boskeΤο 19ο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής πέρασε στην ιστορία και η καλύτερη εθνική ομάδα των τελευταίων 8 -10 ετών, η Ισπανία, έγραψε την δική της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ομάδα που ξεκίνησε με ήττα την διοργάνωση (έχασε 1-0 από την Ελβετία) κατάφερε στο τέλος να κατακτήσει το τρόπαιο.  Η Ισπανία πήρε τον τίτλο πετυχαίνοντας 8 γκολ σε 7 αγώνες, τα λιγότερα από κάθε άλλη παγκόσμια πρωταθλήτρια (1,14 γκολ ανά αγώνα).
Και τα 8 γκολ των πρωταθλητών κόσμου τα πέτυχαν παίκτες της Μπαρτσελόνα (5 ο Βίγια, 2 ο Ινιέστα και ένα ο Πουγιόλ), αλλά το κύπελλο το έδωσε ουσιαστικά ο Μαδριλένος Ίκερ Κασίγιας, που νίκησε σε δύο τετ-α-τετ τον Aριαν Ρόμπεν.  Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε έγινε ο δεύτερος προπονητής μετά τον Μαρτσέλο Λίπι που έχει κατακτήσει και Τσάμπιονς Λιγκ (με την Ρεάλ το 2000) και Μουντιάλ με την Ισπανία τώρα.
Ο «Πωλ Νιούμαν» το είχε καταφέρει με την Γιουβέντους (1996) και το 2006 με την Ιταλία. Η Ισπανία ήταν η πιο συμπαγής ομάδα στη Νότιο Αφρική. Με παίκτες της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ ως επί το πλείστον και κέντρο αποτελούμενο από τους Τσάβι, Ινιέστα και Αλόνσο, ήταν δύσκολο για οποιονδήποτε αντίπαλό της να καταφέρει να διεκδικήσει την κατοχή της μπάλας στο παιχνίδι.
Ακόμα και στον μάλλον μοιρασμένο τελικό κόντρα στην Ολλανδία η Ισπανία είχε κατοχή 57% (έναντι 43% του αντιπάλου της) και έπαιξε καθαρό χρόνο ποδοσφαίρου 12 λεπτά περισσότερα από τους «Οράνιε» (48 έναντι 36 στα 120 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης).
Οι Ολλανδοί έφτασαν για 3η φορά στον τελικό, αλλά κύπελλο δεν πήραν. Το 1974 κόντρα στη Δυτική Γερμανία και το 1978 κόντρα στην Αργεντινή, είχαν παίξει καλύτερο ποδόσφαιρο απ’ ότι το 2010, αλλά τότε έπεσαν πάνω στις ομάδες των χωρών που διοργάνωσαν το Μουντιάλ.
Τώρα, που είχαν την ευκαιρία τους σε ουδέτερο έδαφος την σπατάλησαν στο ανασταλτικό παιχνίδι και διεκδίκησαν τον τελικό στην αντεπίθεση. Έπεσαν όμως, πάνω στον Κασίγιας, τα κλάματα του οποίου συγκλόνισαν την υφήλιο γιατί προήλθαν από τον νικητή. Αλλά όταν το τρόπαιο έχει χαθεί από τον Κρόιφ, τον Νέσκενς, τον Ρέζενμπρινκ και τον Χάαν, δεν μπορείς να ζητάς ευθύνες από τον Ρόμπεν και τον Σνάιντερ.