Τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ στη Σίνδο ανακοίνωσε η Υπ. Οικονομίας Λούκα Κατσέλη
«Υπέρ» είχε ταχθεί από το 2009, με επίσημη πρόταση, από το Επιμελητήριο Πιερίας
«Βούληση της κυβέρνησης είναι η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ να γίνει στη Σίνδο», ανακοίνωσε η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, δείχνοντας το μέλλον της ΔΕΘ. Αν και δεν ξεκαθάρισε το ακριβές χρονοδιάγραμμα, τόνισε πως η έναρξη των διαδικασιών θα σηματοδοτηθεί από την ειδική μελέτη, στην οποία θα προχωρήσει η εταιρεία τον Οκτώβριο, το αργότερο το Νοέμβριο, για τη χωροθέτηση και την ανάπτυξη των συνεδριακών και εκθεσιακών υποδομών καθώς και την αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών της.
Υπέρ της επιλογής της Σίνδου για τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ είχε γνωμοδοτήσει το Επιμελητήριο Πιερίας, από πολύ νωρίς με συντονισμένες ενέργειες αλλά και με ειδική μελέτη – πρόταση που είχε καταθέσει στις 15 Ιουλίου του 2009 στον τότε Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Σταύρο Καλαφάτη και την ειδική Επιτροπή που είχε συσταθεί στο Υπουργείο για την επιλογή του νέου χώρου της ΔΕΘ.
Μάλιστα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου είχε χαρακτηρίσει «θετική εξέλιξη» την ανακοίνωση του Κώστα Καραμανλή από το βήμα της περσινής 74ης ΔΕΘ για μετεγκατάστασή της στη Σίνδο.
Ακόμη, στην επιστολή του προς το Υπουργείο, το Επιμελητήριο Πιερίας, ζητούσε να εξεταστεί η προοπτική «η Διεθνής Έκθεση να μετεξελιχθεί σε Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδος, που σημαίνει ουσιαστικά παραχώρηση ενός μικρού αριθμού των κλαδικών εκθέσεων στην περιφέρεια».
Τα πλεονεκτήματα της Σίνδου
Για τα πλεονεκτήματα της περιοχής του αγροκτήματος του ΤΕΙ Σίνδου είχε κάνει μνεία σε μελέτη του το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Μάλιστα οι μελετητές ανέφεραν χαρακτηριστικά στην έρευνα: «Εκτιμούμε ότι η θέση στο αγρόκτημα ΤΕΙΘ αποτελεί την καλύτερη επιλογή για τη μεταστέγαση της ΔΕΘ».
Σύμφωνα με τη μελέτη η έκταση είναι επαρκής, δημόσια, σε απόσταση 11 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Έχει προσπελασιμότητα, καθώς συνδέεται με μεταφορικά δίκτυα πρόσβασης (υφιστάμενα και προγραμματισμένα), τα οποία είναι η ΠΑΘΕ, η Εγνατία οδός, η δυτική είσοδος, η εξωτερική περιφερειακή οδός. Κοντινά αστικά κέντρα είναι η Βέροια, η Έδεσσα, η Κατερίνη, το Κιλκίς και γενικά όλα τα αστικά κέντρα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.
Ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις υπάρχουν σε απόσταση 11 χλμ. στο κέντρο της πόλης και 20 χλμ. ανατολικά μέσω περιφερειακής. Υπάρχει εγγύτητα σημαντικών πολιτιστικών εγκαταστάσεων, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι Βεργίνας, Δίου, Πέλλας κ.ά., τα μουσεία και το κέντρο της πόλης. Εξυπηρετεί καθοριστικά το στόχο της αναδιάταξης του αστικού προτύπου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με αναβάθμιση του δυτικού τομέα που παρουσιάζει υστέρηση. (πηγή: «Μακεδονία»)
Η πρόταση
του Επιμελητηρίου Πιερίας
Στην πρότασή του το Επιμελητήριο Πιερίας παρέθετε μια σειρά από επιχειρήματα υπέρ της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στην περιοχή της Σίνδου. Επιπλέον, ζητούσε να εξετασθεί η προοπτική λειτουργίας τμήματος κλαδικών εκθέσεων στη Βόρεια Πιερία αναφέροντας μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα.