4 συμπτώματα που αποκαλύπτουν ότι έχεις έλλειψη σιδήρου και δεν το έχεις καταλάβει
Πολλά είναι τα συμπτώματα που θα σε κάνουν να υποψιαστείς την πιθανή έλλειψη σιδήρου.
Πολλές φορές μπορεί να έχουμε έλλειψη σιδήρου αλλά να μην το καταλαβαίνουμε. Γιατί; Επειδή πολύ απλά, πολλά από τα συμπτώματά της έλλειψης σιδήρου είναι αρκετά κοινά, κάτι που μπορεί εύκολα να σε κάνει να πιστεύεις ότι κάτι άλλο σου συμβαίνει. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν τόσο σταδιακά που μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά αμέσως. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι το ποσοστό των Αμερικανών γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία με μέτρια ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να είναι περίπου 30%.
Σε τι χρησιμεύει ο σίδηρος;
«Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή μας, καθώς βοηθά ορισμένες πρωτεΐνες να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα», εξηγεί στη Vogue.it ο Δρ Jacey Folkers , γκουρού ευεξίας και ιδρυτής της μάρκας lifestyle JOI Women’s Wellness. Συγκεκριμένα, αυτές οι πρωτεΐνες είναι η αιμοσφαιρίνη και η μυοσφαιρίνη , οι οποίες μεταφέρουν οξυγόνο στους πνεύμονες και τους μύες μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια μας δεν έχουν αρκετό οξυγόνο, μπορεί να εμφανιστεί σιδηροπενική αναιμία , η οποία είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας στον κόσμο. «Αυτή η ανεπάρκεια μπορεί να επηρεάσει παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία και τη γήρανση , όπως η μυϊκή δύναμη, τα επίπεδα ενέργειας και οι γνωστικές ικανότητες», λέει ο Anant Vinjamoori, γιατρός και ιατρικός διευθυντής του Modern Age Wellness Center. «Η διατήρηση ενός ισορροπημένου επιπέδου σιδήρου είναι απαραίτητη».
Τι προκαλεί την έλλειψη σιδήρου;
H έλλειψη σιδήρου είναι ιδιαίτερα συχνή μεταξύ των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, αλλά μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. «Η σιδηροπενική αναιμία προκαλείται συχνά στις γυναίκες από αυξημένη απώλεια αίματος, η οποία εμφανίζεται συνήθως μετά τον τοκετό, κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ή λόγω αιμορραγίας στο γαστρεντερικό σωλήνα», εξηγεί η γυναικολόγος Christy Evans. Αυτή η μορφή αναιμίας μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα μειωμένης απορρόφησης σιδήρου, που συνήθως σχετίζεται με πεπτικές διαταραχές όπως κοιλιοκάκη, ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn και λοίμωξη από Helicobacter Pylori (γαστρικό παθογόνο). Και πάλι, μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις που προκαλούν χρόνια φλεγμονή, όπως καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία.
4 ενδεικτικά συμπτώματα έλλειψης σιδήρου
1. Φλεγμονή της γλώσσας
Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, γιατί μπορεί να δυσκολέψει τη μάσηση , την κατάποση και επομένως την πρόσληψη επαρκής ποσότητας θρεπτικών συστατικών. Επομένως, δώσε προσοχή σε οποιοδήποτε πρήξιμο ή πόνο στη γλώσσα ή σε αλλαγές στη γεύση των φαγητών. Και μην ξεχνάς να παρατηρείς τη στοματική κοιλότητα στο σύνολό της: εκτός από το χλωμό δέρμα, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει ωχρότητα στα ούλα .
2. Εύθραυστα νύχια
«Τα νύχια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την υγεία του σώματος», σημειώνει ο Dr. Folkers. Συγκεκριμένα, τα αδύναμα και εύθραυστα νύχια μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Η πάθηση που ονομάζεται κοιλονυχία (κυριολεκτικά, «καρφιά του κουταλιού»), η οποία προκαλεί την ανάπτυξη των κοίλων νυχιών, μπορεί επίσης να είναι ενδεικτική ανεπάρκειας σιδήρου.
3. Ξηρά και σκασμένα χείλη
Εάν καμία ενυδατική κρέμα ή balsam για τα χείλη δεν φαίνεται να μπορεί να λύσει το πρόβλημα των σκασμένων χειλιών, είναι καιρός να προσέξεiw: «Τα άτομα με έλλειψη σιδήρου μπορεί να εμφανίσουν ένα συγκεκριμένο είδος σκασμού που ονομάζεται « γωνιακή χειλίτιδα », που επηρεάζει τις γωνίες του στόματος », εξηγεί ο Dr. Folkers. «Η αντιμετώπιση αυτής της δερματικής πάθησης με κρέμα ή αλοιφή δεν βοηθά: για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση ρωγμών, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη ανεπάρκεια σιδήρου».
4. Τριχόπτωση
Είναι τα μαλλιά σου πιο λεπτά ή λιγότερο λαμπερά από το συνηθισμένο; Αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου, ειδικά αν μετατραπεί σε αναιμία. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μάλιστα, το τελευταίο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των μηκών. «Όταν οι θύλακες της τρίχας δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, μπαίνουν σε φάση ηρεμίας και τα μαλλιά πέφτουν και δεν μεγαλώνουν ξανά μέχρι να βελτιωθεί η αναιμία», εξηγεί ο Folkers.
Πηγή:theissue.gr