθούν περιορισμοί που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα κίνητρα των επιχειρήσεων. Έχουν εξειδικευτεί τα κίνητρα, υπάρχει επιχορήγηση έως και 50%, αλλά και φορολογική απαλλαγή των επιχειρήσεων. Έχουν αλλάξει οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των επιχειρήσεων στο καθεστώς των επενδυτικών σχεδίων. Έχει θεσπιστεί η διαδικασία των κριτηρίων και του πίνακα κατάταξης ενώ τα κονδύλια που θα διατεθούν είναι καθορισμένα από την αρχή του χρόνου για το πόσες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στα κίνητρα του νόμου. Έτσι, πιστεύω, ότι έχει οριοθετηθεί καλύτερα το πλαίσιο του νόμου».
Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι «στις δύσκολες ημέρες που διανύει η ελληνική οικονομία, ο επιχειρηματικός κόσμος δεν πρέπει να ακινητοποιηθεί αλλά αντιθέτως απαιτείται να ενεργοποιηθεί με κάθε τρόπο. Ο επιχειρηματίας οφείλει να γνωρίζει τις εξελίξεις, είτε πρόκειται για το νέο επενδυτικό νόμο είτε για άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, ώστε να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την όποια κατάσταση. Αυτό το σκοπό εκπληρώνει η σημερινή εκδήλωση και ευχαριστώ ιδιαίτερα το Ινστιτούτο Στρατηγικής Ανάπτυξης Πιερίας που είναι συνδιοργανωτής αλλά και τον ομιλητή, κ. Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου, ο οποίος πάντοτε ανταποκρίνεται άμεσα σε κάθε αίτημα του Επιμελητηρίου μας αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου της Πιερίας». Επίσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου συνέστησε στους επιχειρηματίες που επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα να μην προβαίνουν σε υπερβολές αναφορικά με τον εξοπλισμό, επειδή μπορούν να λάβουν κάποιο ποσοστό επιδότησης, καθώς πολλές φορές καταλήγουν να περιέλθουν στην κατοχή τους μηχανήματα που δεν τους χρειάζονται και στη ουσία ζημιώνουν την επιχείρησή τους.
Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Την εκδήλωση χαιρέτισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου σημειώνοντας ότι «ο νέος επενδυτικός νόμος είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης και ώθησης της επιχειρηματικότητας που, ίσως, αποτελέσει εφαλτήριο για σημαντικά βήματα στην Πιερία. Είναι βέβαια λυπηρό που ένα μεγάλο κομμάτι επιχειρήσεων της Πιερίας, τα ενοικιαζόμενα
δωμάτια, δεν εντάσσονται στο νέο επενδυτικό νόμο. Σε καιρό κρίσης, ευχόμαστε πραγματικά να ωφεληθεί ο τόπος μας από το νέο επενδυτικό νόμο καθώς η ελπίδα μας για ανάπτυξη στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και τον επιχειρηματικό κόσμο».
Χρήστος Τσικούρας, Πρόεδρος ΙΣΑΠ
«Είναι η πρώτη δράση του νέου Δ.Σ. του Ινστιτούτου Στρατηγικής Ανάπτυξης Πιερίας έπειτα από μια απουσία περίπου 2 ετών ίσως και λίγο παραπάνω από τα δρώμενα του τόπου μας», τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΙΣΑΠ Χρήστος Τσικούρας χαιρετίζοντας την εκδήλωση και ανέφερε: «Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η δημιουργική σύγκλιση, συνεργασία και ουσιαστική συμβολή των ενεργών επιστημονικών, πνευματικών, κοινωνικών, πολιτισμικών και αναπτυξιακών εν γένει δυνάμεων της περιοχής, με στόχο την υποστήριξη μιας στρατηγικής για τη δυναμική και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της Πιερίας και την ανάδειξή της σε σημαντικό κόμβο ευρύτερων διεργασιών στο χώρο της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συμμετοχή μας στη διοργάνωση, μαζί με το Επιμελητήριο, της σημερινής εκδήλωσης για την ενημέρωση του κόσμου για το νέο επενδυτικό νόμο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και διαμόρφωσης προτάσεων με στόχο την ανάπτυξη της Πιερίας, διεξήχθησαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τον τόπο μας, τα οποία πιστεύουμε ότι μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από τον νέο επενδυτικό νόμο ο οποίος καλύπτει υπό προϋποθέσεις τους περισσότερους τομείς της οικονομίας μας. Το θέμα είναι καταλληλότερος να το αναπτύξει ο κ. Παπαγεωργίου,  που είναι από τα πρώτα και ενεργά μέλη του ΙΣΑΠ. Τον  ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμά μας».11