Θ. Παπαγεωργίου: «Εθνική προτεραιότητα η σωτηρία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας»
Tην παθογένεια του ασφαλιστικού συστήματος που βρίσκεται υπό κατάρρευση και την αναζήτηση λύσης με εξασφάλιση των εσόδων επεσήμανε ο Βουλευτής Θανάσης Παπαγεωργίου στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις».
Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως η δημόσια συζήτηση, αλλά και η συζήτηση στη Βουλή γίνεται με έναν περίεργο τρόπο. Κάποιοι προσποιούνται πως δεν αντιλαμβάνονται ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας βρίσκεται σε παντελή κρίση, ότι βρίσκεται σε κατάρρευση.
Τα αίτια είναι πολλά και μακροχρόνια. Οφείλονται σε γενικούς λόγους και όρους, όπως για παράδειγμα στην αλλαγή του προσδόκιμου ζωής στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη, όπως και στην αλλαγή της σχέσης των εργαζομένων με τους συνταξιούχους. Οφείλεται όμως και στην κακή διαχείριση, στην έλλειψη μάνατζμεντ και στο γεγονός ότι το ασφαλιστικό σύστημα μετετράπη ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σ’ ένα σύστημα «βιομηχανίας» συντάξεων αναπηρίας και προνοιακών επιδομάτων.
Δυστυχώς το 1/3 του πληθυσμού στην ουσία περιμένει τη σύνταξη, το κοινωνικό βοήθημα, δηλαδή περιμένει τη στήριξη του κράτους χωρίς όμως να υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και είναι εθνική προτεραιότητα η σωτηρία του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας.
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθούν τα βασικά δικαιώματα του ελληνικού λαού στη σύνταξη, αλλά υπάρχουν και βίαιες μεταβολές. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών είναι μία βίαιη μεταβολή η οποία αλλάζει πολλά δεδομένα στη χώρα μας, είναι μία μεταβολή όμως που επήλθε και χάσαμε τη δυνατότητα να τη χειριστούμε στο παρελθόν.
Όπως τόνισε κ. Παπαγεωργίου, «κλειδί» για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος είναι η αύξηση των εσόδων του και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Τουλάχιστον οκτακόσιες-εννιακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται χωρίς να ασφαλίζονται στη χώρα μας.
«Όλες οι κυβερνήσεις και όλοι «κάνουμε τα στραβά μάτια» και υποτίθεται ότι μ’ αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων. Στην πράξη όμως τι γίνεται; Μετά από λίγο αυτές οι επιχειρήσεις κλείνουν, οι εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι όλο το χρονικό διάστημα και κανένα το όφελος», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου είπε πως «πρέπει να δούμε με ευαισθησία και τα βαρέα και ανθυγιεινά, τις μητέρες με ανήλικα παιδιά, όλα αυτά τα οποία είναι και πρέπει να είναι το κοινωνικό αντιστάθμισμα, όλα αυτά τα οποία θα δώσουν τη διαφορετική άποψη, τη διαφορετική αίσθηση ότι το κράτος θα είναι εδώ στην επόμενη περίοδο για την κοινωνική ασφάλιση, για το κοινωνικό κράτος, για την υγεία, για την παιδεία, γι’ αυτά που χαρακτηρίζονται ως κοινωνικά αγαθά και που είναι απαραίτητα για το βίο των συμπολιτών μας»